StoryEditor

Zavoňala nám koža na kožu

30.10.2013, 23:00
Denný i večerný parfum si vyberala Alexandra Harmathová-Madrová, ktorá vedie slovenskú odevnú značku Donna Rosi.


Osobný parfumový šatník sme v rámci našej rubriky tentoraz budovali aj z menej tradičných vôní. Denný i večerný parfum si totiž vyberala žena z kreatívneho priemyslu – Alexandra Harmathová-Madrová, ktorá vedie slovenskú odevnú značku Donna Rosi.


„Ja nie som ľahký zákazník. V parfumérii zvyčajne dokážem s istotou ukázať len na to, čo mi nevonia,“ priznáva hneď na úvod dnešná klientka Sáry Petrášovej, jedinej Slovenky, ktorá vyštudovala slávnu parfumérsku školu vo francúzskom Versailles.
A k tomu s úsmevom pridáva i ďalšie svoje drobné „výstrednosti“: významnú rolu u nej vraj zohrávajú flakóny (napriek tomu, že dnes naň výrobcovia kladú už len minimálny dôraz), a to až natoľko, že raz si jeden parfum vybrala výlučne podľa toho. Intuícia však nesklamala – flakón skrýval nemenej podmanivú vôňu. A ešte čosi: jej aktuálny večerný parfum je vraj pánsky.

Chuťovky od tvorcu vôňových pohľadníc
Sára Petrášová len spokojne pritakáva: „Ale to všetko je úplne normálne. A delenie parfumov na mužské a ženské je len obyčajný predsudok.“ A keď Alexandra Harmathová-Madrová doplní, že s výnimkou príliš ťažkých a sladkých parfumov je aj pri dennom parfume otvorená akejkoľvek vôni, ktorú si okolie nevšimne skôr ako ju samotnú, parfumérka s úsmevom zhodnotí: „Vy ste vzorový klient.“
Ide sa na to. Prvá voľba padne na dva parfumy francúzskej značky L´Artisan – prišli na trh len nedávno a údajne sa na ne dlho čakalo. Sú lahodné, šarmantné, nevtieravé, no zároveň oba z nich voňajú „inak“, rafinovanejšie než bežné parfumy: proste, „niečo“, čo si nemôže dovoliť človek v každej branži, tá módna je však výnimkou. „Táto značka má navyše jedného z najlepších parfumérov na svete. On ani nerobí vône, ale vôňové pohľadnice. Má totiž schopnosť skvapalniť emóciu, dostať do flakónu atmosféru hoci aj tibetského kláštora,“ opisuje Sára Petrášová.

Koža na kožu
Alexandra Harmathová Madrová si ako prvú prikladá k nosu Skin to Skin, takzvanú koženú vôňu, ktorá sa nedávno zaradila do top desať najlepších parfumov sveta. „Fíha, neuveriteľné. Ako sa to vôbec dá namiešať?“ komentuje fascinovane. „Páči sa mi to, hoci neviem, či by som to vedela nosiť,“ zhodnotí.
Sára Petrášová dopĺňa, že kožené vône sa skutočne nehodia na každú príležitosť. „Táto však patrí k tým rafinovanejším, existujú aj také, ktoré by ste takmer nerozoznali od koženej aktovky,“ smeje sa. Dnes sa parfumy evokujúce kožu už namiešavajú zo syntetických látok, kedysi sa však získavali priamo zo živočíšnej kože, ktorá sa aj na tri mesiace ponorila do tuku. A ten dokázal nasať jej vôňu.
Ako druhá sa dostáva k slovu (teda k nosu) Amour Nocturne alias Nočná láska. „Už podľa názvu som vedela, že to bude pekné,“ usmieva sa Alexandra Harmathová Madrová. „To je tiež taká sofistikovaná chuťovka. Tú zvláštnosť jej okrem iného dodávajú tóny múčneho dreva z afrického stromu a pikantný kosatcový koreň,“ komentuje Sára Petrášová.

Favorit. Ulahodí všetkým
Čuchové bunky Alexandry potešia ešte vône z jej obľúbeného Provensálska, „ortodoxné“ i pre západný trh vytvorené arabské vône, vrátane parfumu, ktorý vyžaruje silnú, hoci rafinovanú „animalitu“ vďaka silnej zložke pižma. A napriek tomu, že ide o parfumy z najvyššej triedy, naša klientka úprimne hodnotí, že voňajú „socíkovsky“ či ako Hoffmanove kvapky.
Posledný zo skúšaných parfumov nesie názov Ananda. „Nie je síce natoľko sofistikovaný ako prvé dva, no je veľmi príjemný. Na začiatok je trochu ostrý vďaka prítomnosti jarných kvetov, neskôr sa však rozvinie do jemnosti,“ komentuje parfumérka.
„Veľmi príjemná. Túto si viem na sebe predstaviť najlepšie,“ nadchýna sa manažérka Donna Rosi. „Patrí k tým vôňam, ktoré dokážu podľa mňa takmer bez výnimky ulahodiť aj okoliu.“ A to je rozmer, ktorý nie je pri parfumoch vôbec zanedbateľný. Ani keď sa pohybujete v umeleckej brandži.

VÝSLEDOK:
1. Ananda


Najpríjemnejší a najnositeľnejší zo všetkých skúšaných parfumov. Príjemný, nekonfliktný.

2. Amour Nocturne

Túto vôňu by som si ako jedinú z týchto troch nechala na večer. Je príjemná a zároveň zaujímavá, úplne iná, ako všetky vône, čo som doteraz poznala.

3. Skin to Skin

Je naozaj zvláštna, no veľmi originálna.

01 - Modified: 2005-08-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ďalší odsúdený v kauze WorldCom
01 - Modified: 2024-05-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Bezostyšné návraty ukazujú, že sme vo veku drzosti 02 - Modified: 2024-04-23 14:01:19 - Feat.: - Title: Na Slovensku podniká takmer trikrát viac mužov, ako žien 03 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám 04 - Modified: 2024-04-22 10:00:00 - Feat.: - Title: Kraľuje sociálnym sieťam a láka na extrémne zľavy. Za globálnym úspechom značky Shein sa však skrýva omnoho viac 05 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto!
menuLevel = 2, menuRoute = style/preco-nie, menuAlias = preco-nie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
07. máj 2024 12:17