StoryEditor

Editoriál šéfredaktora Hospodárskych novín a šéfeditora magazínu prečo nie?!

24.11.2010, 23:00

Prvýkrát sa nám stalo, že sme boli tak trochu pri pôrode. Pri tom skutočnom... jednoducho tak trochu počas vzniku novembrového čísla prečo nie?! Pred začiatkom nášho rozhovoru s Andreou Ferancovou Bartoňovou bolo všetko na spadnutie, v čase jeho finalizácie nám jedna z najvplyvnejších žien českého biznisu mohla hlásiť: volá sa Oliver, meria 50 centimetrov a váži 3,73 kila. Dodatočne a na diaľku gratulujem a zároveň ďakujem, že táto milá udalosť za mňa napísala ten najoriginálnejší vstup do editoriálu predvianočného magazínu prečo nie?!
Andrea Ferancová Bartoňová však nie je hlavnou postavou prečo nie?! kvôli evidentne čulému súkromnému životu, ale kvôli značke Wood&Co. Ide o najväčšiu firmu, ktorá obchoduje na pražskej burze a slovenská rodáčka sa v nej vypracovala až na špicu, resp. dnes je jej spolumajiteľkou. "My sme v Česku urobili prvý obchod na burze, boli sme tam teda od úplného začiatku. Expandovali sme do ďalších 11 krajín v strednej a vo východnej Európe,“ hovorí pre prečo nie?! Ako správny patriot si vie dokonca predstaviť, že by oživili aj obchodovanie na bratislavskej burze. Jednoducho, Vianoce sú obdobím plným zázrakov...

... a nie všetky sa musia volať iba Oliver Bartoň. Napríklad Ernest Hariš je v porovnaní s finančníckym juniorom už pomerne odrastený, ale zázraky robí na počkanie. Presnejšie, rozsvecuje na počkanie, keďže jeho firma z Nových Zámkov dodáva vianočné osvetlenie a výzdobu naozaj prominentným klientom. "Zdobili sme Marseille, Rím, Londýn, Viedeň a mnohé iné mestá,“ vyratúva Hariš. Tento rok napríklad išli tri plné Boeingy aj Kaddáfimu do Líbye. Síce niektoré lietadlá nemajú s týmto líbyjským samorastom tie najlepšie skúsenosti (pozri kauza Lockerbie), Hariš a spol. sa o svoj biznis určite obávať nemusia. A vy ho môžete aspoň v skratke zažiť, pretože tento príbeh dokáže najlepšie vystihnúť iba môj pracovný titulok: Osvietenie v poľskej Poznani, rok 1991.

... a Vianoce do tretice: aj tento rok sme si vybrali šesť zaujímavých postáv slovenského biznisu, ktoré vám ani tento rok nebudú aspoň u nás vysvetľovať, aké úžasné hospodárske výsledky dosiahli, ale komu a čo by mohli aspoň raz za rok niečo venovať či sa poďakovať. Aj keď im to niektorí kolegovia či partneri ťažko uveria, aj oni sú normálni smrteľníci a špeciálne fotenie do Christmas story ich celkom bavilo. Aspoň sme im to teda uverili.

Pre tých, ktorí nečakajú celý týždeň iba na Modré z neba, máme ešte drsný návrat do reality: stály spolupracovník prečo nie?! Dick Kvetňanský vám umožní pohľad na a pod kapotu novučičkého BMW, redaktor Tomáš Vašuta vám prezradí, ako sa vyrába a následne aj pije pravá škótska whisky, ale najväčší "zázrak“ objavil môj zástupca Lukáš Pardubský. Ten sa musel vybrať až na ďaleké Kanárske ostrovy (mimochodom, je to jedna obyčajná sopka), aby sa stal svedkom nasledujúceho dialógu:

- "Seňorita, where are you from?“ pýta sa v hoteli svetlovlasá čašníčka kolegyne pri raňajkách.
- "From Slovakia,“ znie odpoveď.
- "Tak to na mňa môžeš aj po slovensky rozprávať, lebo ja som Zuza z Rožňavy.“
Výborné čítanie, minimálne rovnako dobré Vianoce a dovidenia v novom roku s magazínom prečo nie?!
vám v predstihu želá Peter z Piešťan.

 

Peter Vavro
šéfredaktor Hospodárskych novín a šéfeditor magazínu prečo nie?!

menuLevel = 2, menuRoute = style/preco-nie, menuAlias = preco-nie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. máj 2024 21:46