StoryEditor

Sagan si v Bratislave zmeral sily s fanúšikmi. Porazili ho

07.08.2015, 00:00

Prišlo sem veľa ľudí, čo ma teší a vážim si to. Chcem sa fanúšikom poďakovať za podporu. Aj na Tour de France ich bolo naozaj veľmi veľa a chalani v balíku mi hovorili, že prišli moji ,hooligans', všade boli slovenské vlajky,“ povedal Peter Sagan na včerajšom stretnutí s fanúšikmi a médiami na Tyršovom nábreží v Bratislave. Po získaní štvrtého zeleného dresu na Tour de France bol na Slovensku po prvýkrát a viackrát zdôraznil, že bol veľmi rád, že Slováci chodia aj na slávne preteky do Francúzska. „Ja som vlastne 21 dní ani nešliapal, nechal som sa tlačiť,“ odpovedal Sagan na otázku, či mu pomáhalo to, že slovenskí fanúšikovia pri obrazovkách ho niekedy tlačili, len aby dosiahol na to vytúžené prvé miesto. To sa mu totiž tento rok nepodarilo.
 


Nemám rad hady
Program na Magio pláži sa začal skoro ráno a napriek tomu, že išlo o pracovný deň počas prázdnin, prišlo veľa ľudí najmä s malými deťmi. A ich počet postupne narastal, ako sa blížil čas jeho príchodu. „Privítajte Petra Sagana,“ kričal moderátor podujatia Slavo Jurko a slovenský cyklista za tónov piesne We are the champions vystúpil z auta a pozdravil sa s fanúšikmi.

 

 

Aj keď som nevyhral etapu, tak s tohtoročnou Tour som spokojný. Bola o niečo ťažšia ako ostatné. Každá je však o niečom inom, po každom jednom dni sa dá napísať celá kniha, vždy je toho veľa. Tento rok som bol v pozícii pomocníka pre Alberta Contadora. No nebolo to pre mňa niečo úplne nové, pretože som bol v podobnej úlohe už v Canonndale pre Vincenza Nibaliho,“ povedal Sagan a nezabudol podotknúť, že keďže sa mu opäť podarilo získať zelený dres aj po zmene pravidiel, možno ich napokon vrátia späť. 

Neobišli ho ani otázky o vzťahu s jeho novým zamestnávateľom Olegom Tiňkovom, keďže pri jeho druhých miestach na sociálnych sieťach doslova zúril. „Ale jeho posledné tweety boli už v pohode, nie?“ žartoval Peter Sagan.

Petra sme sa spýtali aj to, či si pri náročných únikoch alebo špurtoch niekedy spomenie, ako práve lakte a iné kúsky cvičil s trénerom Petrom Zánickým. „Jazdcovi dá každá jazda na bicykli niečo. Ale pamätám si, ako nás tréner vychovával. Nebolo to len o tréningoch, kto napríklad okruh v lesoparku nezabehol za limit, nešiel na sústredenie, pamätám si, ako nás povzbudzoval, učil lakťovať a podobne,“ vysvetlil pre HN Peter Sagan s tým, že predsa je len vec, z ktorej má strach – „hady nemám rád.“

Svoj deň zhodnotil aj na Twitteri.
 

 


Oddych je potrebný
Po trojtýždňovom zápolení na francúzskych cestách sa stihol predstaviť na troch kritériách v Belgicku a Holandsku, z ktorých dve vyhral a v treťom bol druhý. Potom už nasledoval oddych. „Po Tour je najdôležitejšie si hlavne oddýchnuť, čo sa mi, našťastie, podarilo. Po pretekoch v Belgicku som bol s priateľkou na tri dni pri mori,“ vysvetlil.

Po tlačovej konferencii si takisto chvíľu oddýchol, ale už presne o dvanástej vyšiel na pódium pred ľudí, kde mu v štýle pretekov Tour de France odovzdali trofej, tak ako to má byť – na stupienku pre víťaza a s dvomi hosteskami po svojom boku. Svoje slávne gesto, keď v minulosti jednu uštipol, si už dnes nedovolí. „No, mal som s tým trocha problémy, a hlavne, dnes mám už seriózny vzťah,“ povedal. Peter si však ocenenia váži a raz plánuje, že si urobí niečo ako vlastnú sieň slávy, kde vystaví svoje víťazné dresy a trofeje. 

Pre fanúšikov na včerajšej akcii však bol najväčšou trofejou zisk autogramu. Pri mieste, kde autogramy rozdával, sa tvoril rad už vtedy, keď o pár metrov ďalej ešte len stál na pódiu a striekal šampanské na ľudí. Zisk autogramu je predsa cennejší. Do bohatého programu sa zapojil aj sám Sagan. Fanúšikovia si s nám mohli zmerať sily na kilometrovej trati na stacionárnom bicykli. Tým, ktorým sa podarilo prejsť za tú dobu dlhšiu trasu, sa s ním potom stretli. Už na tlačovej konferencii predtým ho s touto skutočnosťou konfrontovali. "To ani nie je možné, nie?" žartoval.

Petrovi potom ešte zahrala jeho obľúbená kapela Replay band a jeho program pokračoval ďalej. 

 


U prezidenta
Po stretnutí s fanúšikmi mal na programe stretnutie s prezidentom SR Andrej Kiskom. "Myslel som, že vkročí kráľ," také boli podľa TASR prvé slová Petra Sagana na úvod stretnutia u prezidenta Slovenskej republiky Andreja Kisku. Neformálna schôdzka prebehla v priateľskej atmosfére, na jej začiatku najlepší slovenský cyklista odovzdal hlave štátu repliku zeleného dresu pre víťaza bodovacej súťaže na Tour De France. "Peter Sagan nežije životom bežného mladého človeka, ale teší ma, že veľká časť našej debaty bola o iných, o deťoch a ich aktivitách. O tom, že mnohé nešportujú, sedia priveľa za počítačom a pri mobile, a to nie je dobre. Čím viac budeme mať vzorov, ako je Peter Sagan, tým lepšie na tom bude táto krajina," napísal Kiska na sociálnej sieti.

 




Mysľou na pretekoch
Už teraz však myslí aj na ďalšie preteky. „Pôjdem na Vueltu, ktorá by pre mňa mohla byť dobrá príprava na majstrovstvá sveta. Nebude pre mňa prioritou, skôr sa tam chcem zapracovať do pretekárskeho rytmu. No ak by som sa ocitol na popredných pozíciách v etape, určite nepremrhám šancu na víťazstvo,“ načrtol svoj program. Keďže Vuelta nebude pre neho priorita, nie je jasné, či ju aj dokončí.

Teraz bude pár dní na Slovensku a potom sa chystá do Monaka, kde býva. Ako priznal, má tam trocha viac anonymity, čo ale, samozrejme, neznamená, že jazdí na kruhovom objazde v meste, ale chodí do Talianska či Francúzska, sú tam možno krajšie trasy ako u nás. Počas dnešného dňa okrem iného mnohých prekvapil, že je veľký fanúšik Leonarda di Capria a filmu Vlk z Wall Street, ale napríklad, že film Titanic videl minimálne štyrikrát, ale zároveň tiež, že nie je príliš veľký fanúšik technológii a aplikácií, pretože je to strata času a mali by sme skôr prežívať dané chvíle, ako ich zabíjať pozeraním do telefónu. Tak ako on, keď detstvo trávil vonku na bicykli.

01 - Modified: 2007-08-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: India a Pakistan -- 60 rokov po
01 - Modified: 2023-07-23 18:14:12 - Feat.: - Title: Sagan zhodnotil poslednú Tour: Som šťastný, ale už mám toho dosť. Je koniec, život však ide ďalej 02 - Modified: 2023-07-23 17:49:44 - Feat.: - Title: Vingegaard spečatil obhajobu triumfu na Tour de France. Sagan skončil v Paríži jedenásty 03 - Modified: 2023-07-22 15:28:55 - Feat.: - Title: Dánsky cyklista Vingegaard si v nedeľu príde po druhý žltý dres z Tour de France v kariére 04 - Modified: 2023-07-18 16:34:48 - Feat.: - Title: Dánsky cyklista Vingegaard triumfoval v časovke na Tour de France. Zvýšil náskok na čele 05 - Modified: 2023-07-15 16:54:47 - Feat.: - Title: Náročná a s ostrým stúpaním. 14. etapa Tour de France patrí víťazovi Rodriguezovi
menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
02. máj 2024 06:50