StoryEditor

Hegel by bol Merkelovej vládou nadšený

17.10.2005, 00:00
Podľa nemeckého filozofa Hegela je zárukou spoločenského pokroku vzájomný boj protikladov. Podľa tohto meradla bude nemecká vláda veľkej koalície konzervatívcov (CDU/CSU) a sociálnych demokratov (SPD) jednou z najpokrokovejších vôbec.

Podľa nemeckého filozofa Hegela je zárukou spoločenského pokroku vzájomný boj protikladov. Podľa tohto meradla bude nemecká vláda veľkej koalície konzervatívcov (CDU/CSU) a sociálnych demokratov (SPD) jednou z najpokrokovejších vôbec. Už teraz sa dá však s úspechom pochybovať o jej akčnosti. A to nielen kvôli tomu, že v nej proti sebe budú sedieť politici takého protikladného politického presvedčenia ako sú socialisti a konzervatívci.

Kto bude určovať kurz
"Ministerská predsedníčka (Angela) Merkelová a jej CDU majú len obmedzené možnosti na určovanie politického kurzu nemeckej vlády," tvrdí Franz Müntefering, ktorý sa zo šéfa SPD katapultoval do roly vicepremiéra a ministra práce a sociálnych vecí. Merkelová sa ešte nestihla proti výpadu svojho kolegu z vlády ohradiť a už dostala ďalšiu ranu zo strany, odkiaľ to CDU asi nečakala. "Keď sa na niečom nedohodnú všetky tri strany, bude to treba odložiť ad acta," pritvrdil Edmund Stoiber, ešte stále predseda CSU, budúci minister hospodárstva a neúspešný kandidát na post kancelára v minulých voľbách. Tento malý slovný súboj pár dní po dohode o začatí koaličných rokovaní dáva tušiť, čo možno čakať od budúcej nemeckej vlády. Predovšetkým získanie čo najlepších východiskových pozícií pred ďalšími (možno aj predčasnými) voľbami.

Ako znížiť nezamestnanosť
Samozrejme, Merkelová by to chcela inak. Za hlavnú úlohu svojej vlády - okrem dodržiavania vládnej disciplíny a spoločnej prezentácie zásadných tém - považuje zníženie nezamestnanosti a zlepšenie hospodárskej situácie krajiny. Ako diagnostik je Merkelová skvelá. Najväčšou bolesťou nemeckej spoločnosti je naozaj jej vysoká nezamestnanosť, ktorá bola kameňom úrazu aj pre vládu Gerharda Schrödera. Nemeckí politici práve ňou odôvodňujú uzavretie svojho pracovného trhu pre nové členské krajiny EÚ. Problémom je, že práve uzavretý nemecký pracovný trh a vysoké náklady na pracovnú silu na tomto trhu majú na svedomí odchod tradičných nemeckých firiem z Nemecka, ktoré premiestňujú výrobu do lacnejších krajín. Keď nejde hora k Mohamedovi: teda keď nesmie ísť Slovák robiť do nemeckého Volkswagenu, príde nemecký Volskwagen do Bratislavy. Nemecké hospodárstvo tak stráca miliardy eur, trebárs už len preto, že nemecký manažér príde na chuť slovenskému pivu, míňa na Slovensku a o daniach Volkswagenu už ani nehovoriac. Nájde Merkelová odvahu preťať gordický uzol a otvorí pracovný trh, tak, ako to urobili ekonomicky úspešní Briti?

Odnesú si to asi motoristi
Sľubným v tejto súvislosti sa môže zdať Merkelovej vyhlásenie, že jej vláda bude otvorená aj "pre koncepty, ktoré zatiaľ nefigurujú v žiadnom volebnom programe". Zatiaľ nie je jasné, čo si pod tým Merkelová predstavuje. Nemecké médiá však jej posolstvo rozšifrovali ako otvorenosť CDU voči zavedeniu poplatkov na diaľniciach. Presne táto téma bola tabu v programoch všetkých nemeckých politických strán pred parlamentnými voľbami. Všetky strany tvrdili, že sú proti spoplatneniu najkvalitnejšej diaľničnej siete v Európe, veď takmer všetci voliči sú aj vodiči. Dnes niektoré nemecké denníky tvrdia, že nové koaličné strany sa už dohodli aj na cifre: sto eur ako ročný poplatok za diaľničnú známku. Kompenzáciou má byť zníženie dane na pohonné látky.

Strany nominovali to najlepšie
Napriek týmto jóbovkám, existujú aj pozitívne signály pre rodiacu sa Merkelovej vládu. Je to skutočnosť, že všetky strany budúcej veľkej koalície nominovali do vlády osvedčených "harcovníkov" zo svojho politického neba, i to najlepšie z domácej politickej liahne. Osobnosti ako Wolfgang Schäuble (CDU), Heidemarie Wieczorek-Zeul (SPD), ale aj matka siedmich detí a politička, o ktorej sa uvažuje ako o ministerke pre rodinné záležitosti Ursula von der Leyenová (CDU) naozaj nie sú druhou garnitúrou, ktorá by mala iba zaskakovať do budúcich volieb. Aj keď žiaden z ministrov nemá svoje miesto ešte isté, skutočnosť, že do vlády sa rozhodli vstúpiť také esá ako Müntefering či Stoiber, dávajú tušiť, že minimálne títo dvaja politici urobia pre úspech veľkej koalície všetko a veria v jej možnosť vládnuť štyri roky. Ako si však pod touto optikou vysvetliť počínanie politického matadora Schrödera. Že by bola za odmietnutím všetkých ponúkaných vládnych funkcií len zranená márnomyseľnosť? Možno však skúsený politický matador iba v tieni vyčkáva na svoju príležitosť návratu, lebo na Hegela neverí. Filozofi predsa len posudzujú pokrok a úspech podľa iných kritérií než politici.

Koaličné rokovania sa začnú dnes. CDU bude počas nich žiadať sanáciu štátneho rozpočtu, reformu podnikateľskej dane a oživenie trhu práce. Konzervatívci tiež žiadajú zvýšenie DPH, no netrvajú na tom. Podpora Nemcov veľkej koalícii konzervatívcov (CDU/CSU) a sociálnych demokratov (SPD) postupne rastie. Podľa sobotného prieskumu televízie ZDF ju považuje za dobrú 58 percent Nemcov, nepáči sa len 28 percentám. Merkelovú vo funkcii kancelárky podporuje 58 percent opýtaných, 40 percentám to nevyhovuje. CDU oznámi svojich kandidátov na ministrov dnes.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. máj 2024 00:56