StoryEditor

Alžbeta II. je na tróne 55 rokov

06.02.2007, 23:00
Britská kráľovná Alžbeta II. je na tróne už 55 rokov. Panovníčkou britského impéria sa stala 6. februára 1952 v deň smrti svojho otca, kráľa Juraja VI. Správa o otcovom úmrtí ju zastihla počas návštevy Kene. Ešte v ten istý deň ju ako 25-ročnú Rada trónneho nástupcu vyhlásila za kráľovnú, korunovali ju však až 2. júna 1953 vo Westminsterskom opátstve.

Britská kráľovná Alžbeta II. je na tróne už 55 rokov. Panovníčkou britského impéria sa stala 6. februára 1952 v deň smrti svojho otca, kráľa Juraja VI. Správa o otcovom úmrtí ju zastihla počas návštevy Kene. Ešte v ten istý deň ju ako 25-ročnú Rada trónneho nástupcu vyhlásila za kráľovnú, korunovali ju však až 2. júna 1953 vo Westminsterskom opátstve.
Vládne 128 miliónom poddaných
Alžbeta II. má v súčasnosti v rámci britského Spoločenstva národov 128 miliónov poddaných a ako jediná je formálnou hlavou viacerých štátov sveta. Tých je presne 17 a kráľovná nosí korunu vo všetkých z nich. Teoreticky to z nej robí najmocnejšieho panovníka na svete, v praxi však svoje právomoci využíva len obmedzene a jej funkcia je viac-menej reprezentatívna. Za 55 rokov svojho panovania kráľovná vládla až 32 krajinám. Niektoré z nich prijali republikánske zriadenie alebo prešli pod inú panovnícku dynastiu. V súčasnosti nosí kráľovskú korunu napríklad pri návšteve Austrálie, Bahám, Barbadosu, Jamajky, Kanady či Nového Zélandu.
Škandály i pokusy o útok
Počas svojho úradovania prežila Alžbeta II. množstvo svetlých i čiernych dní. Nevyhla sa škandálom, ba ani pokusom o útok na svoju osobu. Na tradičnej vojenskej prehliadke na ňu 11. júna 1981 vystrelil 17-ročný Marcus Sarjeant slepými nábojmi. O rok neskôr, 9. júla 1982, sa napriek všetkým bezpečnostným opatreniam dostal britský výtržník Michael Fagan až do jej spálne v Buckinghamskom paláci. Ťažké chvíle prežívala kráľovná 31. augusta 1997, keď pri automobilovej nehode v Paríži zahynula jej nevesta, princezná Diana, spolu so svojim priateľom Dodim al Fayedom. Alžbeta II. vtedy čelila kritike verejnosti za nedostatočne prejavené emócie po smrti Diany, miláčika britského národa.
Hoci k politickým otázkam sa kráľovná nezvykne vyjadrovať, občas urobí aj výnimku. "Smútok je cena, ktorú platíme za lásku," povedala na adresu britských obetí teroristických útokov na USA z 11. septembra 2001.
Uplynulé dva roky boli v znamení zmierenia. Kráľovná konečne zobrala na milosť dlhoročnú milenku svojho syna princa Charlesa -- Camillu Parker-Bowlesovú, s ktorou sa Charles 9. apríla 2005 oženil. Radosť jej robia aj vnuci -- princovia William a Harry -- ktorí sa popri vojenskom výcviku venujú aj charitatívnym aktivitám v Afrike a ďalších chudobných oblastiach sveta.
Koniec monarchie nehrozí
Hoci si liberáli občas zanadávajú na "stredoveké pomery" , nezdá sa, že by monarchii hrozil v blízkej budúcnosti koniec. Väčšina britskej verejnosti prechováva ku kráľovskej rodine sympatie a považuje ju za súčasť jedinečnosti svojej krajiny. Pochybnosti o spiatočníckom zriadení navyše kráľovná veľmi rozumne rozptyľuje priaznivým postojom k moderným technológiám. Odmieta tiež neustále špekulácie o blížiacom sa odchode z trónu.
Alžbeta II. si vždy úzkostlivo zachováva vysokú úroveň v súkromnom aj verejnom živote. Má obrovskú záľubu v chove koní i konských dostihoch a všade cestuje so svojimi psíkmi z plemena korgi. Napriek tomu, že vystupuje ako skromná a šetrná osoba, všeobecne ju považujú za jednu z najbohatších ľudí na svete. Patrí jej množstvo pozemkov, rezidencií a iných investícií.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
21. máj 2024 17:45