StoryEditor

Chiraca vypočúvali

20.07.2007, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Dva mesiace po tom, ako opustil Elyzejský palác, sa do bývalého francúzskeho prezidenta Jacquesa Chiraca "zahryzla" justícia. Vyšetrujúci sudca ho včera vypočúval v súvislosti s nezákonným financovaním jeho politickej strany v čase, keď bol parížskym starostom. Na vypočúvaní, ktoré bolo prvé svojho druhu, bol aj Chiracov advokát.
Podľa francúzskych médií 74-ročného exprezidenta vypočúvajú so statusom, ktorý je niečo medzi svedkom a podozrivým a ktorý nevylučuje neskoršie obvinenie. V celej afére ide o to, že parížska radnica mala na prelome 80. a 90. rokov na výplatnej páske niekoľko ľudí, ktorí v skutočnosti pracovali pre Chiracovu stranu Združenie pre republiku, predchodkyňu dnešnej vládnej strany Zväz pre ľudové hnutie. Tej šéfuje v súčasnosti terajší francúzsky prezident Nicolas Sarkozy.
V celej kauze už odsúdili mnoho osobností vrátane bývalého premiéra Alaina Juppého, ktorý bol v tom čase Chiracovým najbližším spolupracovníkom na radnici aj v strane. Meno exprezidenta zaznelo hneď ako aféra vypukla. Chirac bol však už prezidentom a odmietol svedčiť s odvolaním sa na svoju prezidentskú imunitu. Tá vypršala tento rok 16. júna, mesiac po tom, ako odišiel z prezidentského úradu. Jacques Chirac stál na čele Francúzska v rokoch 1995 až 2007. Predtým bol 16 rokov parížskym starostom.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. máj 2024 10:56