Oliver Schauf
StoryEditor

"Nech si ten cirkus nechajú." Grónsku padol biznis, vzdáva boj s Fínmi o bydlisko Santu

24.12.2017, 15:20
Autor:
ČTKČTK
Snaha propagovať Grónsko ako domov vianočného škriatka nebola finančne úspešná.

Tisíce dánskych detí posielajú každý rok list vianočnému škriatkovi s prianím darčekov do Grónska, pretože práve tam podľa nich škriatok julemanden žije.

Táto tradícia by však mohla podľa vedúcej grónskej turistickej agentúry čoskoro zaniknúť. V mnohých krajinách je totiž postava, ktorá nosí deťom darčeky, spájaná skôr s Fínskom a Grónsko prestáva byť schopné komerčnému tlaku okolo dediny Santa Clausa vo fínskom Rovaniemi konkurovať, hovorí Lykke Geislerová Yakaboyluová.

Biznis nevyšiel

Snaha propagovať Grónsko ako domov vianočného škriatka nebola finančne úspešná a Grónsko sa nabudúce chce prezentovať radšej ako krajina s prírodnými krásami, kde je možné zažiť nevšedné prázdninové dobrodružstvá ako jazdu so psím záprahom či pozorovanie polárnej žiary.

"Predtým sme stavili na vianočného škriatka, ale neuspeli sme, tak nech si ho Fínsko nechá," povedala Yakaboyluová z turistické agentúry Visit Greenland dánskej rozhlasovej stanici DR. "Nedokážeme s tým fínskym cirkusom držať krok," dodala.

Podľa fínskej tradície pochádza vianočný mužíček z odľahlej hory Korvatunturi vo fínskej časti Laponska. Známejšia je však fínska dedina Rovaniemi pri severnom polárnom kruhu, ktorá je prezentovaná ako domov Santa Clausa. Turisti tu nájdu zábavný park, reštaurácie, obchody a množstvo atrakcií, ako napríklad jazdu na saniach ťahaných sobím záprahom.

Propagácia skončila

"Pre Fínsko je to fantastické, ale mne to pripadá ako cirkus. Bola som tam, poznám ich koncept a je ťažké s ním súperiť," vyhlásila Yakaboyluová. "Grónsko sa bude radšej prezentovať ako krajina dobrodružstva, kde môže človek vidieť polárnu žiaru a riadiť psie záprahy - v protiklade k fínskej Disneyshow," dodala.

Vianočný škriatok býval kedysi súčasťou grónskej obchodnej značky. V 90. rokoch si v grónskej metropole Nuuk zriadil kanceláriu s malým obchodíkom a deti tam mohli posielať svoje listy, na ktoré každé dostalo odpoveď. Neskôr kanceláriu nahradila obrovská poštová schránka, v ktorej končili listy zo sveta adresované rôznym podobám Santa Clausa, a to aj tie s adresou "severný pól".

"Nebol to žiadny ekonomický úspech, tak táto tradícia postupne zaniká. Keď sa nás niekto spýta, stále tvrdíme, že vianočný škriatok pochádza z Grónska, ale už ho aktívne nepoužívame na propagáciu," vysvetlila Yakaboyluová.

01 - Modified: 2024-04-27 13:10:53 - Feat.: - Title: Fínskeho poslanca parlamentu zadržali pre streľbu. Bude to mať vážne následky, reaguje šéfka jeho strany 02 - Modified: 2024-04-23 19:25:08 - Feat.: - Title: Fínsko stojí po vstupe do NATO na frontovej línii. Dĺžka hraníc s Ruskom sa zdvojnásobila 03 - Modified: 2024-04-23 14:46:20 - Feat.: - Title: Juh Fínska zasiahli neobvyklé snehové prehánky, v Helsinkách komplikujú dopravu 04 - Modified: 2024-04-23 12:54:25 - Feat.: - Title: Ani vojna, ani mier. Fínsko je pod silným ruským tlakom, východ krváca a krajina platí vysokú cenu 05 - Modified: 2024-04-04 15:42:30 - Feat.: - Title: Streľba vo fínskej škole bola zrejme naplánovaná, uviedla polícia. Žiak bol obeťou šikany
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 16:08