StoryEditor

Putin opäť provokuje svet

Obviňovanie západných krajín z rozvracania Ruska a hrozba odstúpenia od Zmluvy o konvenčných silách. Ostrá rétorika, ktorú zvolil ruský prezident Vladimir Putin pri svojej poslednej včerajšej výročnej správe o stave federácie.
"Sú ľudia, ktorí umne využívajú pseudodemokratickú frazeológiu a chceli by vrátiť nedávnu minulosť. Jedni preto, aby mohli tak ako kedysi beztrestne rozkrádať spoločné národné bohatstvo, oberať ľudí o štát, druhí preto, aby zbavili náš štát ekonomickej a politickej samostatnosti," kritizoval Putin. Nekonkretizoval však krajiny, proti ktorým boli tieto argumenty namierené.
Nepriateľ Západ
Podľa analytika Alexandra Dulebu ja takáto rétorika prejavom paranoje. "Ak niekto hovorí o financovaní opozičných hnutí zo západných zdrojov preto, aby sa miešali do vnútornej politiky Ruska, je to len strach z vlastnej slabosti." Rovnako hodnotí aj návrhy prezidenta Putina na úpravy v ruských zákonoch, ktoré by viac potláčali extrémistickú činnosť. "Pokiaľ za extrémizmus považuje vyjadrenie opozičného názoru a nedávne demonštrácie v Moskve a Petrohrade, nedá sa to ani inak nazvať."
Problémová zmluva
Ostrejší tón však zvolil pri pohrození o tom, že Rusko pozastaví plnenie Zmluvy o konvenčných silách. Pripomenul, že zmluvu podpísali v roku 1990 krajiny NATO a mnohé ju doteraz neratifikovali. "V takejto súvislosti považujem za zmysluplné, aby Rusko vyhlásilo moratórium, kým ostatné krajiny zmluvu neratifikujú," zdôraznil Putin.
V zmluve sa krajiny zaviazali, že neprekročia určené limity zbraní.
"Rusko tak dáva na javo, že sa necíti byť viazané dohodami a bude zbrojiť viac, ako mu zmluva dovoľovala," vysvetlil bezpečnostný analytik Ivo Samson. Ak by Rusko od zmluvy naozaj odstúpilo, pre Európu by to znamenalo zvýšenie hrozby zo strany východu.
Putinove slová ihneď odmietlo aj NATO. "Očakávame, že ruský minister zahraničia Sergej Lavrov vysvetlí slová svojho prezidenta," uviedol Jaap de Hoop Scheffer na včerajšej tlačovej konferencii v nórskom Oslo, kde sa stretli ministri zahraničných vecí krajín aliancie s ruským kolegom.
Bezpečnostný analytik Jozef Klavec si však myslí, že takéto vyhrážky Ruska netreba brať ako vážnu hrozbu. "Bral by som to ako propagandistické vyhlásenie." Všetko sa podľa neho odohráva len v tom kontexte, že sa chce odchádzajúci prezident "ukázať ako silný muž".

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 09:31