StoryEditor

Prvým juhokórejským astronautom bude žena

10.03.2008, 11:03
Tak trocha prekvapivo nebude prvým juhokórejským astronautom muž, ako sa pôvodne počítalo, ale žena. Môže za to nedisciplinovanosť pôvodného adepta pri výcviku.

O výmenu juhokórejského člena posádky vesmírnej lode Sojuz požiadali samotní Rusi. Pôvodne vybraný astronaut Ko San vraj počas výcviku opakovane porušil predpisy. Do vesmíru sa tak trocha nečakane pozrie náhradníčka I So-jon.

Dvadsaťdeväťročná inžinierka v oblasti nanotechnologií sa dostala spolu s Koom do najužšieho výberu z 36 tisíc uchádzačov. Pôvodne mal letieť bývalý boxer a výskumný pracovník v oblasti umelej inteligencie, jeho správanie v hviezdnom mestečku mu však spravilo čiaru cez rozpočet.

O aké porušenie disciplíny sa jednalo, nie je príliš jasné. Rusi tvrdia, že Ko San poslal bez povolenia do Kórey knihu, a potom za pomoci ruského kolegu vyniesol zo strediska ďalšiu knihu, ku ktorej nemal mať prístup.

"Rusi zdôraznili dôležitosť dodržiavania pravidiel, pretože i malé zaváhanie môže mať vo vesmíre vážne následky," vysvetlil v pondelok novinárom I Sang-mok, vysoký predstaviteľ juhokórejského ministerstva vedy a techniky, dôvody, prečo ruská strana požiadala o výmenu astronauta.

Kórejská astronautka poletí so svojimi ruskými kolegami z kazašského kozmodrómu Bajkonour k ISS 8. apríla. Na orbitálnej stanici má počas misie trvajúcej sedem až osem dní vykonávať vedecké experimenty.


Článok bol pôvodne publikovaný na DigiWeb.cz.

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. máj 2024 12:03