StoryEditor

Poľský premiér rozbil vládnu koalíciu

25.09.2006, 00:00
Kabinet poľského premiéra Jaroslawa Kaczynského čelí vládnej kríze. Z postu vicepremiéra ešte v piatok odvolali ministra poľnohospodárstva Andrzeja Leppera z vládnej koaličnej strany Sebaobrana.

Kabinet poľského premiéra Jaroslawa Kaczynského čelí vládnej kríze. Z postu vicepremiéra ešte v piatok odvolali ministra poľnohospodárstva Andrzeja Leppera z vládnej koaličnej strany Sebaobrana. Poľský prezident Lech Kaczynski zbavil funkcií lídra populistického hnutia na návrh svojho brata, premiéra Jaroslawa Kaczynského. Osud jeho kabinetu je zatiaľ neistý. Premiér je však presvedčený, že sa mu podarí vytvoriť novú väčšinovú vláda, čím by sa Poľsko vyhlo predčasným voľbám. "Verím, že už čoskoro budeme mať väčšinu, ktorá nám umožní vládnuť," povedal premiér Kaczynski.
Jeho strana Právo a spravodlivosť má bez Sebaobrany v Sejme, teda v dolnej komore parlamentu, len 189 mandátov. Kabinet však potrebuje získať v 460-člennom zbore najmenej 231 hlasov, čo znamená, že mu chýba podpora 42 poslancov. Jaroslaw Kaczynski už začal rokovať s lídrami Poľskej ľudovej strany, ktorá má v kľúčovej dolnej komore parlamentu 25 zákonodarcov. Premiér sa taktiež snaží získať na svoju stranu poslancov Sebaobrany, ktorí sa s Lepperom pohádali. Tí už založili v parlamente frakciu, do ktorej zatiaľ vstúpilo 15 poslancov. Kaczynski by sa mohol taktiež obrátiť aj na opozičnú Občiansku platformu, ale tá spoluprácu s premiérom odmieta. Premiér by chcel získať novú väčšinovú podporu ešte pred zasadnutím Sejmu 10. októbra.
Jaroslaw Kaczynski nechal odvolať šéfa Sebaobrany Andrzeja Leppera za to, že odmietal návrh štátneho rozpočtu na budúci rok. Lepper nemienil ustúpiť a dokonca sa vyhrážal predčasnými voľbami. Kritizoval aj vládny plán posilniť poľský kontingent v Afganistane. Podľa najnovšieho prieskumu verejnej mienky Lepperovi dáva v spore za pravdu 55 percent Poliakov. Na stranu premiéra sa postavilo len 32 percent respondentov. Prácu oboch politikov však všetci, ktorých v prieskume oslovili, hodnotia negatívne.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 06:50