FOTO: Ulož.to
StoryEditor

Populárna stránka Ulož.to končí so zdieľaním súborov. Dôvodom je nová európska legislatíva

24.11.2023, 15:39
Autor:
ČTKČTK

Zmeny sa podľa prevádzkovateľov Ulož.to týkajú iba cloudového úložiska Ulož.to Disk. Streamovacia služba Ulož.to Live je regulovaná inou legislatívou.

Internetové úložisko Ulož.to Disk od decembra nebude umožňovať sťahovanie súborov, ktoré si naň používatelia sami nenahrali. Platforma doteraz slúžila napríklad na zdieľanie filmov alebo hudby. Dôvodom zmeny v možnosti sťahovania súborov je nová európska legislatíva. Ulož.to to dnes oznámilo v tlačovej správe.

Zmeny sa podľa prevádzkovateľov Ulož.to týkajú iba cloudového úložiska Ulož.to Disk. Streamovacia služba Ulož.to Live je regulovaná inou legislatívou, napríklad dohľadom RRTV a bude naďalej v prevádzke bez zmien.

"Vždy sme si starostlivo dbali na to, aby bola prevádzka Ulož.to v súlade s platnou českou i európskou legislatívou. To bolo opakovane potvrdené aj výrokmi súdov v rámci sporov, ktoré proti nám boli často účelovo vedené. Aby sme aj do budúcna spĺňali všetky zákonné kritériá, najmä v súvislosti s novou európskou legislatívou, zavádzame od 1. decembra výraznejšie zmeny fungovania cloudového úložiska Ulož.to Disk,“ uviedol Jan Karabina, konateľ spoločnosti Cloud Platforms, ktorá Ulož.to prevádzkuje.

image

Najväčší ľadovec sveta sa po desaťročiach dal do pohybu. Vietor a morský prúd ho unášajú preč od Antarktídy

Služby cloudového úložiska Ulož.to Disk budú od piatku prístupné len registrovaným užívateľom. Tí budú môcť novo nakladať iba so súbormi, ktoré na úložisko sami nahrali. Súbory nebude možné zdieľať verejnosti ani adresne prostredníctvom odkazu. Užívatelia sa podľa zástupcov služby nemusia báť, že by prišli o svoje vlastné súbory.

Pokiaľ za nových podmienok nebudú mať platiaci užívatelia záujem službu naďalej využívať, môžu svoje účty ukončiť, alebo previesť na bezplatnú verziu. V takom prípade im Ulož.to vráti zvyšné predplatné či kredity.

K zmenám Ulož.to prinútilo nové nariadenie o jednotnom trhu digitálnych služieb a o digitálnych službách, tzv. Digital Services Act (DSA), ktorý komplexne upravuje sektor digitálnych služieb v EÚ. Cieľom nariadenia je zabezpečiť správne fungovanie jednotného trhu, udržiavať bezpečné on-line prostredie a chrániť základné práva užívateľov.

DSA stanovuje pravidlá a povinnosti pre digitálne služby, ktoré fungujú ako sprostredkovatelia, teda prepájajú užívateľov s tovarom, službami a obsahom. Ide o spektrum digitálnych služieb, od služieb poskytujúcich sieťovú infraštruktúru, cez webhosting až po on-line platformy, ako sú sociálne siete alebo internetové trhovisko.

01 - Modified: 2023-10-24 08:00:00 - Feat.: - Title: Bez škrečkov či papagájov. Európska únia chce v domácnostiach obmedziť chov exotických zvierat 02 - Modified: 2023-09-19 14:08:45 - Feat.: - Title: Slovensko podporuje európske nariadenie o hotovosti ako zákonnom platidle 03 - Modified: 2023-09-19 08:31:41 - Feat.: - Title: Krypto a banky budúcnosti 04 - Modified: 2023-05-24 13:30:00 - Feat.: - Title: Cloudové služby na Slovensku stále nie sú populárne. Čo to vlastne je a sú pre vás bezpečné? 05 - Modified: 2023-05-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Čo prinesie regulácia kryptomien v Únii?
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
05. apríl 2024 02:56