StoryEditor

Čierny deň pre Biely dom

06.06.2007, 00:00
Autor:
ČTKČTK
Ruka spravodlivosti zasiahla tentoraz až do prezidentských kruhov Spojených štátov. Jeden z najbližších ľudí amerického prezidenta Georgea W. Busha ide do väzenia za to, že prezradil meno agentky CIA Valerie Plameovej.

Federálny sudca vo Washingtone (známy ako jeden z najprísnejších v okrese) bývalému vysokopostavenému úradníkovi Bieleho domu Lewisovi Libbymu včera nemilosrdne "odklepol" dva a pol roka vo väzení. Exšéfa kancelárie viceprezidenta USA Richarda Chenyho uznali za vinného z klamania vyšetrovateľom, z krivej výpovede, z marenia vyšetrovania. Pôvodne Libbymu hrozilo až 30 rokov. Okrem straty slobody musí zaplatiť pokutu 250-tisíc dolárov.
Bush sudca
Prokurátor navrhoval trest tri roky. Libbyho zástupca žiadal maximálne podmienku - poukazoval na to, že sa Libby ako člen štátneho aparátu zaslúžil o víťazstvo vo vojne v Perzskom zálive či o demokratické zmeny vo východnej Európe. Americká verejnosť preto s napätím sleduje, ako sa k rozsudku postaví prezident Bush. Prvý muž štátov má právo udeľovať milosť. Zatiaľ sa k prípadu nevyjadroval, iba pripomenul, že mu je Libbyho a jeho rodiny ľúto. Demokratická opozícia však apelovala na Busha, aby mu milosť nedával. Na obranu bývalého úradníka Bieleho domu sa postavilo niekoľko významných osobností z vládnych a armádnych kruhov. Sudca Reggie Walton vrah dostal viac ako 150 listov týkajúcich sa Libbyho odsúdenia.
Pomsta za Irak
Proces s Libbym je jedinou súdnou dohrou prípadu prezradenia agentky CIA Valerie Plameovej. Vyzradenie malo byť pomstou vysokopostavených úradníkov, že jej manžel, bývalý americký veľvyslanec Joseph Wilson, kritizoval Biely dom za klamstvá o údajných jadrových zbraniach v Iraku. Ten ako veľvyslanec cestoval do Nigeru, aby overil, či krajina dodáva urán režimu irackého prezidenta Saddáma Husajna. Tieto domnienky Wilson označil za nepravdivé. Napriek tomu sa informácia, že Irak urán nakupuje, dostala do Bushovej správy o stave únie. Po Wilsonovej kritike sa v tlači objavila správa, že jeho žena pracuje v rozviedke. Diplomat to označil za pomstu a zastrašovanie. Argument, že Irak má zbrane hromadného ničenia, bol jedným z rozhodujúcich pri presviedčaní verejnosti o nevyhnutnosti invázie.

01 - Modified: 2003-05-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hore
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 20:35