StoryEditor

Odhaľte temnú stránku arizácií

28.05.2013, 11:15
Stovky hodnotných malieb, sôch, zberateľských mincí či starožitností bolo slovenským židovským občanom počas holokaustu zhabaných.

A tiež zoštátnených a predaných na verejných dražbách. Temnú stránku arizácií umeleckých diel počas vojnového slovenského štátu predstaví od 2. júna unikátna výstava Tieň minulosti v Židovskom komunitnom múzeu v Bratislave.

Po prvýkrát v histórii predstavíme verejnosti vzácne arizované výtvarné diela, ktoré pochádzajú z majetku židovských obyvateľov Bratislavy. Nevyhľadávame kontroverznosť ani senzácie. Prezentujeme pravdu o minulosti v záujme budúcnosti a verejnosti ukazujeme neznámu kapitolu holokaustu. Návštevníci budú môcť zhliadnuť aj najvzácnejšie arizované dielo, obraz jedného z najväčších velikánov európskeho umenia, Rembrandta van Rijn, ktorý patrí v súčasnosti medzi 111 najvzácnejších diel v zbierke Slovenskej národnej galérie. Práve v spolupráci so SNG realizujeme výstavu.

menuLevel = 2, menuRoute = style/takto-to-vidim-ja, menuAlias = takto-to-vidim-ja, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
02. máj 2024 05:09