Donald TrumpTASR
StoryEditor

Trump rozoberá so svojimi spolupracovníkmi ich výsluchy

08.03.2018, 06:15
Autor:
ČTKČTK
Výsluchy sa týkajú údajného ruského ovplyvňovania amerických volieb.

Americký prezident Donald Trump preberá so svojimi súčasnými či bývalými spolupracovníkmi ich výsluchy u zvláštneho vyšetrovateľa Roberta Muellera rozplietajúceho kauzu údajného ruského ovplyvňovanie amerických volieb. S odkazom na tri dobre informované zdroje to napísal denník The New York Times (NYT).

Trump sa podľa denníka snažil prostredníctvom jedného zo svojich asistentov prinútiť právneho poradcu Bieleho domu Donalda McGahna, aby vo verejnom vyhlásení poprel skoršie informácie NYT.

Denník v januárovom článku napísal, že McGahn povedal vyšetrovateľom, že po ňom Trump chcel, aby postúpil ministerstvu spravodlivosti žiadosť o Muellerovo prepustenie.

McGahn sa k údajnej Trumpovej snahe prinútiť ho k popretiu tejto informácie nevyjadril. Podľa NYT však "musel prezidentovi pripomenúť, že pána McGahna skutočne žiadal, aby zabezpečil prepustenie pána Muellera".

Trump sa podľa denníka zaujímal aj o to, ako prebiehal výsluch bývalého personálneho šéfa Bieleho domu Reincea Priebusa a pýtal sa, či na neho boli "dobrí".

Biely dom na žiadosti o vyjadrenie k článku nereagoval.

Trump verejne odmieta, že by sa pokúšal docieliť Muellerové odvolanie. Jeho vyšetrovanie sa opiera o obvinenia amerických tajných služieb voči Rusku, že sa okrem iného hackerskými útokmi zasahovala do americkej predvolebnej kampane s cieľom pomôcť Trumpovi a uškodiť jeho vyzývateľke v súperení o Biely dom Hillary Clintonovej.

Bývalý šéf Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Mueller sa konkrétne zameriava na otázku, či prípadne existovali nelegálne dohody medzi Trumpovým volebným tímom a Moskvou. Trump vyšetrovanie opakovane označil za hon na čarodejnice.

01 - Modified: 2024-05-03 07:24:08 - Feat.: - Title: Ruské jednotky vstúpili na leteckú základňu v Nigeri, ktorá hostí americké sily 02 - Modified: 2024-05-02 17:36:59 - Feat.: - Title: USA sú znepokojené návrhom zákona o vonkajšom vplyve v Gruzínsku, pripomína ruskú legisla 03 - Modified: 2024-05-02 17:09:07 - Feat.: - Title: NATO znepokojujú škodlivé aktivity Ruska v Česku a ďalších štátoch 04 - Modified: 2024-05-02 16:43:28 - Feat.: - Title: Ruský útok v Charkovskej oblasti si vyžiadal osem zranených detí, zasiahol športový komplex 05 - Modified: 2024-05-02 15:04:52 - Feat.: - Title: Ukrajina sa snaží obmedziť vytváranie satelitných snímok svojho územia, môže to využívať Moskva
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 12:14