StoryEditor

Zobudiť sa v Melbourne

28.04.2011, 00:00
V najjužnejšej metropole sveta prvé desiatky hodín nebudete rozlišovať medzi dňom a nocou. A zďaleka to nespôsobí len deväťhodinový časový posun.

Keď sa po takmer dvadsaťštyrihodinovom lete prvýkrát ocitnete u protinožcov, „rozhasený“ biorytmus velí jediné – spať. Pokojne podľahnite a na prehliadku mesta sa vydajte podvečer. Kde začať? Odporúčame na nábreží vo Williamstowne, v tamojšom Atomic Bar majú skvelé, ručne robené nachos. A potom smelo do víru zábavy. Najprv do obrovského kasína na ohňovú šou a nasať atmosféru hazardu. Nebolo treba ani večernú róbu, ani staviť.

Otvorené „od“....
Nočný život v Melbourne je čulý, i keď pomerne nákladný. Asi nikde inde sme v rýchlom slede nevystriedali toľko barov a diskoték. Mladí Melbournčania si totiž nezriedka v podniku dajú len jeden drink a po polhodine sa bez ohľadu na zábavu zdvihnú a odídu inam. Hoci takmer všade sa platí vstupné. Čo je však na austrálskych puboch,
kaviarňach či reštauráciách príjemné, že vám s jedálnym a nápojovým lístkom prinesú fľašu vody zadarmo. Prípadne džbán a čisté poháre stoja pri bare.

Melbourne vďačí za množstvo najrôznejších podnikov pomerne lacným barovým licenciám. A keďže so záverečnou si ich prevádzkovatelia zväčša ťažkú hlavu nerobia, nie je problém pri odchode zastihnúť východ Slnka.

Vegemite a iné delikatesy
Po prebdenej noci okrem spánku dobre padnú raňajky. „Toto je austrálska špecialita,“ postavil na stôl náš domáci Paul pohár s niečím ako slivkový lekvár. „Ale opatrne, skús najprv trochu na kúsku hrianky,“ brzdil s veľavravným výrazom na tvári vervu, s akou som doň načrela. Nuž, ťažko opísať chuť pripomínajúcu bujón s prídavkom sójovej omáčky. O dva týždne som dala Vegemitu ešte jednu šancu. Márne. Našinec nie je na niečo také zvyknutý, no Austrálčania tmavú nátierku jednoducho milujú.
Základom je výťažok z kvasníc, ktorý zostáva po výrobe piva. A Paulova obľúbená kombinácia? Sendvič s Vegemitom a džemom.

„Haluške na miski“
No zhrnúť melbournskú gastronómiu len na Vegemite by bolo trestuhodné. Nielen pozdĺž pešej promenády pri rieke Yarra je niekoľko výborných reštaurácií a steakhousov. Ponúkajú pre nás exotické jedlá z pštrosieho, hadieho či klokanieho mäsa. Že podobné lahôdky nájdete aj inde? Zaručene vám však nenaservírujú steak z kengury, ktorá ešte včera „hopkala“ kdesi na farme. Chutí podobne ako hovädzie, čím mladšia, tým jemnejšia. Ak sa vám zažiada poctivé „knedlo-vepřo-zelo“ zaliate českým pivom či nefalšované „haluške“ (samozrejme, bryndzu nečakajte), zamierte do česko-slovenskej reštaurácie na Bedford Street. Mimochodom, v Melbourne žije veľká komunita zahraničných Slovákov, ktorí sa pravidelne stretávajú v Slovenskom dome v štvrti Laverton. Majú tu vlastný spolok, duchovného a bohoslužby v slovenčine či folklórny súbor.



Stokilometrová blízkosť
Keď sa po pár dňoch biorytmus upokojil, usúdili sme, že je načase spoznať Melbourne aj za denného svetla. „Kam chcete ísť?" Paulovovu trochu naivnú otázku nasledovala typická odpoveď suchozemského Stredoeurópana: „Predsa na pláž!!!“ „Dnes je trochu chladno, tak by sme sa mohli ísť prejsť do Brightonu, zajtra, ak sa oteplí, môžeme skočiť napríklad do Williamstownu,“ uvažuje nahlas náš hostiteľ. „Surfujete?“ vystrelí otázku rodený Melbournčan Danny. Samozrejme, v živote som na doske nestála. „Tak choďte do Geelongu alebo na Torquay Beach. Je to síce už mimo mesta, ale bývajú tam dobré vlny,“ radí. A ako je to ďaleko? „Kúsok,“ odvetia takmer unisono. „Kúsok“ alebo „neďaleko“ znamená v Melbourne od pol do dvoch hodín jazdy autom. V jednom z najrozľahlejších miest zemegule má priestor a čas inú dimenziu, než na akú sme zvyknutí. Nejeden Melbournčan prejde denne len cestou do práce a z nej cez sto kilometrov. Hoci auto je tu takmer nevyhnutnosťou, vďaka prepracovanému systému MHD zvanému Metlink sa vcelku pohodlne dostanete všade aj bez neho. Metro zdatne suplujú vlaky spájajúce s centrom hlavne predmestia a tiež najväčšia električková sieť na svete.

Bez stresu
Prvé dni sa po Melbourne túlajú s hlavou vyvrátenou dohora nielen nadšenci moderného urbanizmu. Azda nikde nenájdete mrakodrapy zladené v takej v prekvapivej harmónii, hoci v uliciach sa stretáva neogotika s ultramodernou prikorenená art decom. Čo budova, to architektonická zvláštnosť, žiadna oceľovobetónová presklená uniformita. No nielen architektúra robí Melbourne výnimočným. Má totiž schopnosť skĺbiť kozmopolitný ruch metropoly s pokojným nadhľadom vlastným malým mestám. Štvrte mimo centra tvoria rodinné domy a vládne v nich priam vidiecky pohodová atmosféra.

menuLevel = 2, menuRoute = style/preco-nie, menuAlias = preco-nie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
08. máj 2024 00:47