StoryEditor

Drony budú miliardový biznis a Blu-ray umiera

30.11.2014, 23:32
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Trendy v IT priemysle ukazujú ako bude svetová výstava CES 2015 v Las Vegas.

Najväčší veľtrh spotrebnej elektroniky International CES 2015 začína v Las Vegas už šiesteho januára. Čo sa chystá? Veľká časť výstaviska bude novo venovaná dronom a robotickým systémom. A nielen to.

Podľa prognóz usporiadateľskej agentúry CEA trh s užívateľskými dronmi do piatich rokov prevýši hodnotu jednej miliardy dolárov. Podobne expanduje tiež vývoj robotických systémov. Výstavná plocha na CES 2015 venovaná robotike sa oproti minulému ročníku rozrastie o 25 percent.

Svet spotrebnej elektroniky sa razantne zmenil. Kráľovná veľtrhov - televízia - sa musela už tento rok (veľtrh je vždy v januári) stiahnuť do ústrania, aby uvoľnila miesto tabletom, mobilom, aplikáciám a ďalším elektronickým drobnostiam, ktoré človek "potrebuje" každý deň. Teraz možno dôjde na tablety. Na výslní záujmu sa pritom dlho neohrievali a už ich z trhu vytláčajú phablety (telefóny s uhlopriečkou okolo šesť palcov).

Televízia je minulosťou

Ani v jednom z uvedených prípadov nejde z pohľadu zákazníka o nijak razantný, nie ešte nepríjemný jav. Televízia a ani tablety z trhu nemiznú, ba skôr naopak. Zlacňujú a kúpite ich už aj v supermarketoch s potravinami. Pre výrobcu je to však problém. Marže nie sú veľmi významné a ani z pohľadu veľtrhovej lákavosti už nestačí vystaviť v stánku pár televízorov s rozlíšením 4K a čakať, že do technológií zasvätené obecenstvo začne vzdychať nadšením.

Logika trhu je neúprosná. Zákazníci chcú väčšie a väčšie uhlopriečky (hovoríme o televízoroch) za menej a menej peňazí. Kvalita obrazu musí byť, samozrejme, aspoň teoreticky perfektné. A tu narážame na ďalší nový problém kedysi bezproblémového biznisu. Fyzické nosiče v podobe VHS a DVD sa pomaly, ale iste, odoberajú do histórie, avšak ich miesto žiadny nový spôsob distribúcie zatiaľ celosvetovo nezaujal. Blu-ray je a zrejme zostane menšinovou záležitosťou a on-line služby typu Netflix alebo Hulu sú zase dostupné iba na niekoľkých málo trhoch západnej Európy a USA. Aj o týchto službách a novej špecifikácii nosičov Blu-ray pre distribúciu 4K videa bude CES 2015.

Bez pilota

Prvýkrát bude časť výstaviska venovaná bezpilotnom systémom. Tu sa predstaví to najlepšie, čo sa v oblasti bezpilotných leteckých systémov (UAV) a pozemných samohybných strojov chystá v nadchádzajúcom roku na trh. Na ploche viac ako 600 metrov štvorcových sa chystá vystavovať cez 16 svetových výrobcov dronov (vrátane značiek ako Air-Dog, squadron, Trace, DJI, iRobot, Trace, Ecovacs, či Pelican Products) a samohybných systémov ovládaných len pomocou vzdialeného monitora a klávesnice.

Podľa výskumu, ktorý CEA na účely nadchádzajúcej výstavy zrealizovala, vzrastie trh so spotrebiteľskými dronmi v ďalšom roku o 55% a prinesie ich výrobcom príjmy v hodnote blížiacej sa 130 miliónom dolárov. V horizonte piatich rokov by už trh s dronmi mal mať viac ako miliardovú hodnotu.

"Drony a samohybné systémy začínajú rýchlo nachádzať uplatnenie vo všetkých sférach ľudskej činnosti, od monitoringu vzdušného priestoru, cez stráženie nehnuteľností a športové využitie, až po asistenciu pri výskumnej činnosti a záchranárskej činnosti alebo odstraňovaní následkov pohrôm," komentovala Karen Chupková, senior viceprezidentka CES.

Roboti už idú

Na CES bude k videniu aj veľká škála prístrojov, ktoré siahajú od zábavných systémov až po praktických pomocníkov na čele s upratovacími robotmi. Svoje roboty sa na CES chystá vystavovať viac ako 18 spoločností.

Medzi zásadné technologické inovácie bude pre nadchádzajúci rok patriť napríklad prepojenie s cloudovými službami, ovládanie pomocou tabletov a telefónov, či pokročilá interakcia robotov s okolitým prostredím. Roboti sa predstavia na ploche viac ako 750 metrov štvorcových.

"Roboti menia spôsob, akým sa užívatelia učia, udržujú svoje nehnuteľnosti, strážia si zdravie, ale tiež prevádzkujú svoj biznis. Títo nedoceniteľní pomocníci totiž bez odvrávania robia to, čo ľudia tak jednoducho robiť nemôžu, alebo skrátka robiť nechcú, "dodáva Chupková. 

O medzinárodnom veľtrhu CES

Medzinárodný veľtrh International CES je miestom stretávania spoločností z celého sveta, ktoré sú úspešné v oblasti spotrebných technológií. Cez 40 rokov slúži ako skúšobný priestor pre inovátorov a prelomové technológie a ako celosvetové pódium, na ktorom sa inovácie novej generácie predstavujú pred uvedením na trh.

Veľtrh je najväčšou udalosťou svojho druhu, kedy je možné inovácie vidieť v skutočnom prevedení, a zahŕňa všetky oblasti spotrebného priemyslu. Organizuje ho Asociácia spotrebnej elektroniky (Consumer Electronics Association - CEA), ktorá predstavuje trh spotrebnej elektroniky s hodnotou 203 miliárd dolárov.

iDnes.cz

Ján Kužník

Snímky: eldiariodesanjuan.com, archív

01 - Modified: 2007-01-11 13:17:15 - Feat.: 0 - Title: Návrh zákona na ochranu druhého piliera je už v parlamente
01 - Modified: 2024-04-30 10:43:04 - Feat.: - Title: V strednom Rusku ľudia doviezli do výkupu železa prieskumný dron 02 - Modified: 2024-04-10 16:30:00 - Feat.: - Title: Drahé a poruchové. Americké drony na Ukrajine sklamali, na Rusov nestačia 03 - Modified: 2024-03-28 12:46:22 - Feat.: - Title: Medveďa, ktorý útočil v Liptovskom Mikuláši, našli s pomocou dronov za menej ako dve hodiny 04 - Modified: 2024-03-21 09:30:00 - Feat.: - Title: FOTO Vo vnútri Fukušimy. Prvé zábery z dronu od havárie odhaľujú roztavený jadrový reaktor s rádioaktívnym palivom 05 - Modified: 2024-03-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Celá rodina dronov pod jednou strechou
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
04. máj 2024 00:51