StoryEditor

Európska únia starne

13.10.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK
Počet obyvateľov Európskej únie sa do roku 2050 príliš nezníži, ale dramaticky pribudne starých ľudí. Vyplýva to zo správy, ktorú vydala Európska komisia.

Počet obyvateľov Európskej únie sa do roku 2050 príliš nezníži, ale dramaticky pribudne starých ľudí. Vyplýva to zo správy, ktorú vydala Európska komisia. Podľa nej je starnutie obyvateľstva výrazné najmä v pomere k aktívnemu obyvateľstvu. Tento trend zaznamenali nielen v postkomunistických členských krajinách, ale aj v Nemecku a Taliansku.
Veľká zmena
Podľa správy nebude teda hlavnou demografickou zmenou v priebehu rokov ani tak úbytok obyvateľstva, ako jeho starnutie. Do roku 2050 ubudne skoro 20 miliónov ľudí v aktívnom veku. Zatiaľ čo teraz v krajinách únie pripadnú asi štyria ľudia v aktívnom veku na jedného nad 65 rokov, v roku 2050 sa tento pomer zmení na dva ku jednej. Starnutie obyvateľstva je spôsobené zvyšovaním priemerného veku, nízkou pôrodnosťou a starnutím početnej povojnovej generácie.
Podľa Vladimíra Špidlu, českého eurokomisára pre zamestnanosť a sociálne záležitosti, sa únia musí pripraviť na zmeny v spoločnosti, ako napríklad na väčší počet starých ľudí žijúcich osamote.
Zmiernenie dôsledkov
Zmierniť dôsledky starnutia populácie možno podľa eurokomisára kombináciou viacerých faktorov. Jedným z nich je zvýšenie pôrodnosti, ktorá však závisí od politiky jednotlivých krajín. Nevyhnutná je aj podpora produktivity práce a snaha, aby pracovalo čo najviac ľudí nad 55 rokov. To súvisí s rekvalifikáciou a predlžovaním reálneho aktívneho veku. Tiež je dôležité umožniť ženám čo najviac pracovať, čo zase závisí od dostupnosti služieb, ako sú jasle a škôlka pre deti. Významnú úlohu hrá podľa Špidlu aj prisťahovalectvo. Každý rok prichádza do únie asi milión legálnych prisťahovalcov. Ak sa ich podarí dobre integrovať, mohlo by to byť jedno z riešení, tvrdí Špidla.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 17:10