Reuters
StoryEditor

Iránska vláda varuje, že zakročí proti demonštrantom. Plánujú odpojiť aj obľúbenú sociálnu sieť

31.12.2017, 07:07
Autor:
ČTKČTK
Iránčania už tri dni protestujú v uliciach proti súčasnej vláde.

Iránske ministerstvo vnútra dnes varovalo demonštrantov, ktorí tretiu noc v rade demonštrovali proti vláde, že zakročí proti šíreniu strachu, násilia a teroru. Informovala o tom agentúra AFP.

Iránske médiá medzitým špekulujú, že režim odpojí v krajine populárnu sociálna sieť telegram, ktorú účastníci protestov využívajú. Pri nočných protestoch zahynuli najmenej dvaja ľudia, uviedla agentúra AP.

Dve obete

V západoiránskom meste Dorúd pri zásahu bezpečnostných zložiek zahynuli dvaja protestujúci. Agentúry už v noci informovali, že zrejme podľahli strelným zraneniam. Tlačová kancelária Mehr dnes úmrtie dvojice demonštrantov potvrdila s odvolaním na bezpečnostné úrady. Tie príčinu smrti neoznámili, uviedli však, že sobotné nelegálne zhromaždenie prerástlo do násilností.

"Tí, ktorí poškodzujú verejný majetok, narúšajú poriadok a porušujú zákony, musia počítať, že budú za svoje konanie braní na zodpovednosť," uviedlo dnes ministerstvo vnútra.

Kritika vlády

Ojedinelé a zároveň nepovolené protivládne protesty označované za najväčšie svojho druhu od roku 2009, kedy ľudia vyšli do ulíc na znamenie nesúhlasu so znovuzvolením vtedajšieho prezidenta Mahmúda Ahmadínedžáda, začali ako prejav nespokojnosti s ekonomickou situáciou v Iráne.

Prerástli však do všeobecnejšej kritiky vlády súčasného prezidenta Hasana Rúháního, ktorého niektorí demonštranti označili za diktátora, iní zase upozorňovali na nákladné zahraničné iniciatívy krajiny v Libanone, Sýrii či Iraku.

Ťažko overovať fakty

AFP poznamenala, že správy z Iránu je teraz ťažké overovať, lebo oficiálne štátne médiá majú nevyvážené spravodajstvo, na internete sa navyše šíria rôzne fámy. Niekoľko iránskych agentúr navyše varovalo, že vláda čoskoro odpojí sieť telegram, hlásené je tiež blokovanie prístupu k mobilnému internetu.

Ministerstvo komunikácií navyše obvinilo populárny spravodajský kanál Amadnews, že svojimi článkami vyzýva k ozbrojenému povstaniu.

01 - Modified: 2024-03-13 11:35:24 - Feat.: - Title: Protivládne protesty na Slovensku si všimli zahraničné médiá. Demonštrácie pokračujú aj najbližšie dni 02 - Modified: 2023-12-20 08:26:51 - Feat.: - Title: FOTO Fico si robí, čo sa mu zachce. Tisícky ľudí vyšli do ulíc, protesty proti vláde gradujú 03 - Modified: 2023-12-11 13:55:43 - Feat.: - Title: Protesty sa budú konať v minimálne piatich mestách. Šimečka, Majerský a Sulík adresovali výzvu Pellegrinimu 04 - Modified: 2022-04-12 10:29:34 - Feat.: - Title: Irán dodáva Rusku zbrane. Čokoľvek protiamerické nám urobí radosť, hovoria militanti 05 - Modified: 2022-03-23 17:08:37 - Feat.: - Title: Irán tvrdí, že obnovenie jadrovej dohody je bližšie ako kedykoľvek predtým
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 04:31