StoryEditor

Američania testovali radary

21.03.2007, 23:00
Autor:
Pavel AchsPavel Achs

Americká armáda opäť otestovala činnosť radarov, ktoré sú súčasťou takzvaného protiraketového dáždnika. Radary mali počas testu sledovať dráhu rakety dlhého doletu, ktorú vystrelili z Kalifornie. Skúšku urobili ešte v utorok, no Pentagon o nej informoval až včera. Počas testu nevystrelili žiadnu raketu, no velenie v Colorado Springs simulovalo zachytenie raketovej hrozby pomocou radaru umiestneného na Aljaške.
Tento radar sa nachádza na ropnej plošine na mori. Meria 85 metrov a váži 50-tisíc ton. Jeho hlavnou úlohou je odhaliť malé telesá vo vesmíre. Americkej armáde poslúžil už v septembri pri inom teste protiraketového dáždnika. Spojené štáty sa v súčasnosti uchádzajú o rozmiestnenie jednej zo základní tohto systému v Česku a v Poľsku. Pri Prahe by chceli nainštalovať radar, v Poľsku protiraketové strely.
To sa však nepáči Rusku, ktoré to považuje za hrozbu voči sebe. Washington to však obhajuje tým, že základne majú slúžiť na odvrátenie hrozby zo strany štátov ako je Irán alebo Severná Kórea.
Zámer vybudovať základne v Poľsku a v Česku obhajoval včera vo Varšave aj predstaviteľ amerického ministerstva zahraničných vecí Daniel Fried. "Chceme, aby tento systém ochraňoval aj Európu. Bezpečnosť je z nášho pohľadu nedeliteľná. Situácia, v ktorej majú rôzne krajiny NATO rozdielne úrovne bezpečnosti, je pre nás neakceptovateľná," uviedol Fried.
Európsku úniu americké radary rozdelili. Zatiaľ čo Česko, Poľsko, Veľká Británia tento plánu podporujú, pochybnosti má Nemecko či Francúzsko. Šéf nemeckej diplomacie Frank-Walter Steinmeier varoval pred naštartovaním nových pretekov v zbrojení. Takisto kritizoval fakt, že Američania o tejto otázke s nikým vopred nehovorili na pôde Severoatlantickej aliancie.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 21:11