Zdroj z Pchjongjangu povedal Juhokórejskej spoločnosti The Chosun Ilbo, že úrady vyžadujú, aby si muži nenechávali narásť vlasy na dĺžku viac ako dva centimetre a od žien sa vyžaduje, aby si upravovali vlasy v dĺžke „bob“. Muži tak štylizujú svoj účes podľa vzoru Kim Čong Una, ktorého strih je v Severnej Kórei známy ako "ambiciózny", ženy zas jeho manželkou, uvádza Independent.Flickr
StoryEditor

Severná Kórea dáva dokopy novú raketu, vyhlásil expert po zhliadnutí satelitných záberov

09.03.2019, 08:17
Autor:
ČTKČTK
Zatiaľ nie je možné určiť, či ide o vojenskú raketu alebo civilný kozmický projekt.

Severná Kórea zrejme pripravuje test medzikontinentálnej balistickej strely alebo štart kozmickej rakety zo základne Sanumtong, kde sa raketová technika skôr vyrábala.

Oznámila to v noci na dnes americká rozhlasová stanica NPR. O aktivite na základni svedčia analýzy satelitných snímok urobených koncom februára a v piatok.

V okolí základne sú viditeľné zaparkované automobily a pripravené železničné vagóny, neďaleko stoja dva žeriavy.

"Sčítané a podčiarknuté, Severná Kórea dáva dokopy novú raketu," komentoval snímky expert kalifornského Ústavu pre medzinárodné štúdiá Jeffrey Lewis.

Zatiaľ podľa neho nie je možné určiť, či sa pripravuje test vojenskej rakety, alebo či ide o civilné kozmický projekt. Možné nie je ani odhadnúť termín štartu.

Správa o aktivite na základni Sanumtong neďaleko Pchjongjangu prichádza len niekoľko dní po informácii, že Severná Kórea obnovila časť základne Sohe, ktorú v minulosti využívala k raketovým testom a ktorú vlani v lete začala likvidovať.

Aj túto informáciu priniesli analýzy satelitných fotografií. Snímky naznačujú, že obnova základne začala v druhej polovici februára.

Snímky základne Sohe boli urobené dva dni po druhom summite amerického prezidenta Donalda Trumpa so severokórejským vodcom Kim Čong-unom, ktorý sa koncom februára konal v Hanoji. Schôdzka nepriniesla žiadne konkrétne výsledky, ďalšie kontakty však podľa vyjadrení oboch strán vylúčené nie sú.

Na základni Sanumtong podľa amerických spravodajských služieb Severokórejčania v minulosti vyrobili svoju prvú medzikontinentálnu balistickú raketu Hwasong-15, ktorá by bola schopná zasiahnuť Spojené štáty.

Informáciu o možnej výrobe nových rakiet priniesol už vlani v lete denník The Washington Post mesiac po prvej schôdzke Trumpa s Kimom v Singapure.

01 - Modified: 2024-04-27 05:40:12 - Feat.: - Title: KĽDR odmieta americkú správu o stave ľudských práv vo svete 02 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie 03 - Modified: 2024-04-03 04:36:07 - Feat.: - Title: Severná Kórea tvrdí, že úspešne otestovala nadzvukovú strelu so stredným až dlhým doletom 04 - Modified: 2024-03-14 14:00:22 - Feat.: - Title: Kim Čong-un počas výcviku armády nasadol do najnovšieho tanku, usporiadal tréningovú bitku 05 - Modified: 2024-03-14 09:24:30 - Feat.: - Title: Život v Severnej Kórei je nočná mora, z ktorej sa nedá prebudiť. Češka opísala, ako sa žije v krajine červenej hviezdy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 00:21