StoryEditor

Ste závislí? Otestuje sa, koľko vydržíte bez svojho telefónu

01.05.2014, 16:06
Vybrali sme pre vás tri zaujímavé rozšírenia smartfónov. Prvá zachraňuje životy, druhá uči jazyk a tretia mení pohľad na chatovanie.

1. Koľko vydržite bez svojho telefónu?

Unicef predstavil vynikajúcu myšlienku spojenú so svetom telefónov. Za to, že sa nebudete desať minút hrať s vašim telefónom rozdal milióny litrov pitnej vody. Stačí len navštíviť predpripravenú mobilnú stránku tap.unicefusa.org a telefón nechať ležať. Počas toho ako beží čas sa smartfónu nesmiete dotýkať, inak sa započítaný čas stornuje a vynuluje. Jednoducho si tak dokážete vyskúšať, koľko minút vydržíte bez toho, aby ste sa dotkli svojho telefónu.

Akcia však mala taký úspech, že Unicef rozdal všetku predpripravenú vodu, ktorú mal spojenú s touto aktivitou. Desať minút bez telefónu stačilo, aby sa napríklad dieťatu v rozvojových krajinách rozdalo dostatok pitnej vody na jeden deň. V súčasnosti webová stránke stále funguje, no vodu zadarmo už nerozdáva. Ponúka však možnosť stáleho merania času, ktorý bez vášho telefónu vydržíte. Na obrazovke navyše ukazuje zaujímavé fakty, napríklad, že dnes má viac ľudí prístup k mobilnému telefónu ako k toaletám. 

Nájdete na: tap.unicefusa.org


2. Cudzí jazyk zadarmo a atraktívne

Naučí vás základné frázy, slovíčka, ale aj výslovnosť. Aplikácia je navyše zadarmo a výborne spracovaná. Základným kameňom je však znalosť aspoň jedného cudzieho jazyka. Duolingo totiž nerozumie slovenskému jazyku. No aj napriek tomu sa tak jednoducho môžete začať učiť nemecký jazyk, sledovať každodenný postup a vaše skóre. Naviac systém Duolinga je spracovaný na báze bodov a hodnotení tak, aby vás nútil učiť sa ďalej.

Novinkou je aj porovnávanie znalostí. Aplikácia dovoľuje vám dokonca súťažiť s inými ľudmi pri rôznych úlohách ako je preklad, skladanie viet či posluch. Samozrejme všetko v rámci vašej vedomostnej úrovne cudzieho jazyka, akú ste dosiahli v aplikácií. Ak vám teda nevadí, že sa základy, ale aj odborné výrazy, slovíčka, či texty budete učit napríklad z angličtiny do nemčiny, určite Duolingo vyskúšajte. Samotná aplikácia tvrdí, že pokiaľ s ňou  strávite 34 hodín bude sa to rovnať úrovni, ktorú dosiahnete počas jedného semestra na vysokej škole.  

Doulingo nájdete na:  App Store, Google Play


3. Vyskúšajte úplne nový pohľad na chat

Ak čítate niektoré novinky zo sveta IT, už ste zrejme započuli výraz Snapchat. Je to aplikácia, ktorá začala ako jednoduché zdieľanie fotografií, ktoré sa navyše po určitom časovom úseku mazali. Táto aplikácia prešla obmenou a dnes ponúka mnoho zaujímavých možností, ktoré inde nenájdete. Napríklad okamžitý videochat. Počas toho ak napíšte vášmu priateľovi a on otvorí okno s konverzáciou, môžete ihneď ukázať prostredníctvom kamery čokoľvek chcete. 

Žiadne vytáčanie a ani prijímanie videohovoru netreba vykonávať. Stačí len podržať malé tlačidlo a video sa ihneď odosiela. Druhá strana môže rovnako začať odosielať video len podržaním prsta na obrazovke. A podľa jeho polohy bude smartfón snímať zadnou alebo prednou kamerou. Výraznou novinkou je aj pridanie chatu, ktorý napríklad neuchováva vôbec žiadnu históriu. Zapamätá si len časti, ktoré si označíte. 

Snapchat nájdete na: App Store, Google Play

01 - Modified: 2006-04-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nestarnúci Karol Kállay
01 - Modified: 2024-04-27 22:00:00 - Feat.: - Title: Nie je vlajkovou loďou, ale je hodná tohto pomenovania. Nová Motorola ponúka top funkcie za výhodnú cenu 02 - Modified: 2024-04-25 12:03:56 - Feat.: - Title: Samsung prináša podarenú štýlovku. Pokúsi sa s ňou uspieť na trhu, kde sa mu dlho nedarí 03 - Modified: 2024-04-24 07:12:44 - Feat.: - Title: Vysoký výkon, skvelé objektívy a zaujímavé príslušenstvo. Takto to vyzerá, keď sa z mobilu stane fotoaparát 04 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Vyklápací smartfón, ktorý stojí polovicu ceny Z Flipu od Samsungu? Áno, ale nákup nebude jednoduchý 05 - Modified: 2024-04-09 22:00:00 - Feat.: - Title: Toto sú najpredávanejšie telefóny všetkých čias. Vládne im roky sa trápiaca značka
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
30. apríl 2024 21:43