StoryEditor

Vytvorte si dokonalé pivo vo vlastnej kuchyni. 7 rád, ako na to

30.05.2015, 12:00
Autor:
stlstl
Láka vás originálne pivo za minimálnu cenu? Uvarte si ho doma. Ponúkame vám praxou overené tipy od skúseného „domovarníka“ Mareka Zelinu.



1. Verte koncentrátom
Varenie piva z koncentrátov, mladinových či sladinových, je pre začiatočníkov najvhodnejšia cesta. Koho varenie chytí za srdce, určite sa časom prepracuje k vareniu zo základných surovín a vytvoreniu piva podľa vlastnej receptúry.

2. Zvoľte si zvrchu kvasené pivá
Tie sú pre domáce varenie najvhodnejšie. Spodne kvasené, medzi ktoré patrí aj ležiak, vyžadujú nižšiu teplotu kvasenia, ktorú je v domácich podmienkach ťažké dosiahnuť.

3. Zakúpte si pivovar + fľaše + zátkovače
Domáci pivovar zoženiete v e-shopoch za pár desiatok eur. Tvorí ho fermentačná nádoba s vekom osadeným kvasnou zátkou a s výpustným ventilom. K základnému príslušenstvu patrí tiež miešadlo, teplomer, stáčač a hustomer. Ideálne je použiť sklené pollitrové fľaše, najlepšie tie s patentovým uzáverom. Pri klasických pivových počítajte s investíciou do zátkovača a zátok. Narážací zátkovač, ktorý býva súčasťou pivovarských súprav, sa neodporúča – môže rozbiť fľaše. Vhodnejšie sú pákové alebo stolové zátkovače. Pri pákovom je potrebné si zistiť, či je vhodný na všetky typy fliaš. Báť sa nemusíte ani plastových fliaš, neodporúča sa však použiť ich opakovane. Domovarníci nechávajú pivo kvasiť i v súdkoch.

4. Investujte do mladinového koncentrátu
Výhodou mladinového koncentrátu (teda mladiny, ktorá bola uvarená v profesionálnom pivovare a zbavená časti vody) je, že nám zaručí rovnakú kvalitu pri každej várke piva. A môžeme vďaka nemu ochutnať množstvo pivných štýlov. V ponuke e-shopov sú desiatky druhov koncentrátov v rôznej kvalite a rôznych cenových hladinách od cca 10 do 30 eur . Tie lacnejšie nemajú takú výťažnosť a je ich potrebné doplniť sladovým cukrom, čo zvýši cenu asi o 7 eur.

5. Pustite sa do varenia. V čistote!
Najskôr si dôkladne umyte (horúcou vodou, nie saponátom!) a dezinfikujte fermentačnú nádobu a všetky nástroje, čo sa dostanú s pivom do styku, a vysušte ich vyžehlenou utierkou. Použite ľubovoľný dezinfekčný prípravok. Ďalší postup závisí od odporúčania výrobcu, no všeobecne platí, že do fermentačnej nádoby nalejeme koncentrát, ktorý doplníme vodou. Používame buď balenú stolovú, prípadne vodu z vyhovujúcej studne, alebo filtrovanú z vodovodu. Potom pridáme pivovarské kvasnice (bývajú súčasťou balenia) a niekoľko minút dôkladne miešame. Ak je súčasťou balenia aj chmeľ, pridáme ho na záver. Nádobu uzavrieme vekom a do kvasnej zátky nalejeme čistú vodu po rysku. Pivovar premiestnime na tmavé miesto s teplotou od 18 do 24 stupňov. Pri inej teplote nemusí kvasenie prebehnúť správne.

6. Odsledujte si bublanie
Primárne kvasenie trvá pár dní a treba sa pri ňom riadiť tak návodom, ako aj fermentačnou zátkou. Búrlivá fáza kvasenia je ukončená, keď bublanie v kvasnej zátke ustane a hladiny sa vyrovnajú. Je však vhodné hustomerom overiť, či je kvasenie skutočne ukončené, pretože niekedy je potrebné nechať pivo ešte nejaký deň dokvasiť. Medzitým si pripravíme dostatok fliaš, ktoré poumývame, vydezinfikujeme a vysušíme.

7. Kvasiniek sa nezľaknite
Nastáva čas fľaškovania. Do každej fľaše pridáme kvasné cukríky alebo odmerku dextrózy a nasadíme na ňu stáčač. Potom každú zazátkujeme, pretrepeme a uložíme na tmavé miesto. Musia byť umiestnené vertikálne. Ideálna je prepravka na pivo. Necháme ich týždeň pri teplote, pri ktorej prebehlo primárne kvasenie. Po týždni ich premiestnime na tmavé chladné miesto, ideálne do pivnice. Pri ležaní začína pivo vo fľašiach dozrievať a čistí sa. Približne po mesiaci získame veľmi chutné živé pivo, ktorého chuť sa neustále vyvíja a zlepšuje. Domáce pivo vydrží vo fľašiach najmenej rok. Drobnej vrstvy kalu kvasiniek, ktorý sa usadil na dne, sa netreba zľaknúť. 

01 - Modified: 2007-06-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kedy budeme cestovať rýchlejšie?
01 - Modified: 2024-04-27 22:00:00 - Feat.: - Title: Neviditeľné spúšťače závislosti. Ako zastaviť sebadeštruktívne zvyky 02 - Modified: 2024-05-02 06:26:03 - Feat.: - Title: O Mojite či Bloody Mary ste už určite počuli a možno ich aj ochutnali. Dokážete určiť, z akých ingrediencií sa skladajú? 03 - Modified: 2024-04-26 09:47:05 - Feat.: - Title: KVÍZ Ste fanúšikom miešaných drinkov? Margarita, Aperol, Mojito...Otestujte sa! 04 - Modified: 2024-04-25 10:00:00 - Feat.: - Title: Z malej firmy miliónový biznis. Manželky vybudovali uhlíkovo neutrálnu továreň, varia v nej aj čierne pivo 05 - Modified: 2024-04-25 12:00:00 - Feat.: - Title: Belgičanovi súd povolil šoférovať pod vplyvom alkoholu. Jeho telo si ho totiž vyrába samo
menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
03. máj 2024 07:27