StoryEditor

Hľadá sa Nečas. Zn. Steve Jobs

27.06.2013, 00:00
Editorial šéfredaktora HN Petra Vavra v júnovom čísle lifestyle magazínu prečo nie?!.

Keď sa Miloš Zeman porúčal z českej politickej scény po fiasku v prezidentských voľbách v roku 2003, nikomu ani vo sne nezišlo na um, že predčasne penzionovaný muž sa o desať rokov vráti s omnoho väčšou slávou, nielen na Hrad, ale aj do centra politického diania, a bude rozhodovať o osude vlády v Česku. Z prozaického dôvodu: rovnako sa mýlil český premiér Petr Nečas vo svojej priateľke a šéfke úradu, ktorá brutálnym spôsobom zneužila zaslepenú dôveru inak pomerne nedôverčivého a uzavretého politika.

Zatiaľ čo Zeman potreboval na návrat 10 rokov, Nečasovi stačilo pár dní na totálny pád na politické a morálne dno. Z úplného dna musel v roku 1997 vysekať firmu Apple po svojom návrate aj Steve Jobs. Pri spustení legendárnej kampane Think Different mu pomáhal Ken Segall, ktorý mu navrhol pre prezentáciu produktov malé písmenko „i“. „Na prvýkrát sa Jobsovi návrh nepáčil. A vlastne ani na druhý,“ spomína Segall, ktorý napokon Jobsa presvedčil. Aj preto si tento text môžete dnes čítať na iPhone alebo iPade, aj preto môžeme pokračovať v sérii exkluzívnych rozhovorov v prečo nie?! Samozrejme, v hlavnej úlohe s bývalým kreatívnym riaditeľom Applu a bývalou pravou rukou muža, stvoril iSvet. 

Španielsko už niekoľko storočí očakáva, že pár  štvorcových metrov s názvom Gibraltár sa stane opätovne dŕžavou Madridu, a nie Veľkej Británie. Na rozdiel od Zemana a Nečasa sa na tento omyl môžete aspoň s chuťou pozrieť, pretože Gibraltár bol, je a bude britský. Španieli tam akurát môžu chodiť za prácou (a to si píšte, že aj chodia) a turisti zase minibusmi po ešte menších cestách za unikátnym zážitkom. Nielen z pravekej jaskyne, výhľadu na Afriku, duty free shopov či jediných opíc v Európe. Ale najmä na miniatúrny výsek Veľkej Británie v Španielsku a pocit, ktorý zažíva časť maďarskej politickej elity pri príchode na juh Slovenska. Ja som to pochopil až v Gibraltári a šéfeditorka časopisu prečo nie?! Andrea Szőcsová (ako inak, s maďarskými koreňmi), ktorá tam bola o týždeň neskôr, tento unikátny omyl Španielov spísala do prečo nie?! 

O menej bolestivých, ale niekedy rovnako osudových omyloch v našich reštauráciách, písal a bude písať Pavel Pospíšil. Svoj návrat na stránky prečo nie?! okorenil návštevou v ambicióznej reštaurácii Igora Čehyho, kde katarzia nastala v okamihu, kde nášmu gurmánovi s mimoriadne citlivým a pomerne podrezaným jazykom naservírovali čerstvo zabité kozľa. To, čo nasledovalo, sa nedá  opísať v skratke, to si môžete naozaj prečítať iba priamo v Pavlovom podaní. Jednoducho, mýliť sa môžete v komkoľvek, ale v tomto chlapíkovi to radšej neskúšajte. 

Niekto si na omyloch dokáže postaviť budúcnosť, iní už iba minulosť. Samozrejme, novinári musia písať o jedných aj druhých. Až tak veľmi sa zase mýliť zrejme nebudem, ak si dovolím predznamenať, že už teraz viete, komu sme z nich  tentoraz venovali priestor. Hľadanie Petra Nečasa v júnovom čísle prečo nie?! sa začína...


Viac biznis príbehov, exkluzívnych rozhovorov a reportáží nájdete v 52-stranovom magazíne prečo nie?!, ktorý je dnes vložený ako darček v HN.
01 - Modified: 2004-11-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Transformácia Lesov SR do parlamentu 02 - Modified: 2004-11-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rating Nemecka na najvyššom stupni 03 - Modified: 2004-11-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Súdy rozdelili koalíciu 04 - Modified: 2004-11-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Eštebáci na internete
menuLevel = 2, menuRoute = style/preco-nie, menuAlias = preco-nie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
29. máj 2024 03:19