StoryEditor

Útok na Irán? Pohroma

05.02.2007, 23:00
Autor:
ČTKČTK
Vojenský útok na Irán, o ktorom sa v poslednom období špekulovalo, by bol katastrofou. Varuje pred ním správa, ktorú vypracovali združenia britských stredísk politických štúdií.

Vojenský útok na Irán, o ktorom sa v poslednom období špekulovalo, by bol katastrofou. Varuje pred ním správa, ktorú vypracovali združenia britských stredísk politických štúdií, náboženských skupín a ďalších mimovládnych organizácií. Jediný spôsob, ktorý štúdia v spore s Iránom uznáva, je výlučne jazyk diplomacie.
Irán - zdroj nestability
Spojené štáty a Izrael čoraz častejšie stupňovali slovné výmeny voči Teheránu, čo oživilo špekulácie o vojenskom útoku proti islamskej republike. Washington vyslal do Perzského zálivu druhú lietadlovú loď na výstrahu Teheránu. USA obviňujú Irán z vývoja jadrovej zbrane a podpory terorizmu, ako aj z nestability v Iraku a na celom Blízkom východe.
Irán nemá zbrane
Štúdiu vypracovalo 15 organizácií. Medzi nimi je aj Centrum pre zahraničnú politiku, vplyvná organizácia Oxfam, ktorá bojuje za spravodlivý obchod s rozvojovým svetom či Moslimská rada Británie, ktorá je hlavným združením moslimských organizácií v krajine. Učenci varujú, že útok by odštartoval jadrové ambície krajiny, a tak by úplne oslabili nádeje na mier v Iraku. Následným zdražením ropy by utrpel hospodársky rast na celom svete. "I podľa tých najpesimistickejších odhadov je Irán ešte stále roky ďaleko od jadrovej zbrane. Je ešte čas vyjednávať," povedal riaditeľ Centra pre zahraničnú politiku Stephen Twigg. Zásah by podľa expertov posilnil stúpencov tvrdej línie v Teheráne a tým zmaril vyhliadky na politické reformy. Taktiež by mohol dať podnet k teroristickým útokom na Západe.
Washington sa mýli
"Vo Washingtone si myslia, že všetky diplomatické možnosti riešenia krízy boli vyčerpané, ale to je zjavná hlúposť," domnieva sa Ali Ansari z ústavu iránskych štúdií na Saintandrewské univerzite. Štúdia odporúča, aby svet znovu a znovu žiadal, aby Irán zastavil obohacovanie uránu. "Jedine priamym zapojením USA a Iránu možno dospieť k dohode a vyhnúť sa ničivým dôsledkom vojenskej akcie," uzatvára štúdia.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 01:37