StoryEditor

Hodinky, ktorým veril aj Einstein

22.10.2009, 00:00
Stáli pri zrode hodinárstva. Dokonalosťou ohúrili amerických prezidentov aj najuznávanejších vedcov, eleganciou dobyli Hollywood. Do histórie švajčiarskej legendy Longines sme sa ponorili priamo v ženevskom Cité du Temps, kde tento mesiac oslavovali stodvadsiate výročie registrácie najstaršieho loga na svete.

Saint-Imier je nenápadné údolie na severozápade Švajčiarska v blízkosti hraníc s Francúzskom. Zelené lúky, dobytok na paši, zasnežené Alpy v pozadí - jedným slovom gýčová krajinka ako z obalu švajčiarskej čokolády. Nebolo by na tom nič nezvyčajné, keby sa na začiatku 18. storočia vo vtedy ešte francúzskej dedinke neobjavili prví hodinári. Zo zaspatej poľnohospodárskej dediny sa postupne stávalo malé priemyselné mestečko. Po porážke Napoleona v roku 1815, Saint Imier definitívne pripadol Švajčiarom a hodinárstvo sa stalo hybnou silou nielen mesta, ale celého regiónu.

PÁN LONGINES NEEXISTOVAL
Práve v tých časoch - konkrétne v roku 1832, sa mladý Švajčiar Auguste Agassiz zamestnal vo firme, ktorá predávala súčiastky do hodiniek. O necelý rok už firmu vlastnil a premenoval ju na Agassiz & compagnie. Asi ešte netušil, že o nejakých 170 rokov sa vyrobí tridsaťmiliónty kus hodiniek firmy, ktorú práve prebral a jednou z tvárí bude jeho takmer menovec Andre Agassi.

V tom čase výroba hodiniek fungovala tzv. établissage systémom. Jednotlivé súčiastky vyrábali ľudia doma, firma ich odkupovala a finálny produkt predávala do celého sveta - najmä do Severnej Ameriky. "Potom však prišiel zásadný zlom,“ hovorí Patrick Linder, ktorý nás sprevádza novootvorenou výstavou hodiniek Longines v Ženeve a objasňuje nám históriu firmy. "Pokrokový Agassizov synovec Ernest Francillon, ktorý firmu od svojho strýka prebral, takúto výrobu považoval za málo efektívnu a nástojil na tom, aby sa proces výroby hodiniek uskutočňoval vo fabrike pod jednou strechou,“ hovorí Patrick. Na pravom brehu rieku Suze v Saint-Imier kúpil parcelu, kde sa prvá fabrika v roku 1866 postavila. A keďže táto časť dediny sa volala Les Longines (v doslovnom preklade dlhé úzke polia), slávna značka prišla úplne prozaickým spôsobom k svojmu názvu.

PRESNÝ ČAS NA SEVERNOM PÓLE
Potom už udalosti nabrali rýchly spád - na začiatku 20. storočia už mala firma okolo 1 000 zamestnancov a hodinky Longines sa distribuovali do celého sveta. "Fanúšikovia kvalitných hodiniek vedia, že nie dizajn, ale vnútorné mechanizmy robia z hodiniek umelecké dielo,“ pripomína Patrick. Svoj prvý pôvodný mechanizmus predstavili Longines v roku 1867 a išlo o tzv. otáčavú korunku. "Všetky ostatné hodinky predtým sa natáčali za pomoci kľúča,“ dozvedáme sa. Švajčiarski priekopníci sa tešili mnohým oceneniam na celom svete - od roku 1885 do 1929 pozbierali na svetových výstavách až 10 ocenení Grand Prix najmä za technický prínos. Na konci 19. storočia vyrobila firma tzv. chronografy, ktoré slúžili bádateľom na ich expedíciách, dokonca sa v roku 1899 dostali až na severný pól vo výprave Louisa Amedée Savojského. Dôkazom celosvetového úspechu je aj fakt, že už v tom čase sa začali objavovať prvé falzifikáty excelentných hodiniek.

OKRÍDLENÉ PRESÝPACIE HODINY
Samozrejme, to, že v obehu sú falošné kópie tak precízne vypiplaných časostrojov, majiteľov firmy veľmi netešilo. Zasiahli protiúderom. V roku 1889 nechali značku spolu s dnes už známym logom - okrídlenými presýpacími hodinami - zaregistrovať na Federálnom úrade intelektuálneho vlastníctva. Tento akt bol len anekdotou v čase najväčšieho rozmachu švajčiarskeho hodinárstva, dnes sa však už ukázal ako historický moment. Logo Longines sa totiž stalo najdlhšie používaným nezmeneným logom v histórii. V nezmenenej podobe sa presýpacie hodiny s krídlami objavujú na hodinkách už 120 rokov.

HODINKY PRE LINDBERGHA
Ale tým sa to nekončilo. Špičkoví výrobcovia sa začali spájať s najznámejšími menami vtedajšieho sveta. Tak vznikol aj známy rad leteckých hodiniek Longines. Povráva sa, že jeden z prezidentov spoločnosti bol osobným priateľom Charlesa Lindbergha a po jeho slávnom prelete cez Atlantic sám Lindbergh navrhol pre Longines pilotské hodinky, ktoré by pomohli s navigáciou. Asi ich navrhol dobre, lebo hodinky s jeho dizajnom sa vyrábajú dodnes. So svetom športu si firma postupne vybudovala veľmi úzky vzťah. Vymysleli niekoľko špeciálnych zariadení na exaktné meranie športových výkonov - napr. tzv. zlomený drôt - automatický časový systém využívaný na gymnastických podujatiach alebo Photogines, prvý mechanizmus, ktorý spájal čas s fotkou v cieli. V roku 1960 zas prišli s revolučným prístrojom Contifort, ktorý bol schopný skombinovať časovanie s pohybujúcim sa obrazom. Longines si tak zaistili účasť na mnohých svetových podujatiach vrátane olympijských hier a priviedlo ich to až k partnerstvu s formulou 1 a talianskym Ferrari.

VATIKÁN VERZUS HOLLYWOOD
Hodinky Longines sa postupne dostali do všetkých kútov sveta - Ameriky aj Ďalekého východu, Hollywoodu aj Vatikánu. "Naše hodinky dokonca nosili aj pápeži Pius XI. a Pius XII.,“ prezrádza Patrick. "Longines si vybudoval úzke vzťahy aj s americkými prezidentmi Rooseveltom, Nixonom, Kennedym a Reaganom.“ Takýto dômyselný prístroj nemohol chýbať ani na ruke vtedajšej "celebrity číslo 1“ Alberta Einsteina. "Einsteinove hodinky Longines sa nedávno vydražili na aukcii a okamžite sa stali najdrahšími hodinkami Longines v histórii,“ hovorí Patrick. Hollywoodskym lámačom sŕdc zas hodinky imponovali svojou eleganciou. Hovorí sa, že Humphrey Bogart bol od svojich "longiniek“ neoddeliteľný. Excentrický David Bowie bol zas zaťažený na model, ktorý navrhol ešte Auguste Agassiz. Na Slovensku si "longinky“ obľúbili politici, objavili sa na ruke Mikuláša Dzurindu aj Juraja Lišku.

MESTO BEZ PEKÁRNÍ
Keď sa dnes prejdete po Zürichu alebo Ženeve, môžeme garantovať, že na jednom štvorcovom metri nájdete viac hodiniek Longines ako teplých rožkov. Z výkladov sa na vás usmieva Andre Agassi so Steffi Grafovou, jeden z najpopulárnejších modelov pre ženy s názvom Dolce Vita zas propaguje indická kráska Ayshawaria Ray. 1. októbra tohto roku otvorili Longines špeciálnu výstavu v ženevskom Cité du Temps. Nájdete tu najslávnejšie modely hodiniek Longines v histórii. "Medzi najpredávanejšie modely v histórii patria jednoznačne dámske modely Le Grand Classique a Dolce Vita a tiež kolekcia Moon Phases,“ hovorí Patrick Linder. Pri tejto príležitosti firma uviedla na trh dve limitované edície tzv. Quadruple Retrograde hodiniek, z ktorých bolo vyrobených len 120 kusov. Hodinky sú navrhnuté tak, aby pripomínali staré modely z konca 19. storočia. Na zadnej strane je známe logo vyryté 18-karátovým zlatom. Jeden exemplár si môžete zakúpiť už od 30 000 frankov.

 

Chronograf z 19. storočia, ktorí bádatelia používali na svojich výpravách.

Takto vyzerala výroba hodiniek vo Švajčiarsku na začiatku 20. storočia.

 

 Hodinky Longines vyzerali dobre aj na secesných plagátoch.

 

menuLevel = 2, menuRoute = style/preco-nie, menuAlias = preco-nie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. apríl 2024 05:34