StoryEditor

Som Jack. Jack Daniel. A patrí mi svet

03.10.2008, 00:00

Štôsy falošných dolárov, hazardné hry, dražby v priamom prenose a, samozrejme, krásne ženy pod holým nebom. Zakladateľ jedného z najznámejších amerických liehovarov Jack Daniel oslavoval medzi svojimi prívržencami už 158. narodeniny. Prvý raz v histórii v Českej republike. Na surprise birthday party v Prahe nechýbali ani slovenskí milovníci americkej whisky...

Skupinka Slovákov sa na narodeninovú párty dostala celkom jednoduchým spôsobom. Vymietla niekoľko barov od Šamorína po Košice, vypila zopár pohárikov Jack Daniel's Tennesee whiskey a tí najšťastnejší a najzdatnejší konzumenti whisky a hráči Black Jacka vyhrali zájazd do Prahy na historicky prvú narodeninovú párty Jacka Daniela. Katarína Hozáková, brand manažérka značky Jack Daniel's Tenneesee whiskey na Slovensku, ktorá mala atraktívny výlet Slovákov "na svedomí“, vysvetľuje, že spoločnosť, ktorú zastupuje, zorganizovala v priebehu septembra asi v stovke barov na Slovensku akcie pod názvom Jack Daniel's Birthday Party. "Každý, kto si vypil v tomto čase vo vybranom bare ,panáka‘ americkej whisky, mal šancu vyhrať zopár dolárov, darček alebo prvú cenu - zájazd do Prahy.“ Akcia bola určená predovšetkým pre mužov od 25 do 40 rokov, sebavedomých, úspešných, uznávaných vo svojom okolí, s nadpriemernými príjmami, ktorí navyše vedia, že za značku a kvalitu sa platí. Iba zhodou šťastných náhod sa medzi nimi ocitla aj moja maličkosť. Neskôr sa muži rozdelili na dve skupiny - na milovníkov whisky a pokru.
Stretnutie s Jackom
Večer idem s týmito šťastnými mužmi na vytúženú párty. Katarína Hozáková pred vstupom ešte priviazala každému účastníkovi osláv na ruku pásku. Niežeby sa strachovala, že sa úspešní Slováci vo veľkej Prahe stratia. Páska s označením V.I.P. je pre nás vstupenkou do sveta mladých a úspešných mužov, krásnych žien a kvalitnej whisky. Umožní nám celú noc voľne sa pohybovať na ploche asi tisíc štvorcových metrov, ktorú si organizátori na dva narodeninové dni vyárendovali z obrovskej plochy pražskej Incheby.
Zaujímavosťou celej akcie je jedinečný putovný "truck“. Poznajú ho vo všetkých európskych metropolách, v Prahe má premiéru. Truck je vlastne mobilné múzeum Jacka Daniela, nazýva sa Lynchburg experience room. V kocke predstavuje zaujímavosti a históriu legendárnej americkej whisky a jej autora. Nechýba obrovský bar z predminulého storočia, obchod s rekvizitami z obdobia Jacka Daniela, so špeciálnymi darčekovými predmetmi a niekoľko hracích stolíkov na Black Jack. Príjemné hostesky v dobových kostýmoch lákajú prichádzajúcich pánov a dámy skúsiť šťastie a vyhrať zopár dolárov. Doláre sú vytlačené len na tento účel a niektorým návštevníkom doslova trčia z vreciek. Znamená to, že absolvovali niekoľko narodeninových "predkôl“ v pražských baroch. Doláre nechýbajú ani slovenským hráčom pokru. Môžu si za ne kúpiť pohár whisky alebo vydražiť niečo v aukcii. Najväčšou atrakciou je však chlapík s čiernou bradou a so strapatými fúzmi. Predstavuje Jacka, muža, ktorého whisky dobyla celý svet.
"Je druhou najpredávanejšou na svete a pýši sa piatimi svetovými oceneniami,“ hovorí mi, keď do seba pri bare z predminulého storočia "šupneme na ex“ dve čisté whisky. Piť skvelý nápoj v prítomnosti pána Jacka nemožno každý deň. Jack je oblečený v čiernom kabáte so zlatými gombíkmi, aký nosil celý život legendárny pán Daniel, na hlave má neodmysliteľný čierny klobúk, k tomu čierne nohavice a vyleštené čierne topánky. Tento chlapík je síce o pár centimetrov nižší od skutočného Jacka, je tiež okrúhlejší, ale to nikomu neprekáža. Jack je Jack všade vo svete, aj keď v každom meste iný. Hodíme do sebe ešte dva "panáky“. Noc je mladá...
Whisková "všehochuť“
Pravá americká Jack Daniel's Tenneessee whiskey v sebe skrýva čaro vekov a diaľky. Omamne rozvoniava ako mandarínka ponorená do karamelovej marinády s pepermitom a vanilkou... Prvý dotyk zanecháva na perách chuť pečeného pomaranča, hroznových bobúľ a horkej čokolády, neskôr sa v ľudských útrobách pomaly zmení na jablkovú chuť... S vôňou whisky sa miesi cigarový dym, ožívajú zmysly a ženy okolo nápadne opeknievajú... S falošným Jackom Danielom pijem božský mok s umelohmotných pohárov. Ako všetci okolo nás. Na pódiu medzitým zažívajú svoju prvú premiéru pražské hudobné skupiny. Organizátori párty podporujú nové skupiny. To mi už hovorí český manažér značky Marek Spálenka a pridáva klebietku o legendárnom liehovarníkovi. Číslo sedem na whiskovej fľaši Jack Daniel's vraj predstavuje počet mileniek pána Jacka Daniela. Traduje sa dokonca, že zarytý starý mládenec mal na každý deň jednu. Pri jeho hrobe v Lynchburgu stoja dve biele stoličky. Vraj preto, lebo jeho predčasný odchod neoplakával jedna žena, ale viacero. Sedem stoličiek sa vraj zdalo pozostalým dosť nevkusných, dve postačili. Milenky sa striedali pri jeho hrobe, posedeli si a poplakali.
"Bohužiaľ, okrem mileniek nezanechal žiadneho potomka,“ ľutuje neskôr Spálenka. Pikantné klebietky zo života najznámejšieho páleničiara však nepozná ani on.
Dobré rozhodnutie
Nikto na celom svete dokonca nevie ani to, kedy sa Gasper Newton (Jack) Daniel narodil. Je pravdepodobné, že svetlo sveta uzrel niekedy v septembri 1850. Preto sa jeho narodeniny pre istotu oslavujú na celom svete v septembri. Spálenka však priznáva, že ani letopočet nemusí byť presný. Dôvod je prozaický. Požiar v Lynchburgu v štáte Tennessee, kde sa nachádza jeho liehovar, pochoval miestnu matriku so všetkými dokumentmi, a tak sa možno iba domnievať, kedy sa narodil. Isté je, že Jackovi Danielovi ako šesťročnému zomrela matka a on z neznámych dôvodov utiekol od chudobného otca a súrodencov z rodičovského domu. Chlapca prichýlil istý pán farár, ktorý sa okrem svojich ovečiek venoval aj inej dobročinnej činnosti - páleniu znamenitej domácej whisky. Bohužiaľ, jedného dňa sa pán farár ocitol na rázcestí a chtiac-nechtiac sa musel rozhodnúť, či sa bude ďalej venovať páleniu alebo dušpastierstvu. Duchovná láska k blížnemu, ktorou dôstojný pán prekvital, napokon pri rozhodovaní zvíťazila a svoju whisky prestal vyrábať. Iba 16-ročný Jack urobil tiež dobré rozhodnutie. Farárov liehovar kúpil a začal páliť pálenku podľa vlastnej receptúry. O päť rokov neskôr si kúpil svoj povestný dlhý čierny kabát, klobúk a čierne nohavice, ktoré sa mu stali až do smrti uniformou.
Večná prohibícia
Dva roky po tomto chvályhodnom počine však vyhlásili v štáte Tennessee prohibíciu. Jack sa istý čas prebíjal v dôsledku "suchého“ zákona, ako vedel, napriek prísnemu zákazu výroby a predaja pálenky svoj liehovar však nepredal. Vďaka tomu je jeho pálenica dnes najstarším registrovaným liehovarom v Spojených štátoch a je zaradená medzi národné historické pamiatky. "Paradoxne, Lynchburg, ktorý dal svetu veľkým pričinením pána Jacka Daniela skvelú whisky, je jediné miesto na svete, kde sa Jack Daniel's vyrába podľa jedinečnej receptúry, presne ako v predminulom storočí, ale tiež zároveň jediným miestom, kde prohibícia stále trvá.
"Našťastie, liehovar je súkromný majetok, prohibícia platí len v mestečku, v Jackovom kráľovstve je dovolené piť,“ utešuje Katarína Hozáková.
Jediný na svete
Výroba Jack Daniel's Tennessee Whiskey je údajne náramne jednoduchá záležitosť. Nasledovníci Jacka Daniela recept na jej výrobu nikdy netajili.
Jack Daniel´s whiskey sa skladá z presne určených pomerov kukurice, jačmeňa a žita. Kukurica tvorí 80 percent, 12 percent jačmeň a 8 percent žito. Najskôr sa uvarí kukurica, pridá sa do nej jačmeň a žito, vďaka ktorému sa z kukurice získa kvalitný cukor. Tento proces trvá šesť dní. Na siedmy deň sa zmes destiluje. Destilačné súpravy majú vždy jedinečný tvar. Výrobcovia priznávajú, že destilačné krivky už sú výrobným tajomstvom každého liehovaru. Po destilácii sa nechá kvapka po kvapke číra pálenka (whisky je po vypálení biela ako napríklad slivovica) prekvapkať cez trojmetrový stĺpec dreveného uhlia, čím alkohol získava nezameniteľnú chuť. Touto chuťou sa whisky z Lynchburgu odlišuje od všetkých ostatných. Vďaka špeciálnej filtrácii, ktorá trvá zhruba desať dní, whisky absorbuje unikátnu vôňu dreveného uhlia. Tá liehovinu zjemní a dodá jej jedinečnú dymovú príchuť a arómu. Je to veľmi zdĺhavý a nákladný proces. Potom už len štyri alebo šesť rokov dozrieva vždy v nových sudoch z bieleho duba. Dĺžka dozrievania alkoholu v 50-litrových sudoch však nie je najdôležitejším faktorom, ako napríklad v prípade škótskej whisky. Skôr striedanie tepla a chladu, vďaka čomu sa sudové drevo rozťahuje a sťahuje, nasáva do seba alkohol a znova ho uvoľňuje. Toto sa počas zrenia udeje nespočetne ráz. Aj v tomto sa Jack Daniel's Tennessee whiskey odlišuje od všetkých ostatných výrobcov.
Pochopiteľne, súčasťou tejto whisky je jedinečná voda z tamojších vápencových jaskýň, vďaka ktorej má Jack Daniel´s whiskey svoju nezameniteľnú chuť. Tieto vápencové jaskyne Cave Spring v mestečku Lynchburg objavil sám zakladateľ liehovaru Jack Daniel. Počas prohibície sa totiž presťahoval bližšie do centra Lynchburgu, kde natrafil na prameň zázračnej vody a presvedčil sa na vlastnej pálenici, že všetko zlé je na niečo dobré. Voda sa stala dôvodom, prečo bol liehovar na výrobu ušľachtilého alkoholu založený práve v tomto malom, nenápadnom mestečku. Jack Daniel bol prvý, kto si po občianskej vojne v roku 1866 oficiálne nechal zaregistrovať liehovar.
Kvapka po kvapke
Zázračná voda z Lynchburgu sa filtruje cez vápenec, ktorý ju zbavuje železa. Voda zbavená minerálov dodáva whisky špeciálnu chuť.
"Čo však robí Jacka Jackom, je filtrácia surovej pálenky cez stĺp dreveného uhlia,“ prízvukuje Marek Spálenka. Páleničiari z liehovaru Tenneesee si uhlie vlastnoručne vyrábajú z javora cukrového. Za každý javor, ktorý použijú na výrobu dreveného uhlia, posadia 10 nových stromov.
Neskôr si majiteľ liehovaru patentoval tento spôsob filtrácie a dosiaľ ho používajú na výrobu whisky jedine v tomto liehovare. Jack získal licenciu na výrobu whisky v roku 1866 a odvtedy pokračujú v jej výrobe presne tým istým spôsobom.
"Sme verný mottu pána Jacka,“ tvrdí Spálenka. "Každý deň vyrábame našu whisky, ako najlepšie vieme.“
Prvý muž
Nad celým procesom bdie master distiler, teda degustátor. Prvým degustátorom v liehovaru v Lynchburgu bol jeho majiteľ. Od jeho rozhodnutia záviselo, kedy sa whisky zo sudov začne stáčať do fliaš. Odvtedy sa v liehovare vystriedalo šesť masterov distilerov. Degustátor musí absolvovať špeciálne kurzy na tréning jazyka a až potom sa stáva prvým mužom v liehovaru. Jimmy Bedford sa venoval degustátorstvu 40 rokov a určoval, kedy je whisky vhodná na stáčanie do hranatých fliaš. Mimochodom, Jack Daniel bol prvý na svete, ktorý použil na svoju whisky hranatú fľašu, ktorá sa neskôr stala symbolom najlepšej whisky na svete z roku 1904 v St. Louis. Marek Spálenka bol raz v živote pri koštovke a nikdy na ňu nezabudne.
"Jimmy navŕtal sud špeciálnym vrtákom, nalial si na dno pohárika, dôkladne si prezrel farbu, vôňu a napokon alkohol okoštoval vyškoleným jazykom. Podľa jeho verdiktu sa whisky nechávala dozrieť, alebo sa stáčala do fliaš.“
Zabudol na whisky
Život Jacka Daniela bol pravdepodobne pestrý, aj keď sa o ňom veľa nevie. Tento muž sa nikdy neoženil a nemal teda priamych a zákonných potomkov. Svoj liehovar predal svojmu synovcovi Lemu Motlowovi. On sám doplatil na vlastnú prchkosť. Jedného dňa sa Jack snažil otvoriť svoj trezor, bohužiaľ, zabudol na číselnú kombináciu. Po niekoľkých márnych pokusoch sa v hneve snažil svoj trezor rozkopať. Neúspešne, len si zbytočne poranil nohu. Spočiatku nevinne vyzerajúca rana sa mu neskôr zapálila a o niekoľko ďalších rokov ho pochovala. Starousadlíci z Lynchburgu vraj doteraz hovoria, že keby si ranku na nohe polial svojou vynikajúcou pálenkou, nemuselo sa to stať...
Prečítajte si aj:
K whisky sa treba s láskou „propít“

Brand manažér Brown - Forman v ČR Marek Spálenka pre HN.

Český manažér svetoznámej značky Jack Daniel's Tennessee Whiskey hovorí o americkej whisky so zbožnou úctou a s úctou lahodný alkohol aj popíja. S nenápadným manažérom značky pre český a slovenský trh sme sa stretli na Surprise Birthday Party v Prahe

Celý článok >>
menuLevel = 2, menuRoute = style/reportaz, menuAlias = reportaz, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
05. máj 2024 05:26