StoryEditor

Návod, ako zvýšiť výdrž vášho telefónu za 30 sekúnd

27.01.2014, 00:49
Jednoduché a rýchle tipy pre každého, komu telefón často nevydrží ani jeden deň.

Neobmedzia vás a ani neznížia produktivitu telefónu. Každý z tipov si nastavíte do 30 sekúnd, a nemusíte znižovať jas ani vypínať či zapínať Wi-Fi alebo 3G pripojenie. 

Pozrite sa na: 

Rady pre iPhone

Rady pre Android

Rady pre Windows Phone


iPhone


Môžete vyberať jednotlivo alebo najelepšie celú možnosť osviežovania vypnúť

1. Zrušte „osviežovanie“ aplikácií na pozadí 

Nový systém v telefónoch od Applu dokáže niektoré aplikácie na pozadí bez vášho vedomia aktualizovať. Teda napríklad pri znovu otvorení aplikácie ju máte okamžite aktualizovanú, ihneď vidíte aktuálne počasie alebo novinky na Facebooku. 

Toto rozšírenie ale pomerne zaťažuje batériu, a tak niečo málo percent navyše môžete získať zakázaním týchto funkcií. A čím viac ich tam máte, tým viac sa predĺži výdrž vášho telefónu. Vôbec vám to nebude trvať dlho. 

Stačí vojsť do nastavení, nájsť položku všeobecné a následne osviežovanie aplikácií na pozadí. V menu následne túto možnosť zakážte. 


Vypnutý AirDrop si ľahko skontrolujete vo vyťahovacej lište

2. Vypínajte AirDrop

Posielanie súborov medzi iOS zariadeniami nabralo s príchodom nového operačného systému na obrátkach. Ak však už niečo zdieľate alebo prijímate cez AirDrop, nezabúdajte ho vypnúť. Pri jeho používaní je aktívne Wi-Fi pripojenie a Bluetooth, čo má veľký vplyv na batériu.

Stačí si to skontrolovať v spodnej vyťahovacej lište. Políčko AirDrop musí ostať pri vypnutí tmavé, tak ako na obrázku. 


Všetky označené možnosti vypnite

3. Zakážte automatické aktualizácie

Okamžité aktualizovanie emailov je veľmi dôležité, a síce jeho vypnutie by vás zrejme obdarilo väčšou výdržou, práci by uškodilo. Zato aktualizovanie aplikácií, hudby či kníh stačí robiť aj manuálne. Tento náročný proces pre telefón, v závislosti od počtu aplikácií, využíva aj mobilné dátové pripojenie. 

V nastaveniach ho vypnete v položke iTunes a App Store. Zakážte všetky automatické sťahovania a používanie mobilných dát. 


Android


Pokiaľ sa bez NFC zaobídete, vypnite ho

1. Zakážte NFC

Rýchle spárovanie zariadení či mobilné platby. Pokiaľ nevyužívate NFC, alebo vôbec počujete túto skratku po prvýkrát, skúste ju v nastavení telefónu nájsť a vypnúť. Keďže Android používa rôzne grafické úpravy a nadstavby od výrobcov, vypnutie NFC sa môže nachádzať na rôznych položkách v nastaveniach.

Štandardne nájdete túto možnosť v nastaveniach v sekcii pod položkou viac bezdrôtové siete a NFC. Túto možnosť odznačte. 


Smartfón vás neustále počúva a odoberá zbytočne energiu

2. Vypnite „OK Google“

Najnovšia verzia Androidu podporuje hlasové ovládanie v pohotovostnom režime, teda telefónu stačí kedykoľvek povedať „ok Google“ a už je pripravený na zadávanie hlasových príkazov. Pokiaľ nevyužívate túto možnosť, vypnite ju.

Otvorte aplikáciu Google Search alebo Google vyhľadávanie, kliknite na menu (tri bodky v pravo dole) následne nastavenia a hlas (Voice) a odznačte množnosť Hotword detection.


Presné GPS využívajte len pri navigovaní 

3. Obmedzte GPS

V najnovšom Androide rovnako môžete znížiť záťaž GPS na váš telefón. Skrátka nie vždy musí fungovať váš lokalizačný systém na meter presne, čo si žiada množstvo energie.

GPS zapisuje svoje dáta do snímok, videí, používajú ho rôzne aplikácie a dokonca ho využíva aj Google pre reklamu. Skrátka pokiaľ skutočne nepoužívate navigáciu, môžete využiť GPS, ktoré nie je tak náročné a presné a navyše šetrí batériu. 

Choďte do nastavení, následne lokalizácia a mód, kde zvolíte šetrenie batérie.


Windows Phone


Smartfón nemusí neustále vyhľadávať voľné Wi-Fi siete

1. Zakážte pokročilé možnosti pri Wi-Fi

Či je niekde Wi-Fi si viete pohodlne a rýchlo pozrieť aj sami. Váš telefón však pozoruje okolité siete takmer neustále a vybíja vám batériu. 

Zakážte tak v pokročilých nastaveniach Wi-Fi, upozorňovanie na okolité siete. 


Rovnaká rada ako pri Androide. Pokiaľ NFC nevyužívate (tap + send) vypnite ho

2. Vypnite jednoduché posielanie

Pokiaľ nevyužívate možnosť Tap + Send, ktorá je rovnako v systémových nastaveniach,  vypnite ju


Aktualizácie si stiahnite vtedy, keď uznáte za vhodné

3. Automatické sťahovanie aktualizácií

Váš smartfón stále pozoruje dostupnosť aktualizícií na nový softvér. Čo je výborné, no inštalovať ich môže inokedy, nie hneď. Sťahovanie veľkých objemov dát zbytočne namáha batériu. 

V nastaveniach aktualizácií telefónu odkliknite možnosť automatickej inštalácie aktualizácii, no zanechajte zapnuté ich upozornenia.  

Univerzálna rada

Smartfón nemusíte kontrolovať každú chvíľu. Najmä v momentoch, keď viete, že ste ho mali pred chvíľou v rukách a nič nové ste nenašli. Bežný človek si skontroluje telefón 110-krát za deň a pritom obrazovka je najväčším „požieračom“ energie. Stačí to znížiť na polovicu a máte ďalšie percentá navyše. 

Snímky: HN / Pavol Funtál, cnet.com, autor

Zdroj: ibtimes.co.uk, techradar.com, cnet.com,

01 - Modified: 2005-12-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dilemy pred stiahnutím z Iraku
01 - Modified: 2024-04-29 05:39:16 - Feat.: - Title: Keď tabletky nezaberajú, horúčku môžete poraziť aj bez chemikálii. Zistite ako! 02 - Modified: 2024-05-01 08:00:00 - Feat.: - Title: Chceš konečne navštíviť miesto, ktoré na teba nevyskakuje z každého instagramového profilu? Prinášame netradičné tipy 03 - Modified: 2024-04-05 12:19:23 - Feat.: - Title: Čokoláda, koláčiky či kolový nápoj: Častú chuť na sladké prekabátite niekoľkými spôsobmi 04 - Modified: 2024-03-29 09:33:04 - Feat.: - Title: Dovolenka s deťmi: Viete, ako by mala vyzerať, aby si ju naplno užili všetci? 05 - Modified: 2024-03-26 16:42:22 - Feat.: - Title: Cestovanie v štýle slávneho agenta 007. Máme pre teba tipy na destinácie, v ktorých sa budeš cítiť ako James Bond na misii
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
05. máj 2024 10:37