StoryEditor

Urobte si hamburger 4krát inak. Toto sú tipy šéfkuchárov

17.07.2015, 11:10
Autor:
stlstl
Najlepšie sa griluje v lete. Prinášame vám štyri originálne recepty na hamburgery.

Hamburger Klubovňa do dvoch rúk
šéfkuchár Ján Michna, Bystrická klubovňa

Potrebujeme:
žemľu, 200 g hovädzieho mäsa
100 g zemiakov, plátok syra čedar
slaninku, červenú cibuľu
ľadový šalát



Na paprikovú salsu:
farebnú papriku
čierne korenie z mlynčeka
soľ, cukor, červený vínny ocot
čili papričku, nasekaný cesnak
listy rozmarínu a tymianu

Na chrenové maslo:
maslo izbovej teploty, nasekaný chren
soľ, korenie, nasekané čerstvé čili, nasekaná petržlenová vňať

Na extra čili rajčinovú omáčku:
čili, olivový olej, cukor, drvené paradajky
soľ, čierne korenie, balzamikový ocot

Na barbecue omáčku:
olej, cibuľu, cesnak, čerstvú papriku, trstinový cukor
plnotučnú horčicu, drvené paradajky, údené kosti
víno, kolu, vínny červený ocot, tekutý dym
čili, soľ, čierne korenie, nové korenie, bobkový list


Ďalšie recepty nájdete tu:


Ako na to:
Vopred si pripravte chrenové maslo (zmiešajte všetky prísady a nechajte schladiť), ako aj obe omáčky a paprikovú salsu.
Barbecue omáčka: Na rozpálenom oleji restujeme na väčšie kusy nakrájanú cibuľu, celé struky cesnaku a čerstvú papriku až do skaramelizovania. Zmes zasypeme trstinovým cukrom a restujeme, kým cukor nezačne karamelizovať. Pridáme celé čili, soľ, korenie a zalejeme červeným vínom. Chvíľu povaríme, kým sa odparí alkohol a pridáme drvené paradajky, plnotučnú horčicu a vývar z údených kostí, ktorý sme si pripravili vopred s novým korením a bobkovým listom. Obraté mäso z údených kostí a rebier pridáme späť do omáčky. Varíme pozvoľným varením a zmes redukujeme. Pred koncom pridáme kolu a všetko vymixujeme do hladkej textúry. Omáčku ochutíme vínnym octom, tekutým dymom, prípadne soľou, korením a cesnakom.
Extra čili rajčinová omáčka:  Na oleji orestujeme najemno nasekané čili, ktoré zasypeme cukrom a pripravíme polotmavý karamel. Pridáme paradajky, soľ, korenie a varíme pozvoľným varom, redukujeme o polovicu objemu. Omáčku na konci dochutíme balzamikovým octom, poprípade soľou, korením.
Papriková salsa: Čerstvú papriku dáme piecť do vopred vyhriatej rúry (asi 230 stupňov), pokvapkáme olejom a pečieme 20 - 30 minút do spálenia. Preložíme ju do nádoby a zatiahneme potravinárskou fóliou. Po schladnutí odstránime šupu aj jadierka a papriku nakrájame na asi centimetrové kocky. Ochutíme zvyšnými prísadami, všetko premiešame a dáme schladiť.
Hamburger: Žemľu prekrojíme priečne dvakrát (ako big mac). Z hovädzieho mäsa vytvarujeme dve mäsové placky. Na hrubom strúhadle nastrúhame zemiaky, zľahka osolíme a okoreníme a z oboch strán ugrilujeme zemiakové rosty (placky). Na grile opečieme aj žemľu (nasucho) a mäso: to opekáme z každej strany, ochutené soľou a podrveným korením a z jednej strany potreté chrenovým maslom. Na spodnú vrstvu žemle položíme prehriaty zemiakový rost, na ktorý natrieme barbecue omáčku. Na ňu položíme ľadový šalát, prvý plátok mäsa a plátok čedaru, ktorý priklopíme strednou vrstvou upečenej žemle. Na ňu položíme ďalší plátok mäsa, potrieme barbecue omáčkou, položíme vypečenú slaninku, lyžicu paprikovej salsy, na rezance nasekanú červenú cibuľu, fritovanú cibuľu a priklopíme vrškom upečenej žemle, ktorú potrieme čili rajčinovou omáčkou. K hamburgeru podávame do chrumkava vyprážané steakové hranolčeky ochutené koreniacou zmesou (soľ, mletá rasca, sušený mletý cesnak, sušené čili) a cesnakovú majonézu (pripravíme ju vymiešaním majonézy a upečeného konfitovaného cesnaku).

Ďalšie recepty nájdete vo fotogalérii.

01 - Modified: 2007-07-25 09:47:00 - Feat.: 0 - Title: Francúzsko návštevou prezidenta obnoví diplomatické vzťahy s Líbyou
01 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 03 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 04 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 05 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu
menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. apríl 2024 05:54