StoryEditor

Mesto zn. odporúčané: Sen noci milánskej

28.10.2010, 00:00
Lepšie miesto na nákupy? Neexistuje. V Miláne je škoda každej prespatej hodiny.

A v Miláne tiež neexistuje ideálnejší východiskový bod ako Galleria Vittoria Emanuela II. Stopäťdesiatročné arkády sú v súčasnosti tou najluxusnejšou adresou v meste - a my sme strávili noc práve tam, v hoteli so siedmimi hviezdičkami, vlastnou chromoterapiou v dvoch kúpeľniach a s výhľadom na dvorný butik Prady. Aby sme si vyskúšali to najmilánskejšie (a najsnobskejšie) Miláno.

GUCCI Z BALKÓNA
Je to sen, to treba celkom nezaujato povedať na úvod. Mať za "základný tábor“ počas nákupnej misie v Miláne práve Galleriu, sa oplatí nielen kvôli maximálnemu komfortu, ale aj z hľadiska stratégie a logistiky. Prízemie v Gallerii totiž tvoria butiky tých najluxusnejších značiek, ako je napríklad už spomínaná Prada, Louis Vuitton či Gucci. Ak však chcete okrem výkladov obdivovať aj haute couture kúsky vnútri butikov, Milánu sa oblúkom vyhnite v auguste. Počas tohto mesiaca sa Miláno naozaj mení na mesto duchov (áno, znie to ako klišé, ale pri pohľade na mreže a závory na obchodoch počas celého dňa vám naozaj na um nezíde výstižnejšie prirovnanie...).

"Tento mesiac sa jazdí veľmi dobre, inak na týchto miestach neprejdete bez toho, aby ste si nepostáli v zápche,“ vysvetľuje viac rukami-nohami ako slovne taxikár, ktorý nás vezie do centra.

Apropo, na angličtinu alebo akýkoľvek iný cudzí jazyk sa pri komunikácii s miestnymi taxikármi či predavačmi veľmi nespoliehajte...

KATEDRÁLA A DONCHUANI
Taxikár nás vykladá pred Galleriou, na najznámejšom milánskom námestí Piazza del Duomo. To "Duomo“ v názve nie je náhodou, dominantou rozľahlého námestia a prominentným susedom Gallerie je slávny milánsky dóm, mimochodom, štvrtý najväčší kostol na svete. V zmysle tohto úctyhodného umiestnenia je Duomo naozaj rozľahlé a kolosálne, veď túto gotickú katedrálu stavali celých 500 rokov.

Keď vyjdete von z dómu a chcete sa trochu viac vcítiť do atmosféry tohto mesta, poseďte si na schodíkoch pred katedrálou, z ktorých budete mať celé veľké Piazza del Duomo ako na dlani, spolu so všetkými talianskymi donchuanmi predávajúcimi červené ruže pre momentálne lásky ich života (najčastejšie turistky), tisíckami holubov a stánkami lemujúcimi námestie. Kúpiť sa tu dajú najrôznejšie suveníry (výhradne pre turistov), ktoré by sa dali zjednodušene opísať ako čokoľvek s logom Milano.

LA SCALA? DROBČEK
Ak z Piazza del Duomo prejdete cez arkádovú Galleriu na druhú stranu, ocitnete sa priamo pred ďalšou slávnou milánskou pamiatkou, operou La Scala, alias Teatro alla Scala. Ak čakáte podobný monument, ako je napríklad El Duomo (čo bol aj náš prípad), môžete byť realitou La Scaly mierne prekvapení. La Scala je totiž... skromnejšia.
Žiadna obria budova ani architektonický kolos, na dvere La Scaly sme sa museli prizrieť dvakrát, či je to naozaj "ono“. Bolo.

V každom prípade však nemožno poprieť, že ak z hľadiska prestíže môže s La Scalou vôbec súperiť nejaká opera sveta, tak jedine newyorská Metropolitná.

Od La Scaly sa v podstate môžete vybrať ktorýmkoľvek smerom, centrum Milána je doslova prešpikované butikmi, obchodíkmi, pasážami vrátane dvorných sídel slávnych talianskych módnych návrhárov, ako napríklad Giorgia Armaniho.

A to ste stále iba pár krokov od úplného centra mesta, takže na komplexnú poznávaciu cestu mestom si vyhraďte minimálne dva - tri dni. Lebo za jeden deň sa dostanete akurát tak z jedného konca Gallerie na druhý...

menuLevel = 2, menuRoute = style/preco-nie, menuAlias = preco-nie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
07. máj 2024 22:52