StoryEditor

O najlepšieho truckera v Európe

10.03.2005, 23:00

Spoločnosť Scania organizuje v roku 2005 druhý ročník súťaže Mladý európsky vodič kamióna (Young European Truck Driver -- YETD). Projekt podporuje Európska komisia a zúčastnia sa na ňom šoféri zo všetkých členských krajín Európskej únie, ďalej z Nórska, zo Švajčiarska a z Turecka. Ide o najvýznamnejší projekt určený pre mladých vodičov ťažkých nákladných vozidiel. Cieľom súťaže je prispieť k zvýšeniu bezpečnosti na cestách a zdôrazniť význam úspory paliva pre hospodárnosť prevádzky i životné prostredie. Aj preto je celý projekt zameraný na mladých vodičov -- profesionálov, ktorí zohrávajú v cestnej doprave významnú úlohu.
"Súťaž o najlepšieho európskeho vodiča je jedným z ďalších krokov v dlhodobom úsilí značky Scania podporovať bezpečnosť na cestách a zlepšiť postavenie profesionálnych vodičov. Orientácia na bezpečnosť znamená spojenie mnohých prvkov, od technických inovácií, cez používanie bezpečnostných pásov, až po zvyšovanie kvalifikácie vodičov," hovorí Leif Ostling, prezident a generálny riaditeľ spoločnosti Scania.
Do súťaže sa môžu zapojiť profesionálni vodiči ťažkých nákladných vozidiel narodení v roku 1970 a mladší. Do konca februára sa mohli záujemcovia zaregistrovať a teraz sa uskutoční kvalifikačné kolo v podobe teoretických testov. Nasledovať budú regionálne kolá, národná súťaž v polovici júna a napokon veľké finále (v septembri vo Švédsku).
Pravidlá súťaže súvisia s novým nariadením Európskej komisie, ktoré zavádza povinné školenie profesionálnych vodičov. Doteraz na spôsobilosť jazdiť s nákladným vozidlom stačil vo väčšine prípadov vodičský preukaz. Podľa nového nariadenia budú musieť všetci profesionálni vodiči absolvovať pravidelné skúšobné testy s dôrazom na bezpečnosť pri preprave cestujúcich alebo nákladu. Súťaž má tiež podporiť cieľ Európskej komisie, a to znížiť súčasný počet obetí dopravných nehôd do roku 2010 na polovicu. Víťaz súťaže získa "Nákladné auto roka pre vodiča roka", teda nový truck Scania R-serie v hodnote okolo 100 000 eur.

menuLevel = 2, menuRoute = style/uzitkove-auta, menuAlias = uzitkove-auta, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
05. máj 2024 13:45