StoryEditor

Izrael zažil najkrvavejší útok Hizballáhu

07.08.2006, 00:00
Ozbrojenci z radikálneho šíitského hnutia Hizballáh včera doslova zasypali raketami územie severného Izraela v regióne Galilea. Útok trval asi 15 minút a počas neho dopadlo do oblasti najmenej 80 rakiet. Ostreľovanie sa zmenilo na krvavý kúpeľ v dedine Kfar Giladi.

Ozbrojenci z radikálneho šíitského hnutia Hizballáh včera doslova zasypali raketami územie severného Izraela v regióne Galilea. Útok trval asi 15 minút a počas neho dopadlo do oblasti najmenej 80 rakiet. Ostreľovanie sa zmenilo na krvavý kúpeľ v dedine Kfar Giladi. Jedna z rakiet tam zabila desať ľudí, z toho deväť záložníkov izraelskej armády, ktorý po začiatku útoku aj napriek výstražným sirénam neutiekli do krytov. Ďalších 14 ľudí utrpelo ťažké zranenia. "Bolo to naozaj hrozné. Nikdy v živote som nič také nevidel," povedal pre izraelskú televíziu záchranár Eli Perec. Zranených pomáhali odvážať z dediny vrtuľníky. Situáciu zhoršoval v uliciach hustý dym z požiaru, ktorý vypukol v neďalekom lese po zásahu jednej z rakiet. Ostreľovanie sa nevyhlo ani mestu Kirjat Šmona, kde strely poškodili synagógu a spôsobili niekoľko požiarov.
Hizballáh útočil na izraelské ciele aj na území južného Libanonu. Ozbrojenci údajne pri útoku na vojenské bojové vozidlá a na armádnu jednotku zabili a zranili väčšie množstvo vojakov. Ľahké zranenia utrpeli aj traja čínski príslušníci mierových síl. Obete však počítala aj druhá strana. Včerajšie nálety izraelského letectva v južnom Libanone a na východe v údolí Bikáa neprežilo deväť civilistov a jeden palestínsky ozbrojenec. V oblasti zahynulo pri náletoch aj šesť vojakov libanonskej armády.

Úlovok komanda
V rukách izraelskej armády sa uprostred streľby a bombardovania ocitol jeden z členov Hizballáhu, ktorý sa podieľal na únose dvoch izraelských vojakov. "Zajatý terorista z Hizballáhu sa priznal, že bol v skupine, ktorá uniesla našich vojakov," povedal včera hovorca izraelskej armády. Podľa súkromnej izraelskej televíznej stanice Kanál 10 muža zajalo komando počas operácie v južnom Libanone. Neuviedla však kedy a kde.
Únos dvoch izraelských vojakov ozbrojencami z Hizballáhu spustil už 26 dní trvajúci konflikt. Podľa agentúry Reuters si doteraz vyžiadal najmenej 660 obetí, väčšinou civilistov. Z domovov na oboch stranách vyhnal tisíce ľudí. Hizballáh vypálil od začiatku vojny na Izrael podľa agentúry AFP už 2 700 rakiet. Strely zabili 42 izraelských civilistov. Tel Aviv uvádza, že armáde sa podarilo zlikvidovať už 165 príslušníkov Hizballáhu, hoci hnutie potvrdilo smrť len 50 bojovníkov.

Na ťahu je diplomacia
Spojené štáty a Francúzsko sa v sobotu zhodli na návrhu rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorá by mala ukončiť vojenský konflikt. Americký prezident George W. Bush a Izrael návrh privítali. Libanon však má k textu vážne výhrady, pretože by umožnil zostať izraelským vojakom na libanonskom území. Bejrút taktiež namieta, že ignoruje sedembodový mierový plán, ktorý navrhla a schválila libanonská vláda. Americká ministerka zahraničných vecí Condoleezza Riceová uviedla, že ide o prvý krok k trvalému mieru. Dodala, že o návrhu rezolúcie by sa malo hlasovať do dvoch dní. Šéf sýrskej diplomacie Walíd al-Muallím ho však označil za recept na pokračovanie vojny. Zároveň varoval, že na akúkoľvek izraelskú agresiu Damask bez váhania odpovie. Tel Aviv však zopakoval, že na Sýriu nemieni zaútočiť.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. máj 2024 11:02