Elon MuskReuters
StoryEditor

Som socialista, povedal miliardár Musk. Na Marse by zaviedol zákony, ktoré sa samy zničia

17.06.2018, 18:30
Autor:
mbmbzpzp
Ďalej spomenul, že socialisti nemajú zmysel pre humor a chodia na drahé vysoké školy.

Americký podnikateľ Elon Musk rozvíril svojimi tweetmi o socializme búrlivú diskusiu. Uviedol, že Marx bol kapitalista a on sám je pravý socialista, ktorému ide skutočne o dobro všetkých. Ďalej spomenul, že socialisti nemajú zmysel pre humor a chodia na drahé vysoké školy. V nedeľu dokonca navrhol systém pre samosprávu Marsu spočívajúci v zákonoch, ktoré po čase automaticky prestanú platiť.

"Tí, ktorí sa považujú za socialistov, sú zvyčajne v depresii, nemajú zmysel pre humor a chodia na drahé vysoké školy. Osud miluje iróniu," napísal v piatok na svojom twitterovom účte.

Tohto tweetu sa chytilo veľa jeho fanúšikov i kritikov a pustili sa s Muskom do debaty. "Za čo sa teda vyhlasujete konkrétne vy," spýtal sa Muska jeden z užívateľov. "Za socialistu," odvetil Musk a dodal, že Marx bol v skutočnosti kapitalista a dokonca o tom napísal knihu. Na čo ironicky zareagoval ďalší sledujúci, keď povedal, že J.K. Rowlingová, autorka knihy Harry Potter, je čarodejnica, lebo o tejto tematike napísala knihu.

,Bol Marx bohatý ako Musk?'

"Elon Musk tweetoval o Marxovi a socializme a ja naozaj potrebujem chvíľu na spamätanie," reagovala jedna z užívateliek Twitteru. "Myslím, že vodítko je hneď v názve Marxovej knihy, volá sa Kapitál, kritika politickej ekonómie. Keby ste ju čítal, tak by ste vedel, že Marx nikdy nevlastnil výrobné prostriedky, preto nebol kapitalista. Byť vami by som sa držal výroby áut, ktoré nefungujú," odpovedal na Muskov tweet jeho sledujúci.

"Na to aby ste bol kapitalistom, potrebujete kapitál. Bol Marx bohatý ako Elon Musk?" pýta sa Muska jeho fanúšička na sociálnych sieťach. "Robíte si srandu? Alebo veríte v to, že ste socialista a Karl Marx bol kapitalista," pridal sa do diskusie ďalší z Muskových fanúšikov.

,Neberte moje tweety tak vážne'

Na celú debatu Musk reagoval tweetom, že socializmus versus kapitalizmus nie je ani správne položená otázka. Muskovi skutočne podľa jeho slov záleží na ochrane pred monopolmi, ktoré obmedzujú ľudskú slobodu.

Na toto tvrdenie okamžite zareagoval Muskov sledujúci so sarkastickou poznámkou: "A vyhýbať sa nerovnosti bohatstva." "Prebuďte ma keď vy a ostatní miliardári zachránite ľudské životy a vyhubíte hladomor, až potom kážte a bedujte," reagovala užívateľka na Muskov tweet.

"Idem späť do firmy, pre dnešok to stačí. Neberte moje tweety tak vážne. Preto sa to volá tweet (názov Twitter znamená doslova "štebot" - pozn. Red.)," napísal Musk, ktorý sa snažil celú diskusiu o socializme na svojom Twitteri upokojiť.

Žiadny zmysel pre humor

V sobotu však túto tému nadhodil znova, keď podotkol, že socialisti naozaj nemajú zmysel pre humor. ",Žiadny zmysel pre humor' sa rozhodne potvrdzuje ako pravdivé. Preboha! Koľko socialistov je potrebných k naskrutkovaniu žiarovky? Odpoveď znie: To nie je vtipné !!"

Vzápätí napísal, že je naozaj socialista, ktorý ale hľadá dobro pre všetkých. "Mimochodom, ja som socialista, ale nie ten, ktorý by presúval zdroje z najviac zárobkových oblastí do najmenej produktívnych, zároveň predstieral, že konám dobro, zatiaľ čo by som vlastne pôsobil škodu. Pravý socialista hľadá to najlepšie dobro pre všetkých," uzavrel celú diskusiu o socializme Musk. Túto tému otvoril po tom, čo jeho firma prepúšťa svojich zamestnancov a firma sa podľa jeho slov snaží obmedziť náklady a zlepšiť hospodárenie firmy.

Život na Marse

Ako celistvú predstavu o tom, ako má štát fungovať, Musk vyložil v odpovedi na jednu z otázok, ako by mala podľa neho vyzerať a fungovať prípadná prvá kolónia na Marse. Jeho firma SpaceX totiž plánuje v nasledujúcich desiatich rokoch vyslať k Marsu ľudskú posádku, podľa Muska je to prvý krok k stretnutiu s mimozemským životom.

O vesmírnych úspechoch Muskovej firmy sme sa bavili s astronómom Jiřím Šihlom:

"Priama demokracia ľudu. Zákony musia byť krátke, v dĺžke sú možné podvody. Automatická obdobie uplynutia platnosti zákona, aby sme predišli smrti byrokraciou. Každý zákon môže byť zrušený 40 percentami hlasov obyvateľov, aby sa predišlo zotrvačnosti. Sloboda," opísal trochu utopicky svoje politické predstavy miliardár.

Ostatne práve utopizmus, teda túžba po niečom prakticky nemožnom, je mu vlastný, čo s chuťou priznáva. "Keď už to musíte vedieť, som utopický anarchista," napísal v jednej z posledných odpovedí Musk. Opakovane potom kritizoval úlohu monopolov, ktoré podľa neho ničia spoločnosť najviac. V minulosti sa už tiež kriticky vyjadril na adresu podľa neho monopolného postavenia Facebooku a Googlu.

Svoju expedíciu do vôd politických diskusií na tému socializmu a kapitalizmu nakoniec Musk zakončil tweetom s paródiou sovietskej hymny.

Musk prepúšťa. Firmu Tesla opúšťa cez 3600 ľudí

Smršť politicky zafarbených tweetov vypustil Musk v deň, keď sa na Financial Times objavil článok kritický k jeho osobe a spochybňujúci schopnosť firmy Tesla dostať sa do "čiernych čísel", teda začať zarábať. V článku tiež narážajú na Muskovu veľmi citlivú povahu a jeho tendenciu brať si všetko veľmi osobne, čo vraj škodí aj jeho vlastnej spoločnosti.

Kritika mierila aj na oznámené prepúšťanie zamestnancov. Firmu Tesla opustí zrhruba deväť percent pracovnej sily, cez 3600 zamestnancov. Prepustenie sa má dotknúť hlavne ľudí v administratíve, pretože firma sa snaží znížiť náklady, ale zároveň neohroziť výrobu vozidiel.

Prepúšťanie je podľa Muska motivované hlavne snahou vrátiť sa k ziskovému hospodáreniu. Dodal, že firma ďalej bude potrebovať ďalších zamestnancov do výroby. Tesla podľa Reuters za 15 rokov svojho fungovania nikdy nevykázala ročný zisk. Za dobu takmer ôsmich rokov, kedy je verejne obchodovanou spoločnosťou, vykázala zisk len v dvoch štvrťrokoch.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 20:08