StoryEditor

Pôsobivý telefón za svoje peniaze? Skúste tento Asus

29.11.2014, 12:32
Autor:
dpidpi
Na 200 eurový telefón výborná výbava, dvojica SIM kariet a konečne zaujímavý dizjan.

Doménou spoločnosti Asus je najmä výroba počítačov či notebookov, no ani smartfóny nie sú zdá sa zlá cesta. Len cesta k nim je pomerne zdĺhavá. Ešte si pamätám na výstavu CES 2014, kde Asus ukázal svoj ZenPhone 5 ako horúcu novinku. To bolo mimochodom v januári a dnes je koniec novembra. V mobilnom svete je to až „neskutočne“ dlhý čas.

Dnes mám smartfón konečne v rukách a môžem zhodnotiť, že aj napriek obrovskej konkurencii sa môže pokojne presadiť. Najmä s cenovkou 200 eur neurazí a ponúka viacero benefitov. Napríklad dokáže pracovať s dvojicou SIM kariet. Okrem toho neurazí ani dizajnom a nevyzerá ako 50 ďalších smartfónov v kategórii do 200 eur. Rovnako má celkom solídnu konštrukciu. 

Mobil má okrem toho na moje prekvapenie pomerne kvalitný displej s uhlopriečkou päť palcov a ochranným sklom. Práca sním je svižná, no má svoje hranice. Pre nenáročných používateľov, je však maximálne dostačujúca. Rovnako v tejto cenovej kategórií poteší aj pamäť vnútorná pamäť 16 GB či dostupnosť ju ďalej rozširovať pamäťovými kartami.

S rezervou je treba brať fotoaparát, ktorý je mimoriadne závislý od aktuálnych svetelných podmienok. V šere sa ukazuje silný šum či nepresné farby. Síce máte k dispozícií aj špeciálny „nočný režim“ ale fotografuje sa s ním obtiažnejšie. Video dostane vo Full HD kvalite, no to sa občas zvykne „trhať“.  

Výdrž na batérie je vo svete smartfónom úplne štandardná, a teda približne jeden deň. Závisí od vás, či používate dvojicu alebo len jednu SIM kartu. Zaujímavosťou pri výmene SIM kariet však je, že síce dávate dole zadný kryt telefónu k batérii sa nedostanete. Mne na tom síce vôbec nezáleží, verím, že mnohým ľudom môže prekážať to, že sa k batérii nedostanú. V tejto cenovej kategórii sa to jednoducho očakáva. 

Asus ZenPhone 5 je ale napríklad vybavený aj informačnou LED diódou, no neočakávajte NFC či LTE. Inštalovaný systém Android je upravený o nadstavbu Asusu, ktorá je našťastie prehľadná a svižná a nepatrí medzi tie, ktoré systém vyloženie spomalia a zneprehľadnia. Asus Obohacuje Android napríklad pri virtuálnej klávesnici o štvrtý rad kláves, máta tak ihneď k dispozícií čísla. 

Novinka od Asusu ešte pre technicky založených fanúšikov jednu veľmi pozitívnu správu. V tejto triede má nezvykle až 2 GB RAM, teda dovolí viac spustených aplikácií bez výrazného spomalenia systému. 

ZenPhone 5 by som si tak vedel predstaviť v rukách človeka, ktorí nebaží po najkrajších fotografiách ale chce telefón s väčšou obrazovkou, kde bude využívať internet či potenciál dvoch SIM kariet. 

Snímky: Asus, itpro.co.uk

01 - Modified: 2007-01-10 13:50:28 - Feat.: 0 - Title: Fico: Vláda nezruší Špeciálny súd, upraví len jeho činnosť
01 - Modified: 2017-05-18 06:37:27 - Feat.: - Title: Vyriešili najväčší problém telefónov. Kým ho vybijete, prejde víkend 02 - Modified: 2016-06-07 13:04:06 - Feat.: - Title: Asus vytvoril robota, ktorý pripomenie lieky, zatancuje i prečíta rozprávku 03 - Modified: 2016-05-19 13:37:01 - Feat.: - Title: Ak nenávidíte svoj mobil, pretože nevydrží ani len deň na batériu, vyskúšajte toto 04 - Modified: 2015-07-16 07:02:24 - Feat.: - Title: Toto sú najlepšie smartfóny s Androidom 05 - Modified: 2015-04-03 22:00:01 - Feat.: - Title: Google sa vám dostane aj do telky. Vďaka tyčinke Chromebit
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
04. máj 2024 04:16