StoryEditor

iPhone sa zrodil z rohu konceptu iPad obrazovky

08.08.2012, 00:00
Autor:
ami, stlami, stl
Spor Apple a Samsungu priniesol prevratné odhalenie z IT sveta. Vieme, ako sa zrodil dotykový iPhone.

Boj medzi dvoma gigantickými spoločnosťami Apple a Samsung je v plnom prúde. Na verejnosť sa dostalo veľa zaujímavých informácií z výpovedí Phila Schiller z Apple a Scotta Forstalla, senior víceprezidenta iOS Software pre Appple. Bol to práve Forstall, ktorý bol zodpovedný za tvorbu všetkých generácií iPhonov. V Apple vtedy pracovali na prototype iPadu, kedy sa zrodila myšlienka výroby iPhonu.

Scott Forstall vypovedal pred súdom začiatkom tohto týždňa, kde objasnil vznik iPhonu. Na začiatku roka 2003 pracovali inžinieri zo spoločnosti Apple na koncepte iPadu. Bolo to približne 4 roky pred oficiálnym uvedením prvého iPhonu a 7 rokov pred predstavením iPadu. Vtedy sa spoločnosť vydala cestou zariadenia bez klávesnice a obrazovky cez celý displej.

Keď sa v roku 2004 neformálne rozprávalo vedenie Apple o telefónoch, prišli na zistenie, že veľa z nich nenávidí ich telefóny. Vtedy Scott Forstall predstavil svoj návrh, s ktorým ich zaujal. Ďalšia otázka smerovala do výroby: Môžeme použiť technológiu, ktorú sme použili na výrobu prototypu tabletov a môžeme ju využiť na mobilné zariadenie?

„Po prediskutovaní tohto návrhu sme vyrobili malú obrazovku so zoznamom kontaktov, na ktorého displej by bolo možné dotknúť sa. Bolo to úžasné. Uvedomili sme si, že práve veľkosť displeju iPhonu môžeme dostať do svojho vrecka,“ povedal forstall.

Apple však sám nevyrobil dotykový telefón. Na jeho výrobe spolupracoval s dodávateľskými spoločnosťami. Mobilné telefóny Windows mali dotykovú obrazovku ešte pred samotným Applom. Spoločnosť LG dokonca prehlasuje, že bola prvá, ktorá prišla na trh s dotykovým telefónom.

Pravda zostáva, že iPhone nebol prvý, ktorý priniesol dotykovú obrazovku, ale faktom je, že ako prvý spravil revolúciu v mobilnom priemysle a uviedol nové zariadenia s tlačidlami a klávesnicou do záhuby. Zaujímavosťou je, že práve v Apple vznikol prototyp tabletu, ktorý zažíva v technologickom priemysle veľký boom.

gsmarena.com

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. máj 2024 12:49