StoryEditor

Z povstalca premiér Kosova

19.11.2007, 23:00

Ako líder kosovských povstalcov sa neštítil ani zverstiev proti Srbom. Dnes sa o ňom hovorí ako o budúcom premiérovi Kosova, od ktorého sa očakáva, že dovedie juhosrbskú provinciu k samostatnosti. Bývalý povstalecký veliteľ kosovských Albáncov Hashim Thaci po víťazstve v nedeľných voľbách sľúbil rýchle vyhlásenie nezávislosti. "Kosovo je pripravené ísť ďalej po ceste, ktorá nás priblíži k nezávislosti." Thaci vedie Demokratickú stranu Kosova, ktorá vo voľbách získala 35 percent hlasov.
Rodený povstalec
Narodil sa v centrálnej časti Kosova -- Drenici, ktorú považujú za hniezdo separatistov. Na univerzite v Prištine študoval filozofiu a históriu. Svet ho pozná ako vodcu Kosovskej oslobodzovacej armády, ktorú spájali s terorizmom. V roku 1990 sa dopustila zločinov proti Srbom. Zo švajčiarskej emigrácie ju Thaci viedol, riadil akcie, poskytoval financie a pomáhal pri tréningu. Práve v krajine helvétskeho kríža založil Ľudové hnutie Kosova, stranu, ktorá v Kosove obhajovala albánsky nacionalizmus a zjednotenie albánskych častí do jedného štátu.
Násilie nahradil vyjednávaním
V júli 1997 srbskí sudcovia odsúdili Thaciho v jeho neprítomnosti na 10 rokov väzenia za kriminálne činy a terorizmus. Bol to aj výsledok diskriminačnej politiky vtedajšieho juhoslovanského prezidenta Slobodana Miloševiča a jeho brutálna kampaň proti civilistom, ktorou sa snažil zlikvidovať povstalcov. To zvýšilo odpor povstalcov. V roku 1998 vláda v Belehrade pod vedením Miloševiča na Thaciho vydala zatykač.
O rok neskôr ako politický líder Kosovskej oslobodzovacej armády viedol za Kosovo vyjednávania o budúcej nezávislosti provincie. Tie skončili potom, čo Belehrad odmietol podpísať ustanovenia o stiahnutí všetkých svojich vojakov z Kosova. NATO potom začalo takmer 100-dňové vejenské útoky na Juhosláviu. Thaci po vojne prispel k rozpusteniu Albánskej oslobodzovacej armády. Po týchto udalostiach vznikla jeho Demoktratická strana Kosova, ktorá po víkendových voľbách bude zrejme vládnuť so stranou súčasného prezidenta Fatmira Sejdiu, ktorá skončila ako druhá.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 21:56