StoryEditor

EÚ má viac o 30 miliónov ľudí

01.01.2007, 23:00
Nový rok priniesol Európskej únii dvoch nových členov: Bulharsko a Rumunsko. Spoločenstvo tak bude mať necelú pol miliardu obyvateľov. Brusel pred vstupom stihol obe krajiny dostatočne skritizovať.

Nový rok "priniesol" Európskej únii dvoch nových členov: Bulharsko a Rumunsko. Spoločenstvo tak bude mať skoro pol miliardy obyvateľov.
Brusel pred vstupom stihol obe krajiny dostatočne skritizovať. Bulharsku vyčítal najmä organizovaný zločin. "Boj proti organizovanému zločinu je dlhodobý proces, ale krajina je na dobrej ceste," potvrdil pre HN slovenský veľvyslanec v Bulharsku Michal Kottman. "Únia v hodnotiacej správe poukázala na to, že krajina musí pokračovať v reforme súdnictva a v boji proti korupcii. Bulharsko už na jar musí informovať úniu, aké pokroky krajina spravila," dodal Kottman.
Brusel kritizoval taktiež Rumunsko. Vyčítal mu najmä nedostatky v ochrane ľudských práv.
Obyvatelia Balkánu sa napriek výhradám únie na vstup tešili. "Očakávania Bulharov sú značne individuálne. Inak vnímajú vstup do únie ľudia v penzijnom veku, inak podnikatelia a študenti, ktorí to vnímajú ako šancu na rozšírenie podnikateľských aktivít a štúdia. U niektorých, pochopiteľne, pretrvávajú obavy, či to nepovedie k rastu cien," vysvetlil Kottman.
Aj Rumuni vidia členstvo optimisticky. "Očakávajú najmä zlepšenie svojej sociálnej situácie. Začína prevládať pocit, že únia predstavuje hlavne veľa práce, nové pravidlá hry, ktorým sa musia prispôsobiť," povedal pre HN slovenský veľvyslanec v Rumunsku Ján Šoth.
Pre obavy pred prílevom lacnej pracovnej sily nie všetci doterajší členovia otvorili pre nováčikov svoj pracovný trh. Neotvorili ho Veľká Británia, Írsko, Nemecko a Rakúsko. Veľké obmedzenia zaviedlo aj Francúzsko. Naopak, je veľa krajín, ktoré pre nových členov pracovný trh otvorili. Okrem Česka, Talianska, Grécka a Švédska je to aj Slovensko.
"Pre Rumunov sú atraktívne jazykovo príbuzné krajiny - Španielsko, Francúzsko, Portugalsko, Taliansko a Grécko. Slovensko nie je až také zaujímavé. Problémom je jazyková bariéra a platy, ktoré nedosahujú úroveň západných krajín," vysvetli Šóth. Aj Bulharov lákajú skôr "starí členovia" spoločenstva.

01 - Modified: 2003-04-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Spektrum 02 - Modified: 2003-04-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Turizmus na Slovensku vlani potešil
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 03:28