StoryEditor

V skutočných uliciach San Francisca

17.03.2010, 23:00

Ešte pred polstoročím bolo San Francisco známe najmä ako hlavné mesto Beat generation. Dnes sa pýši skôr biznisom, je totiž vstupnou bránou do známeho Silicon Valley. Svojho niekdajšieho ducha si však mesto stále uchováva. Asi aj preto sa v uliciach San Francisca budete cítiť tak slobodne.

Keď prídete do San Francisca z amerického hlavného mesta Washington, čaká vás možno mierne sklamanie. Upravené trávničky zastrihnuté na centimeter budete hľadať márne, krásne vymaľované domy nahradí chaotická spleť mrakodrapov a polorozpadajúcich sa budov. Čisté ulice sú minulosťou, prítomnosťou je bezdomovec na každom treťom kroku. To je však len prvotný obal mesta, ktorý odbalíte veľmi rýchlo. Stačí pol hodinka v uliciach mesta, aby ste úplne zmenili názor a San Francisco si dokonale obľúbili.

ADRENALÍN V ELEKTRIČKE
Povinné jazdy odporúčané v každom turistickom bedekri každopádne netreba vynechať. Golden gate - aj keď naozaj nie je zlatý, je očarujúci. Postáť si na ňom prináša skutočne kus eufórie, ktorú vie ešte viac znásobiť slnečné počasie. To v San Franciscu nemusí byť samozrejmosťou, hmla je každodennou súčasťou života. Našťastie sa zvyčajne do poludnia stratí. Výhľad z Telegraph hill je najpríťažlivejší najmä večer a pri pohľade na vysvietené mesto sa ani mne nechcelo z veže odísť.
Je tu však toho viac, čo správny návštevník musí vidieť. Nepochybne je to Russian hill, kam sa dostanete cez skutočnú atrakciu - Lombard street, čo je ulica s ostrými zákrutami, lemovaná krásnym parkom.

Hneď ako vám "kondička“ dovolí vyšliapať si to do kopca pešo, naskočte na Cable car, legendárnu sanfranciskú električku a za päť dolárov sa odveziete späť do centra. Síce budete mať chvíľami pocit, že tento starobylý vozeň sa v zákrute určite zlomí alebo cestou z kopca nemá šancu ubrzdiť, stojí to za dobrodružstvo. Sieť týchto električiek má v meste len dve trasy a je stará už viac ako 130 rokov.

Neobíďte ani Alamo square, kde budete naživo vidieť domy viktoriánskeho štýlu. "Áno, sú to presne tie, ktoré si už určite videla na pohľadniciach mesta,“ hovorí môj sprievodca Llonie. Poludňajšiu prechádzku si urobte po Embarcadero, ceste vedúcej pozdĺž pobrežia. Chvíľami som tam mala pocit, že som v Španielsku. Palmová aleja túto atmosféru totiž veľmi autenticky približuje.

GUVERNÁTOR "ARNIE“
San Francisco je jedným z najkozmopolitnejších amerických miest. Z viac ako 800-tisícovou populáciou je totiž dvanástym najľudnatejším mestom v USA, v samotnej Kalifornii sa počtom obyvateľov dostalo na štvrtú priečku. No a guvernérom Kalifornie nie je nikto iný, ako televízna hviezda, terminátor Arnold Schwarzeneger. "Áno, už sme si jeho meno trochu prispôsobili. Nik mu nepovie inak, ako guvernátor,“ hovorí Llonie.
Čínska štvrť v meste je zrejme najväčšou mimo ázijského kontinentu. Vtipné je, že južná brána do čínskej štvrte sa začína na Bush´s street... ktovie, či je to len náhoda, alebo si to bývalý americký prezident niečím vyslúžil. Štvrť pritom tvorí azda najväčšia čínska komunita mimo ázijského kontinentu. Dobre sa tam nakupujú suveníry, avšak titul "Made in China“ si potom treba premietnuť aj do jeho kvality. Každý prvý obchod bol so suvenírmi, každý druhý zase bistro či reštaurácia. Hladný nezostanete, i keď nie vždy pohľad na okolie reštaurácie dodá chuť do jedla. "Treba veriť očiam a nosu, a kde to vyzerá čisto a dobre vonia, tam aj chutí,“ radí Llonie.

NA NÁVŠTEVE U PÁNA FERLINGHETTIHO
Rozmachu tejto štvrte bránia Taliani. Hneď vedľa čínskej štvrte je štvrť North Beach, ktorú charakterizujú pizzérie či typické talianske kaviarničky. Jasný znak toho, kto v tejto štvrti vládne. Aby to však bolo jasné aj pre Číňanov, Taliani na pouličné lampy namaľovali aj talianske vlajky.
Štvrť sa však do vašej pamäte vryje ešte niečím iným - Beat generation je tu stále živá. Jej atmosféra sa dá najlepšie nasiaknuť priamo vo Ferlinghettiho kníhkupectve City lights. Prenesiete sa v ňom pár rokov späť, prečítať si môžete niekoľko veršov Jacka Kerouacka či samotného Lawrenca Ferlinghettiho.
Ešte viac vás do víru čias hippies vnesie neďaleké univerzitné mestečko Berkley. Prejdite sa po uliciach a naozaj nebudete pochybovať o tom, že tu sa čas zastavil a hippies sú večne živí. Heslá ako Make love not war nevymizli. Éru ešte viac podčiarkujú pouliční predavači oblečenia typických pre 50 či 60 roky, nespočetne veľa antikvariátov so starými knihami, galérie, obchodíky s platňami či kaviarničky. Miesto ako stvorené pre univerzitu s niekoľkými tisíckami študentov.

PROMINENTNÝ VAZEŇ
K "povinným jazdám“ patrí však aj Alcatraz. Táto najslávnejšia väznica všetkých čias dnes už našťastie slúži ako turistická atrakcia. Vstup je tam voľný, zaplatíte len za loď, ktorá na ostrov premáva. I keď ostrov nie je od pevniny ďaleko, nespája ich žiaden most. Zatvorili ju už v roku 1963. Väznicu obklopenú šírym morom svojho času považovali za jednu z najprísnejšie strážených, z ktorej sa nikomu nepodarí ujsť. No trom väzňom sa to predsa len podarilo. Nikdy ich však nenašli, takže či to bol šťastný útek, nevie dodnes nikto povedať. Turistov však Alcatraz priťahuje aj svojím prominentným väzňom, a to mafiánskym bossom Al Caponem. Takže ako jeden zo suvenírov si môžete doniesť práve knihu o ňom. Alebo to môže byť plechový hrnček či ešus s logom väzenia a pre deti alcatrazskú čokoládu. Dajte im ju napríklad za dobré správanie.
Pokiaľ ide o klímu v zálive, to je už horšie. Určite nepatrí k dovolenkovým destináciám typu vylihovania na pláži pri 35 stupňoch Celzia. Je totiž jedným z najchladnejších miest Kalifornie. Americký spisovateľ Mark Twain svojho času dokonca vraj na margo miestnej klímy poznamenal - Nepoznal som väčšiu zimu, ako leto v San Franciscu.
Pôvodne som o tomto tvrdení pochybovala, keďže ja som mimo leta zažila slniečko a teplúčko. Na čo ma domáci presviedčali, že patrím k tým málo šťastným cudzincom, ktorí na takéto počasie natrafia. Na druhej strane - povestná sanfranciská hmla neobišla ani mňa. Útechou bolo len to, že vždy okolo poludnia sa zdvihla.

NAJCHUTNEJŠIE SPOMIENKY
K San Franciscu však patrí aj víno. Kalifornia je totiž jednou z najvýznamnejších vinárskych oblastí, vo svete asi štvrtou najväčšou. Vinice sa v údolí tiahnu, kam oko dovidí. Na viac ako dvestotisíc hektároch sa pestuje takmer sto rôznych odrôd viniča a víno dorába viac ako 1 600 producentov.
Keď sa teda povie Napa Valley, hneď je jasné, že tu o dobré víno nebude núdza. Naozaj nebola. Vo vinici Luna Vineards nás privítali veľmi srdečne, na úvod s pohárikom Pinot Grigio. K tomu už tradičná vinárska prednáška o tom, ako môže vinár dopestovať to najlepšie hrozno a vyrobiť to najlepšie víno. "Tajomstvo spočíva v pôde, slnku, daždi a rukách vinára,“ vysvetlil s úsmevom spolumajiteľ vinice Mike Moone. Viac však zo svojho know-how prezradiť nechcel a radšej nás ponúkol ďalším vínom, aby sme na San Francisco a okolie mali čo najchutnejšie spomienky.

menuLevel = 2, menuRoute = style/preco-nie, menuAlias = preco-nie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
07. máj 2024 09:33