StoryEditor

Mňa si v politike nekúpia, tvrdí biznismenka Valušková

19.01.2012, 23:00
Známa podnikateľka Klaudia Valušková, kandidátka na poslankyňu, v rozhovore pre Hospodárske noviny.

Už dvadsať rokov je na čele úspešnej firmy, a je jednou z najangažovanejších žien – podnikateliek. Pred dvoma rokmi nechcela o politike ani počuť. A najnovšie je číslom 27 na kandidátke strany Most-Híd. Klaudia Valušková.

Prečo ide biznismenka ako vy do politiky?
Pretože som si uvedomila, že nemôžeme donekonečna čakať na pomoc Európskej únie alebo na zázrak. Je načase, aby sme sa o seba postarali sami. Musí tu prísť k zmene myslenia. K skvalitneniu života a spoločnosti. Naša generácia musí uvažovať tak, že odovzdá svoje skúsenosti. Ja som napríklad zástankyňou komunitného systému. Čiže sa starám o prostredie, v ktorom žijem a pracujem. Chcem, aby prostredie okolo mňa bolo kvalitné, ekonomicky úspešné, aby som bola úspešná aj ja sama.

Chcete vytvoriť podnikateľské centrá, ktoré by mali pomôcť začínajúcim biznismenom. Nemáme dostatočnú podporu?
Chcem, aby podnikatelia mali možnosť aj vzdelávať sa. Skrátka, aby po dvoch rokoch pre nedostatok skúseností, ako to zvyčajne býva, s podnikaním neskončili. Napríklad mladý človek dostane dotáciu, ale my už nevieme, čo sa s tými peniazmi stalo, ako ich využil na podnikanie, ako ďalej v rozvoji pokračuje. Stretneme sa s ním na podnikateľskej scéne? A potom chcem pomáhať s integráciou hendikepovaných ľudí, tomu sa  venujem už  dva roky.


Čím vás presvedčil práve Béla Bugár?
Je to ten typ človeka, ktorý za 20 rokov nemal žiadnu aféru vo vzťahu k voličom či svojej strane. Ja som za ním prišla s vypracovaným programom a chcela som vedieť, či nám ženám môže pomôcť a podporí komunitný systém. Povedal, že áno, a ja viem, že to splní.

Vladimír Soták vyhlásil, že podnikatelia majú riadiť firmy, nie vstupovať do politiky. Má pravdu?
Práve naopak. Myslím si, že v politike je len veľmi malo ľudí s etickými podnikateľskými princípmi. Ja to beriem tak, že musí niekto začať. Verím, že za mnou pôjdu ďalší a budeme mať väčšiu istotu.

Veľa takto zmýšľajúcich ľudí v politike skončilo, stačí sa pozrieť na premiérku Ivetu Radičovú.
Neviem v čom to je, ale podľa mňa sa pani premiérka obklopila ľuďmi, ktorí sú vzdialení od reality a  presadzovali vlastné vízie. Keď ju Robert Fico nazval klamárkou a inými neetickými názvami bez úcty už k samotnej žene, bolo rozhodnuté. S ďalšími podnikateľkami sme si povedali – stačilo. Do parlamentu predsa nepatria vulgárnosti a neetickosť. Veď sme aj matky a vychovávame deti, budúcu generáciu. Tie to všetko vnímajú. Ponúkli sme podporu premierke, ale nedostali sme sa cez bariéru jej straníckych  poradcov.

Prečo?
Neviem, ale nebudeme predsa chodiť s transparentmi, aby si nás niekto všimol, že chceme pomôcť. Nás je 50 % z populácie a naše pracovné úspechy by mali byť dostatočnou „vstupenkou“. Politici podnikateľov, žiaľ, vôbec nepočúvajú, teda tých drobných a stredných – s čistým štítom. Nezaoberajú sa ich budúcnosťou a keď, tak iba v sľuboch. Tým, že sú v parlamente už roky rokúce, strácajú kontakt s realitou.

V posledných týždňoch je tu podozrenie, že niektorých počúvajú až príliš. Čo hovoríte na to, že v spise figurujú napríklad aj ľudia z okolia Mostu-Híd?
Neviem sa kvalifikované vyjadriť, lebo spis som nečítala. Ale môžem s určitosťou povedať, že nás dobieha minulosť všetkých tých politikov. Mal by tu existovať taký zákon, ktorý by percentuálne stanovil obmenu a ženské zastúpenie v stranách. Za vzor by sme mohli zobrať zahraničné firmy, ktoré po niekoľkých rokoch menia manažment, a to z dvoch dôvodov – aby bol akčný a aby neprijímal stereotypné riešenia. Aby vedel prijímať rozhodnutia. Navyše po čase dochádza k vývojovej stagnácii.

Koľko rokov by mali byť v parlamente?
Maximálne dve volebné obdobia.

A čo, ak sa potvrdí pravdivosť Gorily?
Vymáhateľnosť práva a postihy v našej krajine nie sú takmer žiadne. Keď bežný človek, alebo podnikateľ spôsobí nejakú škodu, je stíhaný, keď nejakú škodu spôsobí úradník, je na slobode a maximálne je odvolaný z funkcie. Je, ako sa u nás hovorí,  za vodou, zabezpečený a časom sa zabudne na kauzu a objaví sa inde na dobrom mieste. najčastejšie smerom hore. Kauzu Gorila som sledovala prvé dni, teraz ma to už nebaví a protiví sa mi to.


V spisoch sa píše aj to, že Oszkár Világi, ktorý má udajne blízko k strane Most-Híd, vraj profitoval z predaja štátneho majetku.
Som nezávislá, a preto ma to nezaujíma. Veď toho pána ani nepoznám , nikdy som sa s ním nestretla. Hovorí sa, že v cudzom oku zbadáte smietku a vo vlastnom nevidíte ani brvno. Viem iba, že keď je hocijaký problém alebo kauza, tak sa vytiahne maďarská karta. Osvedčený prostriedok na odvrátenie vzniknutého problému. Ja  preto začnem od seba. Svoje aktivity budem robiť čestné a transparentne. Nie som odkázaná po dvadsať ročnom podnikaní sa točiť na peňažnom kolotoči. Ak niekto financuje politiku, nech do nej vstúpi a neťahá za motúziky niekde v ústraní. Lenže asi nevstúpi, pretože mnohí z nich nedokážu transparentne preukázať svoje príjmy.

Český veľkopodnikateľ Andrej Babiš otvorene hovorí o skorumpovanosti v Českej republike. Ako vidíte korupciu u nás vy ako podnikateľka?
Je to veľmi zlé. Sama som nebola účastná takýchto „služieb. Neviem sa stotožniť s človekom, ktorý príde a povie: „Keď toto schválite, dostanete dvadsaťtisíc eur, alebo keď toto podporíte, zoberieme vás na jachtu či lietadlo.“ Ako podnikateľ a následne politik musím byť nezávislý, a toto mi moje podnikanie skutočne dalo. Som nezávislá myslením, peniazmi, postavením a charakterom.

A koľko je takých podnikateľov na Slovensku?
Tisíce. Lenže nemajú ťahúňov, sú znechutení. A niekto musí byť prvý.

Podnikatelia sú ambiciózni ľudia.
Niektorí sme si prestali  ceniť skutočné hodnoty. Každý sa v spoločnosti predbieha, kto má lepšie bývanie, drahšie auto, krajšiu ženu, a na čo je to dobré? Preto hovorím o zmene myslenia.

Budete aj kritizovať?
Určite.

Aj Bugára?
S ním sa dá viesť konštruktívny dialóg. Určite nájdeme riešenie. Fyzicky sa dá človeku  ublížiť, v dnešnej situácii aj žene. Citovo mi však nikto neublíži. Ak nie je Vám ten človek blízky, nepripustíte si ataky. A navyše som natoľko skúšaná životom a tragédiami, že dokážem sa s tým vysporiadať.

Máte silný životný príbeh, viacero ocenení a prosperujúci podnik, nestačilo by vám zarobené peniaze si už len užívať?
Môžem ísť na trojtýždňovú dovolenku do Indie a čo potom? Nezhromažďujem statky, vozím sa autom, ktoré patrí firme. Dom, v ktorom bývam ešte manžel za života dal dcére, telefón patrí zasa firme. Za dvadsať rokov som zisk z firmy nezobrala, všetko investujem do rozvoja stredísk a na spokojný a zmysluplný život veľa peňazí nepotrebujem. Možno prežitie rodinných tragédií ma „postrčilo“ k tomu, že chcem pomáhať, chcem byť príkladom aj pre ženy, chcem ich povzbudiť, získať  sebestačnosť. Nebáť sa.

Potrebujú to?
V ženách sme nebudovali sebavedomie a úctu. Staršia generácia na podnikanie nemala odvahu, ale ak sa už žena do toho odvážila ísť, nikdy neohrozila rodinu. Rovnako to funguje aj v politike s tým rozdielom, že rodinou je v tomto prípade štát.

Ako chcete stíhať biznis i politiku?
Už som vonku z biznisu. Mám riaditeľa a dcéru, ktorí firmu riadia a majú na nej aj podiel. Netreba byť nenásytný, ale treba sa vedieť podeliť, dať šancu zarobiť aj iným.

Budete tvrdá?
Pri strete záujmov, alebo degradácii, používam jednu účinnú zbraň. Tou je jednoduchá veta: „Ak ste v tomto živote dokázali to, aby som si Vašu prácu vážila, potom sa môžeme vzájomne rešpektovať.“

Kto je Klaudia Valušková
Po revolúcii spolu s manželom podnikala spočiatku s motorovými olejmi, neskôr začali predávať aj škodovky. Šéfkou firmy Auto Valušek sa stala po manželovej smrti v roku 1995, následne vybudovala ďalšie štyri značky. Dnes zamestnáva okolo 150  ľudí. Venuje sa predaju, servisu a službám pre päť automobilových značiek. Má dve chránené dielne so zameraním na autoservisné služby, kde zamestnáva držiteľov preukazu ZTP. Je filantropkou a podporuje hendikepovaných ľudí. Angažuje sa v práci s mladými podnikateľkami. Je kandidátkou strany Most-Híd.

01 - Modified: 2004-07-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Gólový poltucet Vitteka 02 - Modified: 2004-07-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Svetové burzy minulý týždeň klesali
menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
17. máj 2024 13:29