Donald TrumpReuters
StoryEditor

Severokórejský test rakety bol odsúdený prezidentmi Spojených štátov aj Južnej Kórey. Kriticky reaguje aj Kremeľ

29.11.2017, 06:09
Autor:
TASRTASR
Juhokórejčania v súvislosti s jadrovou skúškou zisťujú, či sú zimné olympijské hry bezpečné.

Americký prezident Donald Trump a jeho juhokórejský náprotivok Mun Če-in sa zhodli v názore, že najnovšia skúška balistickej rakety, ktorú v noci na stredu miestneho času uskutočnila Severná Kórea, predstavuje závažnú hrozbu nielen pre Južnú Kóreu a Spojené štáty, ale pre celý svet. Informovala o tom agentúra AP.

"Obaja prezidenti tiež (v telefonickom rozhovore) odsúdili nebezpečné úsilie Severnej Kórey o dosiahnutie pokroku vo vývoji jadrových zbraní a balistických rakiet, pričom tiež poznamenali, že takéto zbrane prispievajú len k podkopávaniu bezpečnosti Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) a prehlbovaniu jej politickej a ekonomickej izolácie," uvádza sa vo vyhlásení Bieleho domu.

Boja sa o olympiádu

Mun Če-in predtým vydal príkaz, aby úrady "dôkladne preverili" či by najnovšia skúška severokórejskej rakety mohla mať nepriaznivý vplyv na úsilie o úspešné usporiadanie XXIII. zimných olympijských hier, ktoré sa vo februári budú konať v juhokórejskom Pjongčangu.

Severokórejská skúška balistickej rakety je provokáciou, ktorá ohrozuje diplomatické riešenie krízy v regióne. Dnes to v reakcii na počínanie Pchjongjangu uviedol kremeľský hovorca Dmitrij Peskov, napísala agentúra Reuters. Rusko pritom spolu s Čínou patrí k tradičným spojencom severokórejského režimu.

Kritika z Ruska

"Nová skúška predstavuje samozrejme provokáciu, ktorá len vyhrotí napätie a vzdiali nás od začiatku rokovaní o urovnaní krízy," povedal Peskov. Dodal, že Rusko dúfa, že všetky strany zachovajú pokoj a rozvahu.

Skúšku okrem Kremľa odsúdil aj predseda zahraničného výboru Štátnej dumy (dolnej komory parlamentu) Leonid Sluckij. Ten podľa agentúry TASS vyhlásil, že v Pchjongjangu je teraz na priateľskej návšteve ruská poslanecká delegácia, ktorá celkom iste výhrady ku skúške pri rokovaniach so severokórejskými činiteľmi prednesie.

Vyhrotenie napätia

Sluckij skúšku označil za ďalší nezodpovedný krok Severnej Kórey, ktorý povedie k ďalšiemu vyhroteniu napätia na Kórejskom polostrove. Dodal, že svoj diel ale nesú aj Spojené štáty a Južná Kórea, ktoré nepriateľskú rétorikou a vojenskými cvičeniami v blízkosti hraníc s KĽDR prilievajú olej do ohňa.

Zatiaľ bližšie neidentifikovaná raketa bola odpálená v stredu o 03.17 h miestneho času z oblasti severokórejského mesta Pchjongsong a letela východným smerom, pričom prekonala vzdialenosť približne 1000 kilometrov, a pred dopadom do Japonského mora vo vzdialenosti zhruba 370 kilometrov od pobrežia Japonska sa rozpadla.

Išlo o prvú skúšku severokórejskej balistickej strely od 15. septembra, keď izolovaná komunistická krajina odpálila balistickú raketu stredného doletu.

01 - Modified: 2024-04-27 05:40:12 - Feat.: - Title: KĽDR odmieta americkú správu o stave ľudských práv vo svete 02 - Modified: 2024-04-26 06:55:59 - Feat.: - Title: Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na skúšku salvových raketometov 03 - Modified: 2024-04-25 10:35:09 - Feat.: - Title: Čína údajne poskytuje prístav pre ruskú loď spájanú s dodávkami zbraní z KĽDR 04 - Modified: 2024-04-23 05:52:48 - Feat.: - Title: KĽDR bude po pokuse použiť jadrové zbrane hroziť koniec režimu, varuje Soul 05 - Modified: 2024-04-22 07:53:06 - Feat.: - Title: Ďalšie testy KĽDR: Soul hlási odpálenie viacerých zrejme balistických striel do Japonského mora
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 15:34