StoryEditor

Ukrajina si bude voliť novú vládu

23.03.2006, 23:00
Prvé parlamentné voľby na Ukrajine od oranžovej revolúcie majú dobrú šancu byť zároveň aj prvými skutočne slobodnými a demokratickými za pätnásť rokov svojej nezávislosti. Naznačil to už priebeh predvolebnej kampane i predbežné hodnotenia medzinárodných pozorovateľov.

Prvé parlamentné voľby na Ukrajine od oranžovej revolúcie majú dobrú šancu byť zároveň aj prvými skutočne slobodnými a demokratickými za pätnásť rokov svojej nezávislosti. Naznačil to už priebeh predvolebnej kampane i predbežné hodnotenia medzinárodných pozorovateľov. Uvedené pozitívne očakávanie je spolu s väčšou slobodou a najmä vyváženosťou médií zatiaľ iba jednou z mála citeľných zmien k lepšiemu po zvolení prezidenta Viktora Juščenka a príchodu k moci jeho stúpencov z národnoliberálneho bloku Naša Ukrajina a ďalších prodemokratických síl.
Ak sa v nedeľnom hlasovaní u nášho východného suseda nezrodí veľké prekvapenie, najväčšiu podporu by mala získať proruská opozičná Strana regiónov na čele s expremiérom Viktorom Janukovyčom. Podľa rôznych prieskumov by mohla dostať od 25 do 32 percent hlasov. Až za ňou nasledujú hlavné hybné sily oranžovej revolúcie - proprezidentský blok Naša Ukrajina a Blok Julije Tymošenkovej, súperiace o druhú pozíciu vo voľbách a prvé miesto v oranžovom tábore. Ich podpora sa pohybuje v rozmedzí 12 -17 a 12 -21 percent. Veľké rozdiely súvisia s rôznymi metódami ankiet i skupinami voličov.

Hádky oranžových
Až výsledky volieb rozhodnú o podobe parlamentnej väčšiny a vládnej koalície. Ak strany podporujúce hlavu štátu dosiahnu spolu väčšinu hlasov, cesta k oranžovej koalícii by mohla byť otvorená. "Som presvedčený, že oranžová koalícia vznikne. Kandidatúru premiéra navrhne sila, ktorá získa najviac hlasov v koalícii. Strana regiónov nemôže byť v koalícii s Našou Ukrajinou ani v oranžovej koalícii," tvrdí vedúci kampane Juščenkovho bloku Roman Bezsmertnyj.
Túto dohodu však zatiaľ spochybňujú rozpory medzi Našou Ukrajinou a blokom expremiérky Tymošenkovej. Vzájomnému obviňovaniu sa nevyhýbajú ani tesne pred voľbami. Vedúci kampane Tymošenkovej včera obvinil Našu Ukrajinu zo snahy o manipuláciu s výsledkami volieb cez tranzitný server pripojený na Ústrednú volebnú komisiu. "Podľa mojich informácii to riadia priamo zo
štábu Našej Ukrajiny Mykola Katerynčuk a Bezsmertnyj," uviedol Oleksandr Turčynov. "Toto vyhlásenie hraničí s paranojou" reagovala vedúca informačného odboru Našej Ukrajiny Tatjana Mokridi s tým, že nová sieť Ukrtelekomu bude slúžiť ako horúca linka na odhaľovanie nedostatkov pri hlasovaní.

Proruská verzia
Hovorí sa však aj o modro-bielo-červenej koalícii, ktorú by mohla založiť Strana regiónov napríklad s komunistami, prípadne s blokom sociálnych demokratov Nie tak a blokom Ľudová opozícia proruskej ľavicovej radikálky Natalije Vitrenkovej. Tu na Ukrajine ju prezývajú Žirinovským v sukni.
Všetko bude závisieť od výšky ich podpory. Z hľadiska vývoja Ukrajiny by to však znamenalo silnú orientáciu na Rusko, členstvo v Jednotnom ekonomickom priestranstve s Ruskom, Bieloruskom a Kazachstanom.
Bol by určite koniec terajším snahám o vstup do NATO a s najväčšou pravdepobnosťou aj do únie. Pred integráciou by dostala prednosť v najlepšom prípade spolupráca. "Sme kategoricky proti vstupu do NATO. Treba užšie spolupracovať s ďalšími postsovietskymi štátmi," vyhlásil Janukovyč v Charkove.

Hrozba volieb
Treťou možnosťou by mohol byť vznik veľkej oranžovo-modrobielej koalície s účasťou Našej Ukrajiny a Strany regiónov. Proti jej sformovaniu pred voľbami vystupujú na oboch stranách, podobne ako väčšina ich voličov. Nie je však vylúčené, že ak nebude iná možnosť, pred hrozbou rozpustenia parlamentu by sa predsa len dohodli. "Som presvedčená, že ľudia budú hlasovať tak, aby v parlamente vznikla prirodzená väčšina. Skôr ako za 60 dní" uviedla Tymošenkova. Juščenko pripustil rozpustenie parlamentu, ak sa nezrodí parlamentná väčšina. Reči o blížiacom sa konci krátkej epizódy vlády oranžových v krajine označil za mýtus a legendu, živené ruskými médiami. Podľa neho to vôbec nezodpovedá skutočnosti.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 22:09