StoryEditor

Všetky ručičky ukazujú na Ženevu

genéVe. Tak, ako nonšalantne tento francúzsky názov znie, taká v skutočnosti Ženeva aj je. Tak zvláštne jednoducho elegantná...
Ženeva je druhým najväčším mestom vo Švajčiarsku, no hlavne je druhým najdrahším mestom v Európe. Za túto "nálepku“ sa vôbec nehanbí, luxus a lesk jednoducho dotvárajú celú jej fasádu.

Tým, že je to mesto biznisu a sídlo dôležitých finančných inštitúcií, vzbudzuje okrem iného pocit dôležitosti. Mesto vytvára imidž pre jeho obyvateľov, a tí ho s hrdosťou "žerú“.

Poor High Society
Švajčiari ako takí sú povestní svojou nepoškvrnenou nezávislosťou a láskou k "high society“ životu.
Keď sa prejdete uličkami mesta, kdekoľvek pred hotelmi či reštauráciami, luxusnými či tými najlacnejšími, nájdete zaparkované nablýskané drahé autá.
Luxus je však iba pozlátkou typických Ženevčanov. Nakupovať chodia do lacnejšieho Francúzska, ktoré je od nich vzdialené iba pár kilometrov. Pre obyčajných "miestnych“ je život v Ženeve príliš drahý. "Daj mi nejaké peniaze,“ prudko ma potiahla za kabát žena v širšom centre mesta neďaleko stanice. To, že si pýta peniaze, som pochopila iba šúchajúcim palcom a ukazovákom namiereným mi priamo tváre.
V Ženeve si však našli svoj domov i takí boháči ako napríklad Nastassja Kinski alebo Alain Delon.

Excelencia v hodinárstve
"Koľko je hodín?“ pýta sa ma kamarátka, hľadiac do lesklého výkladu s asi tisíckou rôznych zlatých, strieborných či briliantových, presne nastavených hodiniek, a ja sa nezmôžem na nič iné, len sa jej schuti zasmiať priamo do tváre. Tak ako je Paríž mekka módy, Ženeva je mekka hodiniek.

Možno neuveríte, ale aj dotyk kamennej dlažby dokáže dvíhať sebavedomie. Keď sa zastavíte na moste nad riekou Rhône, ktorý je lemovaný vlajkami európskych štátov, skúste sa rozhliadnuť. Pred sebou zbadáte niekoľko ozrutných budov. Nechám vás tipovať?

Patek Philippe, Rolex, Chopard, Mercier či Piaget. To sú však iba "úlomky“ zo skvostov, ktoré zočíte prechádzkou po ženevskej ulici Rue du Rhône. Nie nadarmo preto patrí medzi najdrahšie ulice sveta. Hodinársku tradíciu odštartoval v Ženeve Švajčiar tureckého pôvodu Franck Müller, ktorý na brehu Ženevského jazera založil impérium Watchland a vyrobil tu najdrahšie hodinky sveta Aeternitas.



Voňavé hodiny
Úcta k povolaniu a histórii platí v Ženeve dvojnásobne, v Anglickej záhrade budete zaručene vyvaľovať oči na päť metrov vysoké hodiny dekorované šesť a pol tisícom rôznych kvetín. Farebná promenáda naozaj stojí za to, možno ešte viac ako to, keď sa pozeráte na veľkú ručičku hodín, ktorá za sekundu prejde asi tridsať centimetrov. A neverili by ste, idú na sekundu presne. Koniec koncov ako všetko v Ženeve.

Od tohto miesta môžete pokračovať do takzvaného starého mesta. Ak máte chuť, vybehnite 157 schodov do románsko-gotickej Katedrály svätého Petra, a keď sa vydýchate, pokocháte sa výhľadom na celú Ženevu. Vo vnútri nájdete aj orgán zložený zo šiestich tisícov píšťaliek.

Tour de restaurant
Ženeva má podľa štatistík viac reštaurácií v počte na jedného obyvateľa ako New York, pritom až šesť z nich sa hrdí michelinskou hviezdičkou. Miestni obyvatelia sú skutoční gurmáni a vedia si vychutnať kvalitné jedlo, samozrejme, s kvalitným vínom.

Pri prechádzke nočnou Ženevou nevidíte bary a diskotéky zaplnené mladými tínedžermi v poloopitom stave, mesto je tiché. Naozaj tiché.
Reštaurácie sú preplnené, preto nikdy nezabúdajte na rezerváciu. Keď som v jeden utorkový večer sedela v malom frankofónnom podniku, do poslednej stoličky bol obsadený. Fascinujúce pritom bolo, že v priebehu piatich, pre Švajčiarov typických, chodov tam prišla desiatka ľudí, ktorých museli čašníci "odmietnuť“.
Veľa elegantných reštaurácií leží v okolí Gare de Cornavin, teda hlavného vlakového nádražia na pravom brehu jazera. Nájdete tu všetko, na čo si len zmyslíte v prípade, že by vás švajčiarske obľúbené fondue omrzelo. Hemží sa to tam totiž thajskou, africkou, americkou či talianskou kuchyňou.

Tá najsladšia droga
Z takmer každého rohu na vás "zízajú“ čokoládovne. "Ponúknite sa,“ privíta nás majiteľka malej čokoládovne v centre Ženevy. S radosťou si berieme a o pár sekúnd na seba vyvaľujeme oči. Je výborná. Nielen čokoláda, ale aj samotná atmosféra. Mnohí skepticky hovoria, že ide o ťah na turistov. Ak je to skutočne tak, vedia to a vedia to naozaj veľmi dobre.

Švajčiarsko je totiž symbolom čokolády a švajčiarska čokoláda je symbolom kvality. Od roku 2005 sa každoročne v Ženeve koná f festival čokolády. V obrovských čokostánkoch ponúkajú významné švajčiarske čokoládovne svoje sladkosti. Nikdy pritom nechýba čokokino, čokovláčik ani čokofontána.
Málokto vie, že úspech tejto čokolády tkvie tiež v kvalitnom mlieku, ktoré majú švajčiarske kravy vďaka alpským pastvinám.

Na čas a presne
Ak si naivne pri behu napríklad na vlak či metro myslíte, že bude meškať čo i len minútu, zabudnite na to. Táto presnosť vám síce pôjde najskôr na nervy, no potom ju budete milovať.

Ženeva je síce malé mesto, ktoré má o viac ako polovicu menej obyvateľov ako Bratislava, no áut, turistov a ruchu má "za tri metropoly“. Cesta autom sa neoplatí, nikde sa nedostanete načas, pretože v meste často vznikajú dopravné zápchy, taxík si dopredu zaúčtuje daň a prepitné.
A možno práve vďaka tomu nájdete v Ženeve jeden z najprepracovanejších a najfunkčnejších systémov dopravy.

Keď som cestovala vlakom z Lausanne, čo je mestečko vzdialené asi 60 kilometrov od Ženevy, pri nástupe som zostala užasnutá. Vošla som totiž do vagóna samostatne určeného pre deti. Na hornom poschodí boli preliezačky, "šmykľavka“, hojdačky, kútik s hračkami, veľké plyšové sedenie a na strope "viselo“ v priemere asi dvojmetrové slnko.

Šmrncnuté erotikou
Jednou z najslávnejších a azda aj najkrajších pamiatok Ženevy je Jet d´Eau, teda vodná fontána, ktorej sa okrem iného hovorí aj Eiffelova veža Ženevy. Ja som mala šťastie a tento skvost som si pozrela v noci.

Keď som s ostatnou skupinkou ázijských turistov stála v prístave neďaleko brehu Ženevského jazera, kde sa fontána nachádza, bola síce pod kožu štípajúca zima, všetci sme stáli a ako na povel pozerali pred seba. Odvšadiaľ sa ozývalo rovnaké pretiahnuté "uaúú“, a všetci unisono sme mali hlavu zaseknutú v neprirodzenom záklone, a navyše, s naširoko otvorenými ústami. Iného postoja by ste sa zrejme ani nedočkali. Famóznosť tohto vodometu sa totiž skrýva v päťsto litroch vody, ktoré v priebehu jednej sekundy letia do výšky 140. metrov pri rýchlosti 200 kilometrov za hodinu.

Na brehu Ženevského jazera okrem toho nájdete aj pomník spisovateľa Jeana Jacqua Rousseaua, okrem iného v týchto miestach zomrela koncom 19. storočia aj rakúska cisárovná Alžbeta, keď ju taliansky anarchista Lucheni bodol pilníkom priamo do srdca.

menuLevel = 2, menuRoute = style/preco-nie, menuAlias = preco-nie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
07. máj 2024 22:24