Reuters
StoryEditor

Skupina amerických kongresmanov navrhuje Trumpa na Nobelovu cenu

08.05.2018, 08:19
Autor:
ČTKČTK
Juhokórejský prezident Mun Če-in už koncom apríla vyjadril názor, že by Trump mal Nobelovu cenu dostať.

Skupina amerických republikánov navrhuje, aby Donald Trump dostal Nobelovu cenu za mier za podiel na upokojenie situácie na Kórejskom polostrove. Nominačný list zaslaný začiatkom mája Nobelovu výboru do Osla podpísalo 18 republikánskych členov amerického Kongresu. Americký prezident by mal podľa zákonodarcov "obdržať Nobelovu cenu za mier za rok 2019 ako uznanie svojej práce zamerané na ukončenie kórejskej vojny a denuklearizáciu Kórejského polostrova a za prínos mieru v regióne".

Špekulácie okolo možného Trumpovho ocenenia sa roja v súvislosti s očakávaným samitom amerického prezidenta so severokórejským vodcom Kim Čong-unom, ktorý vzbudzuje medzi optimistami nádeje, že povedie po desiatkach rokov napätia k zmiereniu medzi oboma stranami a k ​​upokojeniu situácie na Kórejskom polostrove.

Podľa britského denníka The Guardian budí však iniciatíva amerických kongresmanov podozrenie, že ide o účelový krok smerujúci k posilneniu ich politického postavenia. Napríklad najvyššie podpísaný iniciátor Luke Messer zo štátu Indiana začína boj o nomináciu na kandidáta do Senátu, rovnako ako niekoľko ďalších signatárov. Obhajobou Trumpových záujmov tak podľa všetkého obhajuje aj svoje záujmy.

Juhokórejský prezident Mun Če-in už koncom apríla vyjadril názor, že by Trump mal Nobelovu cenu dostať. A Trump deň potom netajil nad jeho výrokom pohnutie.

Trump je medzi osobnosťami navrhovanými na prestížne mierové ocenenie aj v tomto roku - vo februári to potvrdil riaditeľ nórskeho mierového inštitútu PRIO Henrik Urdal, bez toho aby prezradil, kto túto nomináciu predložil. Tohtoročný laureát Nobelovej ceny mieru bude známy na jeseň a cenu by si mal tradične prevziať 10. decembra.

Trumpov predchodca Barack Obama dostal Nobelovu cenu za mier koncom roka 2009, teda už v prvom roku svojej vlády, a to za snahy o jadrové odzbrojenie, prevenciu konfliktov aj za aktivity proti globálnemu otepľovaniu. Veľkú zásluhu mal na tom okrem iného Obamov prejav vedený v tomto duchu v apríli 2009 v Prahe pri príležitosti samitu s vtedajším ruským prezidentom Dmitrijom Medvedevom.

Nobelov výbor bol za toto rozhodnutie kritizovaný, pretože Obama získal ocenenie v čase, keď bol skôr vo fáze sľubov než nejakých aspoň čiastočne splnených cieľov. Aj samotný Obama prijal cenu s určitými rozpakmi.

Návrhy na udelenie Nobelovej ceny sa prijímajú vždy najneskôr začiatkom daného roka a pravidlá pre nomináciu sú pomerne voľné. Navrhovať kandidátov môžu osobnosti patriace do niekoľkých kategórií, vrátane zákonodarcov, univerzitných profesorov či samotných nositeľov cien alebo členov Nobelovho výboru. Tento rok boli v rôznych kategóriách navrhnuté stovky kandidátov. Vlani cenu za mier získala Medzinárodná kampaň na zrušenie jadrových zbraní (ICAN).

01 - Modified: 2024-04-28 16:09:49 - Feat.: - Title: Trump si podľa predvolebného prieskumu CNN udržiava pred Bidenom náskok 02 - Modified: 2024-04-28 10:38:59 - Feat.: - Title: Rusko nie je neporaziteľné a Trump nie je čiernobiely, myslí si poľský minister zahraničia 03 - Modified: 2024-04-26 18:41:13 - Feat.: - Title: Som šťastný, že budem debatovať s Trumpom, vraví Biden. Naplánované sú zatiaľ tri prezidentské duely 04 - Modified: 2024-04-26 09:28:55 - Feat.: - Title: Trump poslal odkaz Orbánovi: Prebieha epický boj za oslobodenie našich krajín 05 - Modified: 2024-04-25 19:50:57 - Feat.: - Title: Porota v Trumpovom procese vypočula prvé svedectvo o platbe pornoherečke, vypovedal šéf bulváru
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 05:39