StoryEditor

Banská tragédia zasiahla Ukrajinu

18.11.2007, 23:00

Ukrajina sa po Číne pomaly stáva krajinou, kde by sa baníci mali najviac triasť o svoje životy. Najnovšiu tragédiu hlásili včera z uhoľnej bane v priemyselnej Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Výbuch metánu tam zabil najmenej 60 baníkov. Toto číslo však zrejme nebude konečné. Nezvestných totiž stále zostáva 40 mužov pod povrchom zeme. Ukrajinské úrady predpokladajú, že bilancia nešťastia sa môže zhoršiť aj pre vysokú koncentráciu plynov a porušenú ventiláciu v bani.
V Donecku azda ani nie je rodiny, ktorá by v miestnych baniach nemala príbuzného. Tisíce ľudí preto čakajú na správy o osude ich manželov, súrodencov či synov. "Všetci ľudia v meste túto tragédiu pocítili," povedal pre HN český futbalista Tomáš Hübschmann, ktorý hráva futbal v miestnom klube Šachťor Doneck.

Poškodená ventilácia
V bani pracovalo spolu takmer 460 baníkov, z toho asi 80 priamo na mieste, kde v hĺbke viac ako kilometer pod zemou došlo k výbuchu. Explózia zaznela ráno krátko po tretej hodine a nasledoval požiar. Na povrch vyfárali viac než tri stovky baníkov a záchranári pokračovali v evakuácii ostatných. Na mieste zasahovalo podľa informácií vlády až 65 záchranných tímov a 21 tímov zdravotníkov. Desiatky baníkov hospitalizovali v miestnych nemocniciach. Informácie o nešťastí potvrdil hovorca ukrajinského ministerstva pre mimoriadne situácie Ihor Krol. Na miesto nešťastia prišiel aj ukrajinský premiér Viktor Janukovyč.
"Záchranné práce sú zložité, lebo ich sťažuje hustý dym, pretože sa pri nehode poškodil banícky systém ventilácie," povedal Mykola Malejev, ktorý má v regióne na starosť bezpečnosť práce. V šachtách je vysoká koncentrácia plynov.
Pred miestom nešťastia sa zhromaždilo mnoho príbuzných baníkov, ktorí čakajú na každú správu o výsledku záchranárov. Väčšina neskrývala slzy nad udalosťou. "Neznášam tieto bane," povedala jedna zo žien, ktorá sa tu pokúšala zistiť správy o svojom mužovi.

Nič nové na Ukrajine
Baňa Zasjadko patrí k najväčším na Ukrajine. Má skoro 10-tisíc zamestnancov, ktorí denne vyťažia až 10-tisíc ton uhlia. Podobná explózia metánu si tu už v máji 1999 vyžiadala životy 50 baníkov. V auguste 2001 zahynulo pri ďalšom výbuchu plynu až 65 ľudí.
Baníci na východe Ukrajiny, kde má svoju voličskú základňu premiér Janukovyč a jeho modrý opozičný tábor, však nemajú veľmi na výber. Od práci v ťažkých podmienkach sú v tejto oblastí závislé celé rodiny aj ekonomika. "Nemyslím si, že to môže spôsobiť väčšie ekonomické problémy, je to tam celkom normálna vec, ktorá sa, bohužiaľ, stáva dosť často," povedal HN český analytik Luboš Veselý.
Bane na Ukrajine považujú za jedny z najnebezpečnejších na svete. Ťaží sa tu väčšinou v kilometrovej hĺbke v zložitých podmienkach. Riziko zvyšuje zastaranosť techniky. "O renovácii hovoria už odvtedy, čo je Ukrajina nezávislá, ale nič zásadné sa zatiaľ nezmenilo. Je to otázka, do akej miery je vláda ochotná dávať peniaze do modernizácie. Zatiaľ však veľká ochota nebola," dodal Veselý.

Neveselý život baníkov
Tretina zo 165 fungujúcich baní je staršia ako 100 rokov. Za posledné dve desaťročia modernizovali len osem šácht. Za tohtoročný polrok prišlo o život skoro 150 baníkov, ďalších 6-tisíc utrpelo úraz. Podľa štatistík na každý milión ton vyťaženého uhlia pripadajú dva životy.
Najhoršie nešťastie na Ukrajine za posledné roky sa stalo v marci 2000, keď v bani Barakova v Luhanskej oblasti výbuch metánu zabil 80 baníkov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
07. máj 2024 17:48