StoryEditor

Sklársky patent na úspech

18.09.2008, 00:00

Text: Radovan Žuffa, foto: Rona, Dušan Knap

Po viac ako sto rokoch skúseností vo výrobe skla si malý podnik v Lednických Rovniach už nemusí obhajovať svoje renomé. A to ani vo svetovom meradle. Tradícia mu už dnes zabezpečila nesmrteľnosť mena, napriek tomu sklársky podnik Rona stojí na prahu novej éry. perex

Kreativita, inovácia, funkčnosť. Tri piliere, na ktorých výroba skla vo fabrike neďaleko Púchova v súčasnosti stavia svoje plány. Ako hovorí výkonný riaditeľ Juraj Vaďura: "O budúcnosti sa totiž rozhoduje už dnes.“

Na začiatku s Viedňou
Začiatky sklárskej filozofie sú však vzdialené desiatky rokov. Skláreň bola založená pred viac ako sto rokmi viedenskou spoločnosťou Schreiber & Neffen, pričom súčasný názov sklárne má priamu väzbu na vtedajšie pomenovanie obce. Zručnosťou sklárov a kvalitou svojich výrobkov skláreň rýchlo nadobudla medzinárodný význam, keďže už vtedy bola väčšina výrobkov určená na export. Už od začiatku existencie sklárne bolo súčasťou ponuky aj sklo pre gastronómiu. Postupne sa tak malá firma prepracovala k svojmu výslednému artiklu, ktorým sa na zvyšné desiatky rokov malo stať úžitkové sklo.
Od roku 1897 skláreň dodávala svoje výrobky radu významných hotelov, medzi nimi aj svetoznámej značke, hotelu Sacher vo Viedni. "Od vzniku sklárne sa kládol veľký dôraz na rozvoj dekoračných techník, čo potvrdzuje aj skutočnosť, že rok 1896 bol rokom uvedenia v európskom meradle prvého stroja na takzvané pantografické dekorovanie,“ vysvetľuje Vaďura.

 

 

Remeslo nadovšetko

Dnešok si však na pozadí tradície v Lednických Rovniach vyžaduje viac. Firma vie, že precízne zvládnuté sklárske remeslo jej na udržanie si svojho vyslúženého postu lídra donekonečna stačiť nebude. Preto modernizuje už dnes. V celkovej výrobe sklárne predstavuje ručne vyrábaný sortiment relatívne malý podiel. Produkcia sa totiž aj kvôli dopytu a požiadavkám doby posunula o niekoľko krokov vpred. Požadujú sa náročné techniky, kde sa uplatňuje práve majstrovstvo a zručnosť sklárov, nové technológie však Ronu posúvajú k dokonalosti. "Kvalifikovaní pracovníci, správna motivácia a zvládnutie náročných technológií sú základné predpoklady úspechu, a to platí aj v sklárskom priemysle,“ naznačuje recept firmy Vaďura. Firma si tak vydobyla svoje miesto aj medzi málopočetnou skupinou podnikov s vlastným patentom ťahanej nohy. Ide o pohár, ktorého dno a stopka nie sú spájané, ale vyrábajú sa z jedného kusa skla. Rona si so začiatkami poradila vlastnými schopnosťami a ručne, dnes je to práca výrobných liniek. Patent však ostal a Rona naň nedá dopustiť.

Naše sklo za hranicami
Viac ako storočná tradícia vo výrobe skla so silnou exportnou orientáciou a najmodernejšie technológie sa dnes odrážajú v rozsiahlej ponuke výrobkov. V segmente zameranom na vysoko kvalitné sklo sa zaraďujú medzi päť najkvalitnejších výrobcov na svete. Vlani linky Rony opustilo viac ako päťdesiat miliónov kusov. Hoci takéto čísla prináležia linkovej výrobe, tá ručná má v Lednických Rovniach stále miesto. "Významnú úlohu tu zohráva aj kvalitný dizajn a jeho jedinečnosť v porovnaní so širokou ponukou,“ tvrdí Vaďura. Konkurencia sa totiž už dávno rozšírila za hranice krajiny. Rona totiž žije hlavne z exportu, kam aj dnes smeruje viac ako 95 percent jej výroby. Zhruba šesťdesiat percent končí u európskych spotrebiteľov, najviac v Nemecku. Tradícia vyslúžila Rone miesto na anglickom, francúzskom či talianskom trhu. Zvyšok dnes smeruje za Atlantik a slovenské sklo pritom oceňujú aj v Austrálii či Číne. Široký záber Rony má na svedomí aj fakt, že na domácom trhu sa s konkurenciou vyrovnala. Karty podniku v Rovniach miešajú českí, poľskí či rakúsko-nemeckí hráči.

 

 

Päť hviezdičiek na stole
Popri stovkách druhov tvarovaného skla sa pod značkou Rony predáva aj séria 5 star glass, ktorá je určená pre špičkovú svetovú gastronómiu. Naďalej je však atraktívnosť sortimentu spoluvytváraná ponukou dekoračných techník. "Tie prepožičiavajú sklu určitý charakter, individuálnosť a možnosť harmonického začlenenia do interiérov či kompozície prestretého stola,“ menuje uplatnenia lednickorovnianskeho skla Vaďura. "Dizajnér vo svojej vízii dáva konkrétnu podobu a tvar pôvodne žeravej a beztvárnej hmote, ktorou sklo v roztavenom stave je. Meniaci sa dopyt a módne trendy pripisujú dizajnovej práci veľmi dôležité miesto. Rovnako dôležitou je úzka spolupráca dizajnéra s technikmi, aplikovaním vhodnej technológie tvarovania vzniká konkrétna podoba, tvar a prevedenie výrobku. V sklárňach vytvára dizajn niekoľko výtvarníkov, okrem toho skláreň spolupracuje aj s externými výtvarníkmi. Rad medzinárodných ocenení svedčí o úspešnej práci v tejto oblasti,“ vysvetľuje výkonný riaditeľ.


V ponuke Rony sa darí spájať úžitkové vlastnosti s kvalitným dizajnom už roky. Klient je podľa Vaďuru rozhodujúci aj v súčasnosti. Popri tvorbe sortimentu totiž Rona pomáha vďaka výtvarníkom realizovať zákazníkom ich vlastné predstavy o produktoch, ako aj vhodných dekoráciách.

Kedysi malý podnik v málo známej obci Lednické Rovne má tak dnes jasnú predstavu o svojom smerovaní, tradíciu, o ktorú sa môže oprieť. Kreativita, inovácia, funkčnosť preto za bránami Rony nie sú jedinými vlastnosťami, ktoré dnes už veľkopodnik blízko Púchova môžu charakterizovať.

menuLevel = 2, menuRoute = style/storyboard, menuAlias = storyboard, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. apríl 2024 19:17