StoryEditor

Ford rozdával environmentálne granty

18.11.2004, 23:00

Grantový program Conservation & Environmental Grants spoločnosti Ford Motor vzbudil na Slovensku mimoriadny ohlas a tohto roku sa to prejavilo na rekordnom počte zaslaných prihlášok. V spolupráci s importérom vozidiel Ford na Slovensku (Summit Motors Slovakia) a pod záštitou Ministerstva kultúry SR a Ministerstva životného prostredia SR celkovo rozdelili 15 000 USD medzi projekty zamerané na ochranu kultúrneho, historického a prírodného dedičstva Slovenska.
"Som veľmi rada, že som svedkom už desiateho vyhlásenia tohto grantového programu na Slovensku," poznamenala Judit Grubitsová, medzinárodná manažérka Grantového programu Ford. "Skupiny zamerané na ochranu životného prostredia a kultúrnych pamiatok vidia Grantový program Ford Motor Company ako niečo, čo skutočne pomáha ich úsiliu, lebo je skutočne veľmi ťažké získať finančnú pomoc."
Ford Motor Company Conservation & Environmental Grants je jeden z
najuznávanejších programov svojho druhu vo svete a v tomto roku zaznamenal 21. ročník svojho pôsobenia. Tento program nadväzuje na tradíciu udeľovania ocenení Henryho Forda (Henry Ford Conservation Awards), ktoré vyhlásili vo Veľkej Británii v roku 1983. Jeho hlavnou víziou bolo povzbudiť a zapojiť široké vrstvy obyvateľstva do projektov lokálneho rozvoja životného prostredia, ochrany kultúrno-historického dedičstva a prírodných zdrojov.
Počas dvoch desaťročí sa táto benefičná aktivita rozrástla na najväčší medzinárodný program záchrany životného prostredia a kultúrneho dedičstva. Doteraz sa na ňom zúčastnilo vyše 120 000 jednotlivcov a skupín zo 60 krajín Európy, Strednej a Južnej Ameriky, Karibiku, Ázie a Stredného východu. V priebehu 21 rokov bolo porotcom predložených vyše 22 000 projektov.
História grantov na Slovensku
Najúspešnejším v histórii grantov na Slovensku bol práve skončený ročník 2003/2004; prihlášky poslalo vyše 80 neziskových organizácií. Navyše, členovia poroty skonštatovali nezvyčajne vysokú kvalitu prihlásených projektov. Vzhľadom na tento objem sa porota rozhodla rozdeliť finančné prostriedky medzi viacerých organizátorov projektov na záchranu kultúrneho dedičstva a životného prostredia.
Ocenené projekty počas 10 rokov:
1994/1995 -- Záchrana čiernohorskej lesnej železničky
1995/1996 -- Baroková kaplnka Klopačka -- Hilde Weiszová
1996/1997 -- Aktívna záchrana vlkov -- Mária Hudáková, Hnutie Vlk
1997/1998 -- Cyklisti za lepšie prostredie
1998/1999 -- Licince -- záchrana sôch -- Asociácia PER TE
2000 -- Rekonštrukcia zvonice v Kežmarku -- Turistický klub Javorník
2001 -- Stráženie orlích hniezd
2002/2003 -- Rekonštrukcia poškodeného múra Trenčianskeho hradu
2003/2004 -- Ochrana mokradí Záhoria, rekonštrukcia vodného mlyna v Kvačianskej doline, obnova empírového divadla v Hlohovci, ochrana proti vtáčej kriminalite
Aj do budúcnosti sa očakáva záujem slovenských uchádzačov. Porotcovia posúdia, do akej miery je projekt založený na reálnosti a užitočnosti, záväznosti a zainteresovanosti jeho účastníkov, zvážia finančné požiadavky a originalitu. Pre zaradenie do hodnotenia musia byť všetky projekty do času podania žiadosti už v procese realizácie. Svoj projekt môžu prihlásiť neziskové organizácie i jednotlivci.
Projekty so žiadosťami o grant musia byť odoslané do 30. novembra 2004.

menuLevel = 2, menuRoute = style/uzitkove-auta, menuAlias = uzitkove-auta, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
05. máj 2024 18:43