StoryEditor

Pod spadnutou strechou v Katoviciach zahynuli aj Slováci

29.01.2006, 23:00
Medzi 66 obeťami nešťastia v Katoviciach na juhozápade Poľska sú pravdepodobne aj Slováci. Pod spadnutou strechou výstavnej haly zahynuli podľa zahraničných agentúr aj dvaja občania SR. Hovorca rezortu zahraničných vecí Juraj Tomaga nechcel smrť slovenských občanov oficiálne potvrdiť.

Zopakoval iba, že nezvestní sú dvaja slovenskí občania. Dvoch Slovákov pád strechy zranil. Jeden zo zranených Slovákov je v kontakte s pracovníkmi slovenskej ambasády, ktorí mu poskytujú konzulárnu pomoc. Jeho zdravotný stav je stabilizovaný. Druhý občan Slovenska bol po ošetrení prepustený.
Pri sobotňajšej tragédii zahynuli viacerí cudzinci, medzi nimi aj dvaja slovenskí občania, uviedol hovorca poľskej polície Arkadiusz Szweda, ktorého cituje agentúra AP. Medzi obeťami sú okrem dvoch Slovákov aj dvaja Česi a po jednom z Holandska, Belgicka a Nemecka. Časť obetí ešte nie je identifikovaná. Podľa oficiálnych miest mohlo byť v čase nešťastia na výstave holubov asi 500 ľudí, minimálne 160 ich utrpelo zranenia.
V pavilóne sa uskutočňovala medzinárodná výstava poštových holubov, na ktorej sa zúčastnila približne stovka slovenských návštevníkov, väčšina z nich sa však v hale v čase tragédie nenachádzala. "Odišli sme približne o 15.15 a strecha spadla o 17.15. Zo Slovenska tu bolo približne 100 chovateľov a návštevníkov najmä zo Spišského Podhradia, z Považskej Bystrice, Rožňavy, Popradu, zo Žiliny, z Čadce a iných slovenských miest. Išli sme na obed, a potom sme sa rozhodli, že sa už na výstavisko nevrátime. Predpokladám, že veľká väčšina Slovákov odišla po obede približne dve-tri hodiny pred pádom, veď mali cestu pred sebou. V čase obeda sa na výstavisku nachádzalo približne 12 000 až 15 000 ľudí," povedal bývalý prezident Slovenského zväzu chovateľov poštových holubov Daniel Dúdzik.
Časti návštevníkov výstavy sa podarilo zo zrúteného objektu vyslobodiť. Počas záchranných prác sa zrútila ďalšia časť strechy, informovala poľská štátna televízia. Televízna spoločnosť TVN 24 prinášala chaotické zábery z miesta nešťastia - krvácajúcich ľudí, ktorých v hustom snežení odnášajú sanitky hasičov, ktorí sa snažia dostať cez trosky k zasypaným. Záchranári sa snažili dostať cez diery k zasypaným horúci čaj a jedlo. Pátracie práce sťažovalo aj nepriaznivé počasie, keď teplomer klesol približne na mínus 15 stupňov Celzia. Záchranári nemohli nasadiť ťažkú techniku, lebo sa obávali poranenia prípadných zachránených. Rovnako do trosiek nemohli vpúšťať teplý vzduch, lebo hrozilo, že sa zrútia ďalšie časti haly.
Poľský premiér Kazimierz Marcinkiewicz navštívil miesto nešťastia už v sobotu večer a prisľúbil okamžitú a najmä nebyrokratickú pomoc pozostalým. Tragédiu začala vyšetrovať štátna prokuratúra a špeciálna komisia. Z prvých výsledkov vyšetrovania vyplýva, že na streche výstavnej haly bola až 50 centimetrov hrubá snehová pokrývka. Tony snehu s najväčšou pravdepodobnosťou viedli k tomu, že sa strecha haly zrútila. V priestoroch krízového štábu vypočúvali prevádzkovateľov výstaviska. Jeden z hovorcov vystavovateľskej spoločnosti ráno pre poľskú štátnu televíziu dôrazne vyhlásil, že zo strechy pravidelne sneh odpratávali.
Svedkovia na druhej strane informovali, že zo strechy bola odstránená len tretina 150 metrov dlhej a 100 metrov širokej snehovej pokrývky. Podľa ministra zdravotníctva Zbigniewa Religu približne polovica zo zranených po ošetrení opustila nemocnice. Zvyšní už nie sú v ohrození života. Poľský prezident Lech Kaczynski, ktorý včera prišiel na miesto nešťastia, vyhlásil, že bilancia obetí na ľudských životoch by sa už nemala zvyšovať. Kaczynski vyhlásil trojdňový štátny smútok za obete nešťastia a označil včerajšiu udalosť za "najväčšiu katastrofu v dejinách demokratického Poľska".

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. máj 2024 18:13