StoryEditor

NATO žiada posily

29.11.2006, 23:00

Severoatlantická aliancia svoju misiu v Afganistane dokončí. Na summite v lotyšskej Rige sa na tom včera zhodli členské krajiny NATO. Velenie aliancie však vyzvalo, aby jednotlivé štáty posilnili medzinárodné jednotky, ktoré pomáhajú pri stabilizácii situácie v tejto ázijskej krajine. Najkritickejšia situácia je v juhoafganskej provincii Kandahár, kde stúpa počet útokov ozbrojencov Talibanu a teroristov z Al-Kajdy. Zvýšil sa aj počet samovražedných atentátov, ktorých obeťami sa stali aj vojaci mierových síl NATO.
Členské štáty na summite potvrdili, že si splnia svoje záväzky v Afganistane. Väčšina však zatiaľ nechce vyslať ďalších vojakov do krajiny a bráni sa aj presunu svojich jednotiek na nepokojný juh. Výnimkou je len Česko a Poľsko. Varšava chce do Afganistanu začiatkom roka 2007 vyslať tisíc vojakov a český prezident Václav Klaus spresnil, že jeho krajina na budúci rok zvýši počet vojakov o polovicu na 225 ľudí.
Balkán smeruje do NATO
Lídri členských krajín NATO na summite v Rige ponúkli program Partnerstva pre mier Srbsku, Čiernej Hore a Bosne a Hercegovine. Program je akousi "prípravkou" na členstvo v aliancie. NATO však požaduje, aby Srbsko a Bosna plne spolupracovali s Medzinárodným trestným tribunálom pre bývalú Juhosláviu v holandskom Haagu. Hlavná žalobkyňa tribunálu Carla del Ponteová vyhlásila, že ju ponuka programu pre Srbsko "veľmi prekvapila a sklamala". Ponteová totiž namieta, že Srbsko nespolupracuje s haagskym tribunálom tak, ako by malo. Aj preto sú podľa Ponteovej ešte stále na slobode dvaja najhľadanejší vojnoví zločinci -- Radovan Karadžič a Ratko Mladič.
NATO taktiež prisľúbilo Albánsku, Chorvátsku a Macedónsku, že im v roku 2008 ponúkne plné členstvo, ak splnia príslušné kritériá. Aliancia je ochotná spolupracovať aj s Ukrajinou a Gruzínskom, ale zatiaľ sa nechce vyjadrovať o ich možnom členstve v aliancii.
Jednotky rýchleho nasadenia
Aliancia na summite potvrdila plnú bojovú pripravenosť jednotiek rýchleho nasadenia NATO. Jednotky majú 25-tisíc mužov. Ich vytvorením sa aliancia snaží modernizovať svoju vojenskú silu a udržať tempo so schopnosťou Spojených štátov mobilizovať svoje jednotky a vyslať ich do krízových miest. Jednotky NATO tvoria pozemné, vzdušné aj námorné sily, ktoré majú byť schopné odísť okamžite na ktorékoľvek miesto na svete.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. máj 2024 03:56