StoryEditor

V Iraku už rokujú o budúcnosti krajiny

16.04.2003, 00:00
Zatiaľ čo vojenské operácie na území postsaddámovského Iraku utíchajú, irackí opoziční vodcovia, americkí a britskí predstavitelia sa včera stretli v starovekom juhoirackom meste Ur, kde rokovali a budúcej správe krajiny.
  • USA ukázali Sýrii žltú kartu
  • Spojené štáty zvyšujú tlak na Sýriu
  • Zatiaľ čo vojenské operácie na území postsaddámovského Iraku utíchajú, irackí opoziční vodcovia, americkí a britskí predstavitelia sa včera stretli v starovekom juhoirackom meste Ur, kde rokovali a budúcej správe krajiny. Ďalšia konferencia sa uskutoční o desať dní. Informovala včera americká televízna stanica CNN.
    Kurdi, sunniti a šíiti sa stretli vo veľkom stane na provizórnej americkej leteckej základni pri 4000 rokov starom Zikkurate, mezopotámskom observatóriu. V blízkej Nasíriji medzitým Iračania proti stretnutiu protestovali, nakoľko sú presvedčení, že z celého procesu organizovania prechodnej vlády ich vynechali. Podľa informácií, ktoré poskytla Bushova administratíva, sa na stretnutí zúčastnili exiloví aj miestni predstavitelia. "Tieto osobnosti reprezentujú názory tých, ktorí bojovali mimo územia, ako aj tých, ktorí sú teraz slobodní vo vnútrozemí," vyhlásil šéf americkej diplomacie Colin Powell. Hovorca ministerstva zahraničných vecí Philip Reeker zdôraznil, že Washington chce v krajine čo najskôr zriadiť prechodnú administratívu.
    Irackí vodcovia v starosumerskom sídle diskutovali aj o otázke, či Saddámova strana Baas bude hrať v novej vláde nejakú rolu. Stretnutiu predsedal Zalmay Khalilzad, osobitný vyslanec prezidenta Georgea W. Busha a moderoval ho Powellov poradca pre otázky Blízkeho východu Ryan Crocker, zúčastnil sa na ňom aj zástupca vodcu irackej opozície Ahmada Chalábího. Pred účastníkmi vystúpil s prejavom budúci šéf okupačného režimu, generál vo výslužbe Jay Garner, ktorý je na čele úradu pre obnovu Iraku pri Pentagóne. Chalábí, ktorý sa spomínal ako budúci šéf prvej irackej slobodnej vlády po štvrťstoročí síce špekulácie o svojej "kandidatúre" odmietol, no prisľúbil podporu procesu.
    Na území Iraku medzitým pokračoval aj hon na zbrane hromadného ničenia, ktoré podľa USA bývalý iracký režim ukrýval, čo nakoniec vyústilo do vojenskej konfrontácie. Brigádny generál Vincent Brooks z ústredia amerického velenia v Katare povedal, že je presvedčený o existencii týchto zbraní na území krajiny. Stalo sa tak deň potom, čo americkí vojaci pri Karbale objavili 11 mobilných chemických a biologických laboratórií. Armádne jednotky 4. pechotnej divízie pritom včera po noci leteckých útokov a tankovej streľbe vstúpili do Bagdadu a jednotky pozemnej armády prevezmú od príslušníkov námornej pechoty kontrolu nad ochranou metropoly. Americkí vojaci tiež vtrhli do bagdadského hotela Palestína, v ktorom sa nachádzajú západní novinári a urobili v ňom raziu proti "ilegálnym zbraniam" a "osobám nepriateľským voči USA". V rodisku Saddáma Husajna Tikríte Američania stále narážali na menší odpor zo strany Saddámových prívržencov.

    menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
    07. máj 2024 06:33