StoryEditor

Island. Rýchla správa z adresy 101 Reykjavík

23.09.2010, 00:00
Táto rušná metropola je plná intelektuálov, bohémov a najmä ľudí, ktorí si užívajú každú voľnú chvíľu nielen zavretí vo vychytených podnikoch, ale aj v uliciach mesta. A verte, že príležitostí majú obyvatelia aj návštevníci viac než dosť. Vitajte v Reykjaviku, v jednom z najznámejších zábavných centier na svete.

Rockeri a kávičkári
Prilákať turistov všemožnými atrakciami je aj úlohou vedenia mesta. "Nechceme, aby sa tu ľudia nudili. Našou prioritou je zábava,“ tvrdí na jednom z predvolebných hesiel Najlepšia strana, ktorá v hlavnom meste Islandu vyhrala komunálne voľby najmä vďaka kampani založenej doslova na nezmysloch. A naozaj, zábava na vás v uličkách plných malých drevených a pre niekoho možno aj smiešnych domčekov čaká na každom kroku. Reykjavik je poprepletaný rockovými klubmi, kaviarňami, rôznymi reštauráciami a najmä nočnými barmi. Jeho obyvateľom je totiž jedno, či je víkend alebo pracovný deň. Islanďania žúrujú takmer každý deň, mnoho podnikov je otvorených až do skorých ranných hodín. A keď poviem ranných, tak to myslím doslovne. Nie je teda raritou, keď sa rozhodnete pre večeru v najznámejšej reštaurácii špecializujúcej sa na rybie špeciality Fishmarket o polnoci a počas jej vychutnávania vám za chrbtom bude hrať nejaká neznáma rocková skupina.

Reykjavik 101
Nikde na ostrove nenájdete také živé miesto ako 101 Reykjavik. Číslo je poštovým smerovacím číslom pre centrum hlavného mesta a ak sem raz zavítate, určite navštívte aj hotel s rovnakým názvom. Jeho bar je otvorený nielen pre hostí. Pripojíte sa tak do VIP klubu hollywoodskych celebrít na čele s Leonardom di Capriom alebo Judeom Lawom, ktorí si návštevu ostrova a jeho krás nemohli odpustiť.

Nočný život, s ktorým by na tomto ostrove takmer nikto nepočítal, si jeho obyvatelia užívajú celý rok. A majú na to závažný dôvod, ktorý veľmi dôveryhodne opisuje mladík menom Gudjon na najznámejšej ulici Reykjaviku Langavegur. "V zime je tu stále tma. Ako inak by ste si chceli zlepšiť náladu? A v lete zase stále svetlo, pre ktoré ľudia nemôžu spať, a práve preto majú párty.“

V bare s ministrami
Keď sa raz rozhodnete v júni pre návštevu niektorého z klubov, neponáhľajte sa von o siedmej. Obyvatelia hlavného mesta vychádzajú na záťah až neskoro v noci a to celkom z prozaického dôvodu. Je tam totiž polárna noc a vidno je prakticky celý deň. "V zime tu máme svetlo len tri hodinky, takže v lete si to užívame plnými dúškami. Niektoré dni ani nespím,“ priznáva Hjörleifur Pálsson, finančný riaditeľ jednej z najväčších spoločností v krajine.

A skutočne, keď sa vyberieme do ulíc o pol jednej v noci, preplnené sú aj tie najskrytejšie z nich. Američania, Briti, Nemci, Japonci či Číňania - zmes turistov je naozaj pestrá. Čo ma však naozaj prekvapilo, bola rôznorodosť ľudí, ktorí sa spolu dokázali zabávať. Poslanci, ministri, poprední predstavitelia štátnej správy a miestni intelektuáli sedeli bok po boku s pohármi piva v rukách s hipisákmi a skejťákmi. A úprimne povedané, všetkým bolo jedno, či niekto z nich na druhý deň zasadne do kancelárie alebo bude predvádzať svoje umenie na ulici.

Keď sa však raz rozhodnete okúsiť príchuť reykjavíckeho búrlivého nočného života, pripravte sa na poriadny prievan v peňaženke. Nápoje a jedlo sú totiž na naše pomery drahé. Jediné, na čom ušetríte, je prepitné. V slovenských podnikoch na vás čašníci zazerajú v prípade, že im k cene na účte nič neprihodíte. Naopak, na Islande na vás obsluhujúci personál pozrie divne, ak im zaplatíte viac, než je na účte.

Zem sa točí okolo vody
Po zábave a tvrdej práci však prichádza na rad poriadny oddych. A kde si najlepšie oddýchnete v krajine známej gejzírmi a rôznymi liečivými prameňmi, ak nie priamo v nich? Len polhodinky cesty od hlavného mesta sa nachádzajú krásne kúpele s názvom Modrá lagúna. A naozaj, vychutnať si horúci kúpeľ v modrastej vode a zábal v liečivom bahne bielej farby môžete naozaj počas celého roka. Život na Islande sa skutočne krúti najmä okolo vody. Okrem liečivých kúpeľov sa oplatí navštíviť aj gejzíry striekajúce do niekoľkometrovej výšky a hlavne lokalitu s názvom Thingvellir. Mystické miesto, kde pred viac ako tisíc rokmi prvýkrát zasadol islandský parlament. Okrem tajomnej nálady sršiacej z každého kúta si tu určite vychutnáte aj nezabudnuteľný pohľad na ľadovec Langjökull.

Značka: flegmatici
Na obyvateľoch tohto drsného a zároveň krásami popretkávaného ostrova je zaujímavá ešte jedna vec. Radosť zo života a chuť bojovať vám v týchto končinách doslova bijú do očí. Podľa mnohých je to mentalita ich predkov. Prvými prisťahovalcami boli Kelti a vysťahovalci zo Škandinávie, ktorých kruté podmienky ostrova naučili pobiť sa takmer o všetko, čo v živote dosiahli. "Sme tvrdí ľudia a nič nás len tak ľahko nevyvedie z miery. Dokonca ani výbuch sopky,“ pripomína našej skupine takmer osemdesiatročný sprievodca Kári Jónasson. A má pravdu. Keď sa po viac ako hodinovej ceste dostaneme do národného parku, v ktorom sa nachádza sopka Eyjatfjallajökull, stretávame len vysmiatych ľudí. Radosť zo života im neprekazili ani výbuchy maličkej sopky, ktorá pred pár mesiacmi dokázala spôsobiť poriadny chaos v leteckej preprave na celom svete.

Trolovia a elfovia
Aj napriek tomu, že sa obyvatelia Reykjaviku i celého ostrova dajú s pokojom považovať za akýchsi "voľnomyšlienkarov“, v jednu vec veria takmer všetci. "Huldfölk“, teda skrytí ľudia, na Slovensku známi najmä pod názvami trolovia a elfovia, sú starou ostrovnou tradíciou. Podľa rozprávania nášho sprievodcu Káriho prichádzame na to, že je to tradícia podobná tej slovenskej, keď sa rozprávky medzi obyvateľmi šírili z generácii na generáciu.

Podobne aj Islanďania s veľkou precíznosťou dbajú o to, aby nasledujúce pokolenia vedeli o osôbkach, s ktorými si neradno zahrávať. "Čo je teda s tými skrytými ľuďmi?“ pýtam sa Hjörleifura s veľkou obavou v hlase. Nikto z ostrova sa totiž s cudzincami na túto tému nebaví príliš rád. "Naozaj existujú. Veľa ma o nich naučil môj dedko. A možno sú aj okolo nás. Radšej sa o nich nebavme, môžu byť veľmi zlí,“ priznáva takmer štyridsaťročný muž a jeho obavy mi v určitej chvíli pripadajú veľmi komické. Okrem cudzincov sa však na príbehoch o troloch a elfoch nikto z domácich nesmeje. Veria totiž, že niektorí z nich vás dokážu premeniť na kameň len tým, že na vás zazrú. Nie je teda ničím výnimočným, keď sa na čas preruší výstavba alebo sa stavia o pár metrov ďalej len preto, aby neboli títo záhadní "ľudkovia“ ničím rušení.

menuLevel = 2, menuRoute = style/preco-nie, menuAlias = preco-nie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
07. máj 2024 14:29