StoryEditor

Odteraz slúži na prenos dát štebot. Neveríte?

27.07.2012, 00:00
Autor:
ami, stlami, stl
Onedlho bude v móde služba, ktorá na prenos dát medzi zariadeniami využíva vtáčí spev.

Informační špecialisti vyvinuli špeciálnu „štebotajúcu“ aplikáciu, ktorá dokáže prenášať dáta medzi smartfónmi pomocou digitálneho vtáčieho spevu. Stiahnutím aplikácie tak jednoduchým spôsobom môžete prenášať obrázky a súbory medzi zariadeniami naraz, ktoré majú zapnutú Chirp aplikáciu.

Ako to všetko funguje? V prípade, že chcete odoslať fotografiu vášmu kolegovi, po zapnutí aplikácie sa uskutoční prenos dát v podobe vtáčieho spevu v dĺžke trvania dvoch sekúnd. Keď tento zvuk zachytia okolité zariadenia, okamžite sa spustí sťahovanie obrázku.

Tento softvér vyvinula spoločnosť Animal Systems. Aplikácia Chirp je voľne stiahnuteľná, avšak doplnkové služby budú spoplatňované. V súčasnosti sú používatelia obmedzovaní na zasielanie fotografií, webových odkazov alebo 140-znakových textových správ.

Ďalšie aplikácie, medzi ktoré patrí Android Beam, Bump, Datasync a Dropbox, umožňujú používateľom prenášať dáta prostredníctvom služby bluetooth, wi-fi alebo odkazov cez cloud. Štebotajúca aplikácia má však oproti týmto aplikáciám výhodu, že môžete dáta odosielať rýchlo na viacero zariadení bez toho, aby ste ich spárovali alebo by bolo potrebné použiť na prenos bezdrôtové pripojenie.

V prípade, ak prijímateľ dát je vypnutý, jeho zariadenie si zapamätá „štebot“ a následne stiahne údaje neskôr. „Sme si istí, že sme priniesli na trh unikátnu aplikáciu,“ povedal generálny riaditeľ spoločnosti Patrick Bergel pre BBC. „Touto aplikáciou sme vyriešili problém párovania zariadení potrebného na prenos dát,“ doplnil Bergel. Prenos dát pomocou vtáčieho spevu je dokonca možný aj v hlučných priestoroch, baroch či na rušnej ulici.

Štebotajúca aplikácia funguje na princípe nahrania dát používateľa na server spoločnosti. Na ňom sa súbory identifikujú pomocou 50-bitového rozsahu adries. Z tohto miesta sa následne zašlú používateľovi, ktorý má zapnutú aplikáciu. Jeho aplikácia vydá podobný zvuk ako pri odosielaní dát „vtáčieho spevu“, čím dekóduje svoju prijímaciu adresu.

Túto novú formu prenosu dát nie je možné skopírovať. Nová služba je chránená proti ďalšiemu nelegálnemu šíreniu. „Vyvinuli sme patent na šírenie krátkych vĺn vzduchom,“ povedal Bergel. Nová aplikácia je zatiaľ dostupná iba pre iPhone zariadenia, v Android verzii je prisľúbená už v najbližšom čase. Ako sa nová služba prenosu dát uchytí medzi používanými službami ako je wi-fi či Bluetooth, ukáže až čas.

bbc.com

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. máj 2024 13:46